notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Zserbó recept - Így készül a magyarok kedvenc karácsonyi süteménye, a zserbó!

hirdetes

Így készül Gerbeaud Emil közkedvelt süteménye, a tökéletes zserbó

cs

A mai, Vörösmarty téren lévő Gerbeud cukrászda  eredetileg az 1870-ben nyílt Kugler cukrászda volt. Hiszen Kugler Antal, híres cukrász Párizsból hívta meg Berbeaud Emilt, aki már akkor neves cukrászművész volt, s a legnagyobb gonddal és műízléssel valósította meg a tetszetős készítményeit. Tagja volt az 1898-as Brüsszeli világkiállítás, majd az 1900-as Párizsi világkiállítás zsűrijének, valamint ő honosította meg országunkban a macskanyelvet és a konyakos meggyet is, s végül ő az, aki először elkészítette a lekváros, diós finomságot, amelyért azóta is oly’ sokan rajongunk.

A tökéletes zserbó receptje

Neked mi a kedvenc karácsonyi édességed?

Gerbeaud Emil különleges süteménye hamar népszerűvé vált a lakosság körében, s népszerűsége azóta is töretlen; karácsonykor a legtöbb ünnepi asztalon megtalálható az általa készített édesség. A jó zserbó vékony rétegekből áll, s az ízek fenséges harmóniája jellemzi. Alább megosztom veletek azt a receptet, amellyel elkészíthetitek ezt a mennyei finomságot. Nagyon boldog lesz a család, ha ezzel a finomsággal lepitek meg őket! :)

Hozzávalók a zserbóhoz:

40 dkg liszt

1 egész tojás

7 dkg cukor

25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír

1 dl tej

1 dkg élesztő

csipetnyi sütőpor

csipet só

A tökéletes zserbó

Hozzávalók a zserbó töltelékéhez:

15 dkg darált dió

15 dkg cukor

20-25 dkg baracklekvár

Hozzávalók a zserbó bevonatához:

10 dkg cukor

100 g étcsokoládé

3 dkg vaj

A tökéletes zserbó receptje

Így készül az eredeti és utánozhatatlan zserbó

hirdetes

Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk a tésztát. Amint ezzel megvagyunk, egy fél órán keresztül, langyos helyre téve kelesztjük.

Zserbó recept - tészta

Mikor a tésztánk megkelt, négy egyenlő részre osztjuk.

A legfinomabb zserbó receptje

Mindegyik lapot kinyújtjuk egy pár mm magasra kinyújtjuk, s ráhelyezzük a sütőlemezre, de figyeljünk oda arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél az élesztő miatt megdagad majd.

A legfinomabb zserbó receptje

Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió a porcukor keverékének harmadával. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük, majd ugyanezt megtesszük harmadszor is.

A legfinomabb zserbó receptje - készül már a finomság

Erre rátesszük a negyedik lapot úgy, hogy a száleket is betakarjuk vele, hogy ne follyon ki belőle a töltelék.

hirdetes

A legfinomabb zserbó

Tetejét megszurkáljuk és lassan, körülbelül 40 percig sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát, amint kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk, majd amint megdermedt rajta a csokoládé, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. 

A legfinomabb zserbó receptje - csokoládémáz

Csokoládémáz elkészítése

Vízgőz felett a darabokra tördelt étcsokoládét folyamatos kavargatás mellett a vajjal és cukorral együtt felolvasztjuk, majd ráöntjük a kész süteményre, és megvárjuk, hogy megdermedjen.

Az eredeti zserbó receptje

 

Jó étvágyat kívánunk a kész édességhez! :)

Képek forrása

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Pavilon

Egy kerti pavilon számtalan jó programnak adhat helyet, akár csak összeülni alatta, akár... Tovább

Tepsi

Lapos fémből készült tálca, amelyben süteményt vagy rakott ételeket lehet sütni.... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Konyha