notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Zserbó recept - Így készül a magyarok kedvenc karácsonyi süteménye, a zserbó!

hirdetes

Így készül Gerbeaud Emil közkedvelt süteménye, a tökéletes zserbó

cs

A mai, Vörösmarty téren lévő Gerbeud cukrászda  eredetileg az 1870-ben nyílt Kugler cukrászda volt. Hiszen Kugler Antal, híres cukrász Párizsból hívta meg Berbeaud Emilt, aki már akkor neves cukrászművész volt, s a legnagyobb gonddal és műízléssel valósította meg a tetszetős készítményeit. Tagja volt az 1898-as Brüsszeli világkiállítás, majd az 1900-as Párizsi világkiállítás zsűrijének, valamint ő honosította meg országunkban a macskanyelvet és a konyakos meggyet is, s végül ő az, aki először elkészítette a lekváros, diós finomságot, amelyért azóta is oly’ sokan rajongunk.

A tökéletes zserbó receptje

Neked mi a kedvenc karácsonyi édességed?

Gerbeaud Emil különleges süteménye hamar népszerűvé vált a lakosság körében, s népszerűsége azóta is töretlen; karácsonykor a legtöbb ünnepi asztalon megtalálható az általa készített édesség. A jó zserbó vékony rétegekből áll, s az ízek fenséges harmóniája jellemzi. Alább megosztom veletek azt a receptet, amellyel elkészíthetitek ezt a mennyei finomságot. Nagyon boldog lesz a család, ha ezzel a finomsággal lepitek meg őket! :)

Hozzávalók a zserbóhoz:

40 dkg liszt

1 egész tojás

7 dkg cukor

25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír

1 dl tej

1 dkg élesztő

csipetnyi sütőpor

csipet só

A tökéletes zserbó

Hozzávalók a zserbó töltelékéhez:

15 dkg darált dió

15 dkg cukor

20-25 dkg baracklekvár

Hozzávalók a zserbó bevonatához:

10 dkg cukor

100 g étcsokoládé

3 dkg vaj

A tökéletes zserbó receptje

Így készül az eredeti és utánozhatatlan zserbó

hirdetes

Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk a tésztát. Amint ezzel megvagyunk, egy fél órán keresztül, langyos helyre téve kelesztjük.

Zserbó recept - tészta

Mikor a tésztánk megkelt, négy egyenlő részre osztjuk.

A legfinomabb zserbó receptje

Mindegyik lapot kinyújtjuk egy pár mm magasra kinyújtjuk, s ráhelyezzük a sütőlemezre, de figyeljünk oda arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél az élesztő miatt megdagad majd.

A legfinomabb zserbó receptje

Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió a porcukor keverékének harmadával. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük, majd ugyanezt megtesszük harmadszor is.

A legfinomabb zserbó receptje - készül már a finomság

Erre rátesszük a negyedik lapot úgy, hogy a száleket is betakarjuk vele, hogy ne follyon ki belőle a töltelék.

hirdetes

A legfinomabb zserbó

Tetejét megszurkáljuk és lassan, körülbelül 40 percig sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát, amint kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk, majd amint megdermedt rajta a csokoládé, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. 

A legfinomabb zserbó receptje - csokoládémáz

Csokoládémáz elkészítése

Vízgőz felett a darabokra tördelt étcsokoládét folyamatos kavargatás mellett a vajjal és cukorral együtt felolvasztjuk, majd ráöntjük a kész süteményre, és megvárjuk, hogy megdermedjen.

Az eredeti zserbó receptje

 

Jó étvágyat kívánunk a kész édességhez! :)

Képek forrása

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Újévi népszokások

A magyarság körében újév napjának népies neve kiskarácsony. Ezen a napon régen szokás... Tovább

Lépcső

Rengeteg háznál megtalálhatók ma is a régen nagyon általános, beton lépcsők. Annak idején... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Konyha