notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

zoknik tárolása okosan

hirdetes

3 egyszerű módszer a zoknik összehajtogatásához, hogy helyet takaríts meg a fiókban

NA

A zokni minden háztartásban univerzális probléma. A zoknisfiók általában szétrobban, néhány pár össze van hajtva, sok pedig társ nélkül tengődik. Különösen nehéz lehet megkülönböztetni a hosszabb zoknikat a bokazoknitól, így a megfelelő pár megtalálása kihívást jelent. De ennek nem kell így lennie. A zoknit néhány egyszerű lépésben összehajtogathatod, válogathatod és rendszerezheted. Ráadásul az itt található hajtogatási módszerek jelentős helyet takarítanak meg a fiókokban.

Zoknik tárolása okosan

Zokni hajtogatás előtt: gyűjtsd össze és rendezd el

Mielőtt döntenél a hajtogatási technika mellett, fontos megnézni, hány és milyen stílusú zoknival van dolgod. Először is tegyél kosárba minden párat vagy egyedi zoknit, amit a házban tengődve találsz. Ellenőrizd a szárítógépet, a komód alatt és a teregetőnél, hogy megbizonyosodj arról, hogy egyik sem hiányzik (és természetesen gyorsan moss ki minden piszkos ruhadarabot).
Ezután rendezd őket párok szerint. Egyelőre tedd az összes nem illeszkedő zoknit oldalra. Vedd figyelembe, hogy érdemes kidobni a szebb napokat látott zoknikat, beleértve a lyukas vagy javíthatatlanul kifeszített zoknikat is. Dobd el őket, vagy használd újra rongyként felületek tisztítására.
Ha ezekkel megvagy, válassz az alábbi módok közül a zokni hajtogatásához.

Hogyan hajtogassunk zoknit?

1. A KonMari-módszer

Marie Kondo sajátos hajtogatási stílusáról ismert, és ez alól zokni sem kivétel. Ennek eléréséhez egyszerűen fektesd az egyik zoknit a másikra, majd hajtsd át egyszer, kétszer vagy háromszor őket, a zokni hosszától függően. A zokni ezután függőlegesen elhelyezhető egy fiókba. Azt javaslom, hogy helyezz el rugós fiókelválasztókat a komódban, hogy a zokni a helyén maradjon. Mostantól láthatod az összes zoknidat egy sorban anélkül, hogy az aljáig kellene ásnod.

hirdetes

2. Készíts négyzetet

Ahelyett, hogy közvetlenül egymásra fektetnéd a zoknikat, hozz létre egy pluszjelet úgy, hogy az egyiket függőlegesen, a másikat pedig vízszintesen a tetejére fekteted. Tedd át az alsó zoknit a tetejére, és rögzítsd a lábujjait a végébe. Ezután tegyük ugyanezt a másik zoknival is, majdnem tökéletes négyzetet létrehozva. Ha mindkét lábujját behúztad, a zokni egyben marad, és valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy nincs szükséged további kellékekre a zoknik rendszerének fenntartásához.

3. Tekerd fel őket!

Ez a technika a legjobban a hosszabb zoknifazonoknál működik. Az első lehetőséghez hasonlóan fektesd egymásra a zoknikat úgy, hogy a lábujjak és a zokni vége egy vonalban legyen. A lábujjtól kezdve, a lehető legszorosabban tekerd fel mindkét zoknit a végéig. Érdemes lehet rendszerezőket hozzáadni a zoknifiókhoz. Ez lehetővé teszi, hogy a feltekert zoknikat függőlegesen egyszerűen az egyes rekeszekbe rakd és megakadályozza, hogy kilógjanak a fiókból.

Hogyan tartsuk rendben a zoknikat? 

A következetes zoknihajtogatási technika nemcsak szebbé teszi a fiókokat, hanem megkönnyíti a ruhaneműk elrakását is. 

hirdetes
Ha rendszerezőket használsz a zoknik tárolásához, oszd fel őket kategóriák szerint. Az egyik rész vagy fiók használható a titok- vagy bokazoknikhoz, míg egy másik a télen viselt csizmához vagy fuzzy zoknihoz. Helyezz címkéket a fiók belső peremére, hogy megkülönböztesd a típusokat. Ez kiküszöböli a találgatásokat a dolgok elrakásával kapcsolatban.

A zokni elvesztésének elkerülése érdekében mosd ki őket egy hálózsákban, amelyet a finom szövetek számára terveztek. Együtt maradnak a mosó- és szárítógépben is, így valószínűbb, hogy ki is veszed, amit betettél.

Ha úgy gondolod, hogy később előkerülhet az elveszett zoknid egyik fele, tedd az egyes zoknit egy kis zacskóba, és tedd be a zoknifiók hátuljába. Adj magadnak egy határidőt – akár egy-két hónap is lehet –, és ha nem találod meg a párját, akkor engedd el.
Rendszeresen néz át a zoknikat, hogy melyik kopott, és melyiket hordod valójában. A jó állapotú zoknik adományozhatók, ha nem hordod őket gyakran. A zokni rendszerezése azt is megkönnyíti, hogy láthatod, mikor kell újat vásárolnod. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Bohém étterem Budapest

A Bohém Étterem különlegességét maga a helyszín is megadja, hiszen a Művészetek Palotáján... Tovább

Tovább a lexikonra