notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A ház legfontosabb helyisége: a konyha

hirdetes

A konyha, mint a ház legfontosabb helyisége?

Bartók Vivien

Rengeteg cikket olvastam a napokban arról, hogyan dobhatnánk fel konyhánkat, milyen színeket válasszunk a hangulatosságának fokozása érdekében, berendezésekkel, evőeszközökkel kapcsolatos tippeket. Ezeket böngészve felmerült bennem a kérdés, hogy vajon lehet- e a ház legfontosabb helyisége a konyha?

Így lett a konyha a család központi helyszíne!

Akár kicsi, akár nagy, a konyha a ház középpontja. Itt készülnek a jobbnál jobb ételek – ez az a hely, ahol a családtagok feltöltődnek energiával, ahol elkészítjük és megisszuk reggeli pezsdítőnket. Sőt, a családi vacsoráknál történő társalgások során akár lelkileg is feltöltődhetünk.

A konyha szerepe az életünkben, az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján

A helyiség fontosságát nagyban meghatározza annak mérete, és a család életmódja is. A régebbi épületekben kisebbek voltak a konyhák, elkülönítették a ház többi részétől. Szinte kizárólag főzéshez használták és a fenntartható rend érdekében zárhatóra alakították ki. A család a konyha közelében kialakított étkezőben, esetleg nappaliban étkezett, így ezek a helyiségek nagyobb hangsúlyt kaptak. A konyhák utilitáriusak voltak, azaz fontosabb volt a funkciójuk, mint a kihasználtságuk.

“A konyha a főzésre van, az anya dolgozószobája.”

Gyakran hallottuk ezeket a szavakat szüleinktől, nagyszüleinktől. Mára ez megváltozott. Az együtt elkészített ételek, az anyát árgus szemekkel figyelő, tanulni vágyó fiatalok felváltották a rendet és a csendességet a konyhában. Napjainkban életünk egyik jelentős színtere a konyha, így a hangulata, dekorációja sem mellékes.

hirdetes

Az új nappali

Az elmúlt 20 év során a konyha lakóhelyiséggé vált, mivel az emberek elkezdtek jóval több időt ott tölteni, és az állandó főzést felváltották a hangulatos beszélgetések, családi programok. Az újabb otthonokat már úgy tervezték, hogy a konyha központi élettér legyen, nagyobb szobákat alakítottak ki, hogy az egész család és a barátok is elférjenek, ezáltal terepet adva a szórakozásnak.

Ezekben az újabb típusú konyhákban nagyobb asztal található, amely minden oldalról megközelíthető. Sok háztartásban kanapét, tv-t és foteleket is helyeznek el ebben a helyiségben, így jön létre az egybenyitott konyha és nappali. A konyha, mint nappali elképzelése egyre népszerűbbé vált és sokan alakították át ily módon, egyesek a házukat is átalakították emiatt, hogy kövessék a trendet.

hirdetes

Napjainkban a konyha szerepe

Napjainkban a család élettereként funkcionálnak. Ezek a nagyobb helyiségek általában a konyhát és az étkezőt, esetleg a nappalit is magukba foglalják. Számos újépítésű házban már nincsen külön nappali, de a külön nappalival és étkezővel rendelkező házakban is van, hogy a konyhát választják a családok a közös időtöltéshez.

A konyhánk folyamatosan fejlődik az életmódunk változása miatt, újabb, helytakarékos eszközök, hangulatos színek, divatos bútorok…

20 000 Forintból alakította át a konyháját! Az elképesztő képekért KATTINTS IDE!

 

Összességében én úgy gondolom, hogy a konyha a legfontosabb része a házamnak. Ti hogyan vélekedtek erről?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

WC tisztító

Wc tisztító szert lehet kapni a boltban is, de akár házilag is el lehet készíteni. Mind a... Tovább

Kerti pajta

A pajta egy nagyméretű, istállószerű épület, ahová a jószágot rossz időben, télen... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Dekoráció Építészet Épületek Háztartás Kis lakás Konyha Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek Nappali