notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

10 dolog, amit nem gondoltál volna az IKEA-ról

hirdetes

10 dolog, amit nem tudtál az IKEA-ról

A svéd bútoráruházat sokan imádják, kevesebben vannak, akik nem szeretik, de tény, hogy szinte nincs olyan otthon, ahol ne lenne egy ikeás berendezés. Tudjuk, hogy az Ikea sárga és kék, hogy van náluk nagyon király hot dog és húsgolyó, hogy olcsó és egyszerű bútorok ugyanúgy találhatók náluk, mint drágák és kacifántosak. De ez még mindig semmi ahhoz képest, ami most jön.

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Illegális

Magyarországon idén ismételten rengeteg különös keresztnevet vezettek be, de már régóta vannak Jockeyk, Szamanták, Lüszik és még egyéb szappanoperás vagy máshonnan szalajtott vezetéknevek. Nem tudjuk, hogy ezek Svédországban mennyire divatosak, azonban egy dolgot biztosan tudunk: törvény tiltja, hogy Ikea nevet adjanak a svédek gyerekeiknek. Én már lelki szemeim előtt látom a Tóth Teszkó és Horvát Lidli nevű gyerekeket, és mivel nálunk nem tilos, talán egyszer lesz még Kovács Ikea nevű ismerősünk is.

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

…amit a jövőből küldtek vissza, hogy tökéletesítse a bútorgyártást és megakadályozza a jövő forradalmát és a bútorok lázadását. Ja mégsem, ez a terminátor. Az Ikea robotja csak egy egyszerű karral működő, bútorösszeszerelő robot, ami minden ikeás holmit képes összeszerelni. A svédi mikrobit az MIT, Massechusetts Institute of Technology, vagyis a Massechusettsi Tudományos Intézet fejlesztette ki kizárólag a svéd bútoróriás számára. Néha jól jönne egy ilyen, ha veszünk náluk valamit.

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

A Harry Potter is jobb, mint a Biblia, legalábbis eddig többet adtak el belőle a világon, de hogy jön ide az Ikea? Ha te is szívesen járod a bútorok labirintusát, biztosan megvan otthon minden évben az Ikea katalógusa is. 2012-ben sokkal több Ikea katalógust nyomtattak, mint Bibliát. Ugyan pontos számadatokat nem tudunk, de biztos, hogy nem kis mennyiségről beszélünk.

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Te felajánlanád adód 1%-át az Ikeának? Nyilván mi sem, mi értelme lenne, megvannak azok e nélkül is, itt nem erről van szó. Az cég termékeinek mintegy 60%-a készül fából, ami évente 100 millió terméket jelent. Na vajon miről lesz szó? Persze, hogy a fafelhasználásról. A világon összesen kitermelt fa mennyiségének 1%-át hasznosítja termékeinél minden évben az Ikea, ami 13.000.000, vagyis tizenhárommillió köbméter fát jelent minden évben. Én nem is tudom, hogy az összesen kitermelt fa mennyiségéhez képest ez sok vagy kevés.

hirdetes
Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Hogy is vásárolunk termékeket? Bemegyünk, kipróbáljuk, megfogdossuk, megszagoljuk, ráülünk stb. Az Ikeában ez is így szokás, de néha kellemetlen érzés a hosszas séta után leülni és megpihenni egy kanapén csak úgy… nem így Kínában. A kínai Ikea kifejezetten megengedi, hogy bárki bemehessen és elüldögéljen, vagy akár aludjon egyet bármelyik ágyon, kanapén, fotelben. Mennyire jóságos ez a kínaikea! (haha)

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Nem elég, hogy saját bútorgyára, étterme van a svéd áruháznak, 2012-től sört is főznek, ami természetesen azt jelenti, hogy saját sörfőzdéjük is van. Hány globális nagyáruház mondhatja el ezt magáról? Gyanítom, hogy a sörgyárakon kívül kevés cégnek van saját sörfőzdéje…

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Amikor elkapok egy-egy magyar sorozatot, mindig figyelem, hogy a bolt, ahova bementek valójában melyik lehet. Aztán amikor rájövök, mindig nagy örömmel tölt el a dolog, de Ikeában talán még egy sorozat hősei sem jártak. Legalábbis nem magyar sorozat tagjai. Készült ugyanis egy „Ikea Heights” nevű websorozat, vagy jutubsorozat, ami teljes egészében egy Ikeában játszódik. Hogy ez miért különös? Az Ikea részéről senki sem tudott róla, hogy az áruházban leforgattak egy egész sorozatot, mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült a dolog. Persze a videó azóta is fent van a neten és növeli az Ikea hírnevét.

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Az Ikeát egy bizonyos Ingvar Kamprad nevű svéd úriember alapította meg, aki nagyon takarékos ember hírében áll. Nem egy Dagobert bácsi szerű fukar öregemberre kell gondolni, csupán egy férfira, aki kerüli a rongyrázást és annak ellenére, hogy milliárdos, az egyszerű dolgokat kedveli az életben. Cége már régóta sikeres volt, mégis egy teljesen egyszerű Volvot vezetett évekig. Az újrahasznosítás nagy híve, főleg ha tea filterekről van szó, ha utazásról van szó, repülőgépen sosem az első osztályt választja, mindig a turistaosztályon utazik, és ami talán egy kicsit vicces, a mai napig elhozza a sós és borsos tasakokat az éttermekből. Lehet, hogy mégis ő a svéd Dagobert?

hirdetes
Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Amikor a cikkre kattintottál biztosan ott volt a fejedben, hogy most biztosan megtudok valamit ezekről a furcsa bútornevekről! Nem tévedtél, itt van a rész, amire vártál. Az Ikea egy bizonyos logika szerint nevezi el bútorait, ami három részre épül, vagyis inkább három országra. A hálószobabútorok, ágyak és szekrények mind norvég városok neveit viselik, mint például a Fjell nevű ágy. A dohányzóasztalok és könyvespolcok svéd városok neveit kapják, az étkezőasztalok és székek pedig Finnország városainak neveit viselik. Ezek tehát a témakörök, nem minden termék viseli városok neveit, talán nem is lenne annyi városnév.

Ezeket sose gondoltad volna az IKEA-ról

Nem tudni milyen felmérés bizonyítja, de állítólag az európai lakosság egy tizede Ikea ágyon fogant meg, vagyis az áruház termékei nagyban hozzájárulnak a népesség fenntartásában. Ha ez így nem is igaz, az európai eladások szolgáltatják a legenda igazságalapját. Most már mindent tudsz az Ikeáról, melyik tény döbbentett meg a legjobban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üvegfal jelentése

Az üvegfal egy olyan üvegből készült szerkezet, amelyet irodákban, középületekben... Tovább

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok