notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A fényszennyezés hatása környezetünkre és egészségünkre

hirdetes

Hallottál már a fényszennyezésről? Valószínűleg téged is érint, nézd meg negatív hatásait!

CsN

Korunk egyik legnagyobb problémája, és legelterjedtebb témája a környezetszennyezés… Erről a szóról mindenkinek a szemetelés és a káros anyagok ugranak be először – de gondoltad volna, hogy a fény is legalább akkora kárt tud okozni? Otthonod elhelyezkedésével csökkentheted a rád eső káros fénysugarakat, és a világítással akár csökkentheted is ezt a káros hatást. Megmutatjuk, hogyan!

A fényszennyezés káros hatásai

Mi is az a fényszennyezés?

Igen hangzatos névvel rendelkezik ez a káros tényező. Korunk fejlődése, és az ember mindent meghaladó igényei oda vezettek, hogy nem csak a szennyeződések, de a kibocsátott túlzott mennyiségű fény is súlyos környezetkárosító hatással lehet.

Nem kell messzire mennünk… nézd csak meg egy nagyváros képét éjszaka!

Látod a fényes burkot a város körül? Ez mind környezetszennyezés, azaz fényszennyezés! Talán úgy gondolod, hogy a kép gyönyörű, és végül is ez igaz… De milyen szép lehet a kristálytiszta, csillagos égbolt ami e mögött bújik…  

 

De tudod, mennyi káros hatással jár? Lapozz egyet, és megmutatjuk!

 

A fényszennyezés káros hatásai

A fényszennyezés káros hatásai

A fényszennyezés rengeteg módon károsítja környezetünk, egészségünk. Ökológiai, tájvédelmi, és egészségügyi szempontból is számos hátránya van. Nézzük egy kicsit részletesebben, a teljesség igénye nélkül.

 

A fényszennyezés hatása életünkre, egészségünkre!

Nézz ki az ablakodon. Látsz utcai lámpát? Ha nem, akkor bizony szerencsés vagy, de akkor sem úszod meg, hiszen a fényszennyezés mindenhol jelen van (legalább is ahol internetezni tudsz, ott majdnem biztos vagyok benne… ).

 

A fényszennyezés rákkeltő hatása

Nem sokkolni akarlak, kedves olvasó – de a legsúlyosabbal kezdem, hogy érezd a fontosságát. Az emberi szervezet működéséből fakadóan ugyanis az éjszakai fényszennyezés akár rákosodást is okozhat. Alvás közben ugyanis szervezeted egy úgynevezett melatonin hormont termel, amely gátolja a rákos sejtek kialakulását és szaporodását. Kutatások bizonyították azonban, hogy ha nem tudod nyugodt, sötét környezetben, a fény gátolja ezen hormon termelődését (kiváltképp a kék fény).

 

A fényszennyezés elhízáshoz vezet

A megfelelő alvás ciklus kiemelten fontos anyagcserénk szempontjából is, és ezt, bár Te talán nem érzékeled, a fényszennyezés akadályozza. Ez pedig elhízáshoz, és az elhízás összes kellemetlen, egészségkárosító hatásához vezethet, mint például a cukorbetegség.

hirdetes

Ugyan ezen vonalon továbbhaladva a fényszennyezés immunrendszerünk romlásához, és gyorsabb ütemű öregedéshez is vezethet…

 

 

Mit tehetsz ez ellen otthonodban?

Ha építkezel, mindenképpen figyelj oda, merről éri a legtöbb mesterséges fény az épületet – ide ugyanis nem érdemes tenni a hálószobád, és nagyobb ablakokat.

A jó sötétítő megoldásokat talán említenem sem kell, hiszen ez egyértelmű. A hálószobád mindenképpen legyen teljesen elsötétíthető.

 

A másik, amire oda kell figyelned, a hálószobában lévő elektromos kütyük. Ezek többsége rendelkezik LED izzóval amely a működést jelzi, és bár aprónak tűnik ez a kis fényforrás, mégis, ez is nagyon sokat számít. Ha már elektromos kütyüknél tartunk, ejtsünk pár szót a televíziózási szokásokról is. Nagyon sokan alszanak el tv nézés közben esténként, ami ilyen módon szintén ebbe a problémakörbe sorolható!

 

Ha kíváncsi vagy a fényszennyezés állatvilágra gyakorolt hatására, lapozz egyet!

A fényszennyezés káros hatásai

A fényszennyezés hatása az állatvilágra

Tudtad, hogy a fényszennyezés akár egyes állatfajok kipusztulásához is vezethet? Pedig bizony, így van. Nem szeretnék nagyon mélyen belemenni a különböző poláros fények hatásaiba, és nem is áll módomban felsorolni az összes élőlény szokásait és veszélyeztettségét – így csak néhány hangzatos példát emelnék ki.

 

A környezet természetes fényviszonyai az élőlények számára nagyon fontos információkkal szolgál. A madarak csak nappal énekelnek, és a hold állásához mérik költözésük idejét, és a rovarok a naphoz viszonyítva tájékozódnak, valamint a legtöbb állat a fényviszonyokhoz igazítja még szaporodását is!

 

Nézzük a legismertebb példát, a rovartetemekkel teli lámpaburát. Ugye, hogy Te is láttál már ilyet? Nos ez is a fényszennyezés egyik káros hatása, amely hosszú távon egész ökológiai problémákat vethet fel azon kívül, hogy „néhány” nem túlzottan kedvelt rovar elpusztul.

 

hirdetes

Egy másik, kevésbé ismert példa a madarak elhalálozásának kiugrása a fényszennyezéstől. Ők ugyanis természetes életciklusuk alapján éjjel pihennek, és csak nappal csicseregnek nekünk… Ám a fényszennyezés, ha súlyos, összezavarhatja ezt a rendszer, és kis tollas barátaink egész éjjel dalolnak (hiszen nem veszik észre, hogy besötétedett), majd aztán egész nappal – míg végül elgyengül annyira szervezetük, hogy az akár halálukhoz is vezethet.

 

Vagy egy távolabbi példa: a tojásrakó teknősök halála.

A tojásrakó teknősök, mikor eljön az idő, a tenger felé veszik az irányt... Már, ha nincs a közelben egy fényszennyezéstől erősen károsított terület, amely teljes egészében összezavarja az anyateknőst. A gyönyörű part-menti fények ugyanis a teknősök számára éppen olyan, mint a víztükör. Így ha az anyateknős meg is találja a megfelelő útvonalat, a frissen kelt kicsit koránt sem biztos, hogy nem tévesztik el a célt – amely végzetes lehet számukra.

 

A Szentjánosbogár – a fényszennyezés abszolút vesztese

Talán madárállományunkon még „nem feltűnő” (lehet egyáltalán ilyet mondani?!) a változás, de a nagy szentjánosbogár már közel áll a kihaláshoz a fényszennyezés miatt. A nőstény ugyanis úgy hívja fel a hím szentjánosbogár figyelmét, hogy világít… De az utcai lámpák, a plakátok, a díszkivilágítás úgy tűnik csábítóbb, és a hím szentjánosbogarak párzási időben gyakran esnek bele ebbe a végzetes csapdába.

 

 

Tegyél Te is fényszennyezés ellen!

Talán magánemberként azt gondolod, hogy nem sokat tudsz tenni, pedig ez a hozzáállás vezet a katasztrófákhoz. Ne használj kertedben folyamatos, erős fényforrást és díszkivilágítást! Válassz napelemes, mozgásérzékelős lámpát, és segítsd Földünk fenntarthatóságát!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Salgó polc

Salgó polc Minden, ami a salgó polc. A salgó polc az egyik legjobb és legerősebb polc... Tovább

Kerti dekoráció

Minden olyan dekoráció, mellyel növeljük kertünk fényét, szépítjük udvarunkat. Ezek... Tovább

Tovább a lexikonra
Természet