notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Zsolnay Negyed program

Zsolnay Negyed programok

2018 Január 29.


A Zsolnay Negyed érdekes és változatos programokkal, eseményekkel, rendezvényekkel várja az érdeklődőket érdekes és változatos helyszínein január 29. és február 5. között


Zsolnay Negyed programok

2018. január 29- február 5.

Programajánló

 

Az érzékelhető felosztása – Mátis Rita és Kiss Endre kiállítása
Helyszín: Zsolnay Negyed – m21 Galéria
Időpont: január 11. – március 18. Kiállításmegnyitó: január 11. 17.00
Mátis Rita akt festészetének központjában a lét ábrázolhatóságának örök problémája áll, ezt próbálja visszaadni a műteremben vagy a tájban beállított színpadias, erős gesztusokkal telített, drámai vagy idilli szituációkban, melyek megjelenítéséhez „választott tradíciókhoz” nyúl vissza.
Kis Endre festészetének legfőbb mozgatórugója a kettősség. Festményein ellentétes ideológiák feszülnek egymásnak, miközben a realista és absztrakt, hagyományos és digitális, festői és grafikus képalkotói eljárásmódok közötti kapcsolat kialakításának lehetőségét vizsgálja.

 

Folyatás – Ifj. Ficzek Ferenc kiállítása
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Martyn Ferenc Galéria
Időpont: december 15. – január 31.
„Folyatás című munkáimnál különböző akadályokat teszek a csurgó festékcsík útjába, ezzel igyekszem terelni az olykor váratlan módon összefutó, vagy elkanyarodó híg pigmentet. A nagyrészt előre megtervezett kompozíciós rend végső formáját ezáltal a véletlen is alakítja. A gravitációt felhasználva az anyag tulajdonságaira épülő alakításmód egyúttal magában hordozza a játékosság élményét is.”

 

90 év, 90 ház, 90 fotó
Tillai Ernő építőművész fotókiállítása
Helyszín: Pécsi Galéria
Időpont: január 26. – március 11. Kiállításmegnyitó: január 26. 17.00
Az Ybl-díjas építőművész, MFIAP-díjas fotóművész Tillai Ernő 90 éves lett, retrospektív kiállításán fotós munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők.
Tillai Ernő Pécsett született 1927-ben. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki oklevelet. Tanársegéd volt 1950 és 1955. között a Műegyetem Rajzi Tanszékén. Párhuzamosan építésztervezőként dolgozott a Középülettervező Vállalatnál a Budai Várnegyed újjáépítésén. 1955 és 1989 között A Pécsi Tervezővállaltnál dolgozott, műteremvezetőként, majd 1957-1958-ban igazgatóként. Nyugdíjaztatása után a MODULTERV-nél dolgozott műteremvezetőként 2006-ig.
Római ösztöndíjas volt 1967-ben. Szakmai céllal harminc országban járt.
Fotográfiával 1956 óta foglalkozik. A Mecseki Fotóklub tagja 157-től, két alkalommal elnöke, jelenleg örökös díszelnöke. 1959-től tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Rendszeresen részt vesz hazai és külföldi csoportos fotókiállításokon.

 

ÉlményMűhely
Matemorfózis az ÉlményMűhelyben: dimenziók mindenfelé!
Helyszín: Zsolnay Negyed – Herkules Műhely
Időpont: január 27. 15.00–17.00
Pintér Gergő, az MTA Rényi Intézetének matematikusa, rock-sztár és TEDx-csillag, olyan játékokkal érkezik, amik a hétköznapi, háromdimenziós térélményünket meghaladva, lehetővé teszik akár többdimenziós alakzatok elképzelését is. Építőjátékok és gondolatkísérletek – nem csak – óvodásoknak és akadémikusoknak!

 

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!
Helyszín: Zsolnay Negyed – Herkules Műhely
Időpont: január 30. 9.30–10.00, 10.15–10.45
Oldott, szeretetteli légkörben, már néhány hónapos kortól hároméves korig várja a kisgyerekeket László Virág fuvolatanár egy játékos, énekes foglalkozásra... és persze minden anyukát, apukát és nagyszülőt, aki szívesen énekel és játszik a kicsinyekkel.

 

Ügyes Mami
Helyszín: Zsolnay Negyed – Herkules Műhely
Időpont: február 1. 10.00–11.30
Az édesanyáknak rendkívül fontos, hogy érezzék, tudják, nem csak etetés, pelenkázás, altatás van a világon. Azoknak az anyukáknak ajánljuk programunkat, akik kedvet éreznek gyermeküknek saját maguk elkészíteni egy-egy kis ruhadarabot, és szeretnének megismerkedni a varrás, a kötés- horgolás alapjaival. A műhelyt Vata Enikő textiltervező művész vezeti.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: vataen@gmail.com Támogatja az Európai Szociális Alap.

 

VI. Pécsi Csokoládé Karnevál
Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed – E78
Időpont: február 3–4.
Immár hatodik alkalommal teszi édesebbé a szürke téli napokat a Pécsi Csokoládé Karnevál. Mintegy 25 csokis program –  köztük több szakmai előadás, látványfőzés és gyerekjáték – várja a látogatókat, nem beszélve a vásárra érkező 18 kiállító ínycsiklandozó kínálatáról!


címkék: Bútorok, DIY, Háztartás, Konyha