notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A világ legkülönlegesebb építészeti stílusa: a holland lakóhajók!

hirdetes

A világ legkülönlegesebb építészeti stílusa: a holland lakóhajó!

VZS

Hollandiában nagy hagyománya van a lakóhajóknak. Jasper Suasso de Lima de Prado és Jorrit Houwert  modern formavilágú víziházak építésére specializálódtak.
 

 

A világ legkülönlegesebb építészeti stílusa: a holland lakóhajók!

Nemes András készített a párossal interjút, mely során a házaspár elmondta, hogy a vizet látványos, hasznos elemnek tekintik, fontos az építészetben számukra a nyitottság, átláthatóság, a rend és a részletekre kimondottan ügyelnek.
A lakóhajók egyik nagy előnye, hogy a vízzel emelkedik ott, hol egy normál folyóparti házat már elöntene a víz.

Magyarországon nincsenek lakóhajók, Hollandiában viszont annál nagyobb történelmi háttere van.
Ez azért van így, mert Hollandiának is rengeteg vize van, ráadásul az egyik legsűrűbben lakott ország, ami arra kényszeríti őket, hogy alternatív lehetőségeket keressenek az építkezésben.


Ezért is olyan elterjedt például a kis alapterületű, viszont 3 szintes házak is. Hollandiában már a 17. században éltek hajókon, bár divatba csak a múlt századba jött be, amikor kiköltöztették a kikötőt a városon kívülre, a belvárosban ezáltal megszűnt a víziforgalom, megnyugodtak a csatornák vizei. Eleinte kisebb teherhajókat alakítottak át, majd idővel elkezdtek kimondottan lakóhajókat gyártani, ami lényegében ugyanazon az elven működik, hiszen üreges beton hajótestek, könnyű, nyitott ráépítéssel.

hirdetes
 

A világ legkülönlegesebb építészeti stílusa: a holland lakóhajók!

Ám nem mindig betonból készül a lakóhajó hajóteste!Egy másik építési mód a ponton-híd elven alapul, amikor a víznél könnyebb szigetelt platformra építik fel a házat. Ennek nagyon nagyon előnye az, hogy sekély vízen is lehet használni, viszont nem annyira stabil. Az üreges beton hajótest másik nagy előnye, hogy a víz alatti részt is lehet hasznosítani.
Összefoglalva, a lakóhajók legfontosabb oka, amiért az emberek ezt az életformát választják, hogy így életük szorosan összekapcsolódik a vízzel. Egy hagyományos ház elhatárolódik a víztől, viszont egy lakóhajó homlokzata 35 cm-rel a víz felszíne felett kezdődik, így mondhatjuk, hogy szinte a vízben élhetnek.
 

A világ legkülönlegesebb építészeti stílusa: a holland lakóhajók!

Hőmérsékletváltozás a lakóhajónNagy előnyt kovácsol hideg, szeles időben a víz hőmérséklete, hiszen télen sokkal magasabb, mint a környező levegő. Ez kiváló természetes hőszigetelés ugyanúgy, mint nyáron, mert akkor pedig kellemesen hűti a házat. Az egyetlen problémája, hogy a könnyű tetőszerkezetek gyorsan átmelegednek a nyári napsütésben bár, mint tudjuk, Hollandiában nincs olyan erőteljes nyári meleg, mint például hazánkban.

hirdetes
 

A világ legkülönlegesebb építészeti stílusa: a holland lakóhajók!

Nagy ablakokon könnyű belátni a lakóhajóbaA külföldiek elcsodálkoznak mindig, hogy mekkora ablakok vannak a holland házakon is, ugyanúgy a lakóhajókon, ezeken nagyon könnyen be lehet látni. Ez holland sajátosság, ráadásul a lakóhajókba költözők általában szeretik a vizet nézni, ezért is fontos, hogy nagy területen lehessen kilátni. A mozgó víz olyan, mintha egy folyamatosan változó festményt szemlélnénk, ezért sem akarnak lemondni az ott lakók erről a csodálatos élményről.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Széf

Manapság nem elég, ha elzárjuk értékeinket, ténylegesen biztonságban kell tartani... Tovább

Klasszikus stílus

A klasszikus szó jelentése: tökéletes alkotás. Az antik bútorok maradandóságát,... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek