notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Alternatív tetőmegoldások - Fém tető, zöld tető, agyagcserép vagy fa zsindely?

hirdetes

Alternatív tetőmegoldások

Szita Lili

Beton, fém vagy zöld tető? A tetőválasztás nem csak a ház megjelenését befolyásolja. Hanem a fűtési számlát is. A sötét tetők nyáron emelik a házban a hőmérsékletet, míg a világosabb színű tetők visszaverik a forróságot.

Alternatív tetőmegoldások

 

 

 

Alternatív tetőmegoldások - fémtető

A zsindelyek lehetnek alumíniumból, rézből, vasból és bádogból. Bár az előállításuk kimondottan energiaigényes folyamat, ez a fajta tető évtizedekig tart, könnyen újrafeldolgozható, és a környezetbe sugározza a hőt, ahelyett, hogy a ház belsejébe engedné.
A zsindelyek kinézete lehet fémes is, de olyan megjelenésben is kaphatóak, amelyek fának tűnnek. A galvanizált acél és réz a legáltalánosabb választások, de a cink, alumínium és acél keverék gazdaságosabb. A legtöbb típus már eleve a gyárból festetten kerül előállításra, a világosabb színekről itt is elmondható, hogy a nyári hőségben jó szolgálatot tesznek.
Az biztos, hogy egyelőre nagyon újnak számít az alkalmazásuk, de azért már elég sokféle variációban elérhetőek, bordázott, vagy bevont termékektől kezdve a már említett fa megjelenésű termékekig. Elég kényes tényező az utókezelés (színtartósság) a termék tartósságát illetően, érdemes tehát rákérdezni az erre vállalt garanciára.
 
Alternatív tetőmegoldások - fémtető

Alternatív tetőmegoldások - fa zsindely

A vízhatlan fazsindelyeket tradicionálisan tölgyből, vagy gesztenyefából készítik – amelyek természetes tartóssága magas tannintartalmuknak köszönhető. Ha közel van a gyártó, akkor a szállítás környezeti hatásaival sem terheljük a környezetet. És mint minden faipari termék, biológialag lebomló termékről van szó.
hirdetes
Ezek a magas minőségű, tartósítószerrel kezelt fa tetőelemek, ha megfelelően vannak kivitelezve, legalább 40 évig bírják. Azonban a bádogborítás a réseknél sokkal nagyobb figyelmet és pontosságot igényel a kialakításkor, mivel a fában lévő sav korrodálhatja a fém bádogborítást, beázást okozva. Amikor fazsindelyt vásárolsz, bizonyosodj meg róla, hogy a fa olyan erdőkből származik, ahol felelősségteljes erdőgazdálkodást folytatnak. 
 
Alternatív tetőmegoldások - fa zsindely

Alternatív tetőmegoldások - betoncserepek

Ezek a termékek beton, adalékanyag és víz keverékéből készülnek. A betont hagyományosan az agyag és mészkő felmelegítésével állítják elő, ami igen energiaigényes folyamat. Az eljárás során szén dioxid is kerül a levegőbe, és ezzel a betongyártás az üvegházhatású gázok egyik jelentős termelője.
 
Alternatív tetőmegoldások - betoncserepek

Alternatív tetőmegoldások - agyagcserepek

Energiahatékonyak, és szennyezés nélkül előállíthatóak, valamint sokkal kevésbé mérgezőek, mint a zsindely. A hullámos agyagcserepek elősegítik a levegő áramlását a tető felszínén, aminek köszönhetően otthonunk sokkal hűvösebb nyári napokon. Azonban, a jégeső komoly károkat okoz benne, éppen ezért tipikusan csak melegebb éghajlatú területeken elterjedt az alkalmazása.
 
Alternatív tetőmegoldások - agyagcserepek

Alternatív tetőmegoldások - természetes palatető

Ez a természetes anyag valóban kitűnő, környezetbarát választás. Minimális karbantartás mellett, akár 100 évig is kitart, és ráadásul teljes mértékben újrahasznosítható.
hirdetes
A természetes pala, többrétegű szövetes anyagának köszönhetően könnyen alakítható, ami annyit tesz, hogy sokkal vékonyabb kivitelben is készülhet más természetes tetőfedési anyagokhoz képest, és ezért kisebb az egységnyi tetőfelületre eső súlya. Energiaértéke 0,1-1 MJ/kg, az agyagcserepeké pl. 6,6 MJ /kg, a betoncserepeké 1,2 MJ/kg.
 
Alternatív tetőmegoldások - természetes palatető

Alternatív tetőmegoldások - zöld tető

A zöld tető tulajdonképpen egy meglévő vagy új tető kiegészítése lehet, és általában moduláris, vagy egyenként installálható. Ezek a tetők számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, kitűnő szigetelést jelentenek télen és természetes hűtést nyáron. Egyedi kinézet, hosszú élettartam jellemzi ezeket a tetőket, mindamellett gondoskodnak a friss levegőről, és hasznosítják az esővizet. Állítólag télen 4,5 C-kal alacsonyabb beltéri hőmérsékletet, nyáron pedig 15 C-kal alacsonyabb hőmérsékletet jelent egy ilyen zöld tető.
Az energiaköltségek csökkentésében mindenképpen segít, azáltal, hogy télen a fűtés és nyáron a légkondicionálás költségeit csökkenti. A zaj csökkentésében is szerepet játszik. A zöld tető hatalmas szivacsként működik nedves időben, csökkentve a csatornák terhelését. És természetesen a ház értéket is növeli, mindamellett, hogy természetes élőhelyet biztosít a növényvilágnak. 
 
Alternatív tetőmegoldások - zöld tető
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi asztaldísz

A karácsonyi asztal feldíszítése évszázados hagyomány. Kell, hogy a pörgős hétköznapokban... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet