notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Zöld tető - zöld mozgalom, házak

hirdetes

Egyre nagyobb teret hódítanak a zöld tetők!

A zöld mozgalom utat tör magának, és olyan érdekességeket hoznak magukkal, mint például a zöld tetőket. Hogy miért kap ez egyre nagyobb teret? Elmondjuk!

Zöld tető - zöld mozgalom, házak

A zöld tetők valójában szó szerint zöldek – lényegük, hogy a tetők felületét táptalajjal és növényekkel vonják be, ezzel egy természetes, termő anyagot létrehozva. A megoldás a tetőkre koncentrál, amelyek az építészet legkevésbé kihasznált terei közé tartoznak. Egy jól kialakított és rendben tartott zöld tető felér egy organikus művészi alkotással.

Egy zöld tető megépítése

Mint azt bizonyára te is feltételezed, ahhoz, hogy otthonod, vagy fészered tetején egy zöld tetőt alakíthass ki mind építészeti mind kertészeti tudásra is szükséged lesz. Az első fontos szempont, amelyet figyelembe kell venned, az a tető alakja. Amennyiben a tetőd nem egyenes, vagy körülményes hozzáférni, akkor valószínűleg nem érdemes zöld tetővel próbálkozni.

Ez után összetettebb szempontokat kell megvizsgálnod, mint például a ház általános kinézetét. Fodros indákat szeretnél, amik függönyként lógnak a tetőről, vagy inkább gyepre és virágzó növényekre vágysz? Vannak például olyan tetőkertészek, akik zöld tetőiket gyógynövény- és gyümölcstermesztésre alakítják ki.

Mindenképpen érdemes egyeztetned egy szakképzett építőmérnökkel, mielőtt még elkezdenéd megvásárolni a szükséges alapanyagokat. A tetőkertek kialakítása elég egyszerű, hogy akár egyedül is belevághass, de szakértői visszajelzésre lesz szükséged azt illetően, hogy az épület szerkezete képes-e megtartani a kert súlyát.

hirdetes
Zöld tető - zöld mozgalom, házak

A környezet támogatása

A zöld tetők legegyértelműbb és legnagyobb előnye, hogy a jó öreg természetanyának is besegítenek. A virágok javítják a levegő minőségét, felszívják a káros szén-dioxidot, és a környezetbarát életmódot is népszerűsítik. „A zöld az új fekete” – ezért biztos lehetsz benne, hogy környezettudatos tetőd soha nem megy majd ki a divatból.

A hőmérsékletszabályozás költségeinek csökkentése

Természetesen nem csak környezetednek származik előnye a zöld tetőből – a pénztárcád is mosolygósabb hangulatban lesz. A növények számára lefektetett táptalaj egy plusz réteg szigetelésként is funkcionál, így otthonod nyáron hűvösebb télen pedig melegebb marad majd. A zöld növények továbbá több napfényt is visszavernek, ezzel tovább csökkentve otthonod és környéke hőmérsékletét.

hirdetes

Az eső és hó összegyűjtése

A zöld tetők kiválóan alkalmasak a csapadék összegyűjtésére. Ez különösen nyáron előnyös, mert a növények ilyenkor felszívják az esővizet és csökkentik az elfolyó víz mennyiségét. Télen azonban lapos tetők problémát okozhatnak, ugyanis a hó könnyedén megtelepszik rajtuk, ezzel megnövelve az épület szerkezetére nehezedő súlyt.

Zöld tető - zöld mozgalom, házak

A költségek csökkentése

Az árakat rengeteg tényező befolyásolja, de ha mindent magadtól csinálsz, akkor feltétlenül nem kell komolyabb összegektől tartanod. Az anyagok és eszközök (ezekből jó eséllyel nem kell újakat vásárolnod) eleinte soknak tűnhetnek árban, azonban tetőkerted idővel többszörösen is megtérítheti árát. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy egy ilyen különleges tető sokat dobhat az ingatlan értékén is, különösen az olyan környékeken, ahol előnyben részesítik a zöld életmódot.

Karbantartás

Biztosan tudod, hogy mi történik a pázsittal, ha huzamosabb ideig elhanyagolják a lenyírását. Egy zöld tető is ugyan ebbe a problémába ütközhet. A hagyományos tetőkkel szemben, amelyek nem igényelnek rendszeres karbantartást, a zöld változatok folyamatos gondozást követelnek meg a növények egészségének megőrzése, és a túlterjedésük megakadályozása érdekében. Természetesen érdemes tájékozódni minden elültetésre tervezett növény megfelelő gondozásáról, mielőtt egyáltalán megvásárolnád őket, különösen ha haszonnövényekről van szó.

Az új szomszédok

Zöld tetőd jó eséllyel kelti majd fel számos apró szomszéd érdeklődését is. Giliszták, bogarak, madarak, mókusok és egyéb állatkák mind előszeretettel érkezhetnek zöld birodalmadba. Hogy ez számodra pozitívum-e vagy negatívum, az csak azon múlik, hogy mennyire kedveled az állatokat. A lényeg hogy tisztában légy azzal, hogy zöld tetőd számos állatka új otthonává válhat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vidéki otthon

Manapság sokan költöznek ki vidékre a városokból, és nem is csodálkozom rajta, hiszen... Tovább

Csernobil

Az elmúlt 60 évben számos helyen volt teljes vagy részleges főreaktor meghibásodás, ám az... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Természet Újrahasznosítás