notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Vízfoltok eltüntetése a fából

hirdetes

Hogyan tüntessük el a vízfoltokat a fából?

SzSz

Biztosan veled is megesett már, hogy vízfoltos marad a padló, vagy a kinti kerti bútor, esetleg a kerítés. Ezek a foltok igen nehezen tüntethetők el, azonban van rá megoldás!

Hogyan tüntessük el a vízfoltokat a fából?

A fa kiváló építőanyag a szabadban. Függetlenül attól, hogy házburkolathoz, kültéri bútorokhoz, fedélzetekhez, kerítésekhez vagy melléképületekhez használjuk, a fa jól ellenáll az időjárási hatásoknak, mindaddig, amíg megfelelően karbantartjuk. 

Víz hatására a fán könnyedén foltok maradhatnak, amelyek esztétikailag nem mutatnak túl szép látványt. A vízfoltok elkerülésének legjobb módja, ha olaj- és vízbázisú faápoló anyagot használunk már előre, hogy a fa felszínét lezárjuk. Sajnos sok esetben vagy nem jó anyagot használunk, vagy elfelejtsük lekezelni a fa felületét, még a legelején. A fa felület lefestése vagy a foltok átfestése jó módja lehet a foltok eltüntetésének. Azonban, ha szeretnénk a fa felületét visszaállítani természetes szépségére, akkor többféle megoldást tudunk mutatni. Így a fa típusára és pácolására teljesen testreszabott megoldást találhatsz a foltok eltüntetésére. 

Biztonsági szempontok

A festetlen fa előzőleg favédő szerekkel volt kezelve. A mai fakonzerváló szerek, bár mérgezőek, sokkal kevésbé azok, mint az idősebb fakonzerváló szerek. Mivel ezek mindegyike gombaölő és általános növényvédő szerek, károsak lehetnek az egészségre. Emiatt óvatosan kell eljárnunk, ha olyan fával dolgozunk, amelyről feltételezhető, hogy tartalmaz favédő szereket. Ezenkívül a háztartási fehérítő közepesen maró hatású és az oxálsav erősen maró hatású, emiatt ezen anyagok használatakor mindig viseljünk kesztyűt!

hirdetes

Mikor távolítsuk el a vízfoltokat a fáról?

A szabadban vízfoltos faanyag a legszárazabb évszakban tisztítható. A legtöbb folttisztító módszernek száradási időre van szüksége, tehát a eső csak még inkább megnehezítheti a dolgunkat. Ha tehetjük, vigyünk be a vízfoltok faanyagot a garázsba, vagy olyan helyre, ahol száraz és meleg van, így bármilyen is az idő, meg tudjuk tisztítani a vízfolttól a fa felületét. 

hirdetes

A munka menete

A vízfolt eltávolítása nem lesz hosszadalmas, általában 10 perc alatt elvégezhető, attól függően, hogy mekkora az említett folt mérete. Bárki képes otthon elvégezni a lenti műveleteket, és az anyagköltség sem kerül túl sokba. Nagyjából 3000-5000 Forintból maximum megúszható. 

Amire szükség lesz

Az összes szerszám és anyag, a magasnyomású mosó kivételével, olcsó és könnyen megszerezhető. Attól függően, hogy melyik tisztítási módszert választottunk, lehet, hogy csak kiválasztott számú eszközre és anyagra van szükség.
Tehát a szükséges eszközök lehetnek: vasaló; tiszta, fehér pamutszövet; kerti slag; nagynyomású mosó; merev sörtés kefe; szivacs; egy vödör; vízálló kesztyű; csiszolópapír; szemüveg; felületi tisztítószer; háztartási fehérítő; koncentrált oxálsav (fa fehérítő)

A következő oldalon elmondjuk pontosan hogyan csináld a folttisztítást a fa felületén többféleképpen!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Váza

Vázának nevezzük a ma általánosan elterjedt szobadísznek való vagy virágtartó edényeket,... Tovább

Fehérítő por

A fehérítő por biológiailag lebomló fehérítő, és fertőtlenítő szer, fehér ruhák... Tovább

Tovább a lexikonra