notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Aranyérmes lett a világversenyen László Attila, magyar bútorasztalos

hirdetes

A legjobb asztalos a világon magyar származású!

VZS

A világ legjobbjai között végeztek a magyar szakemberek Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján. Hazánkat 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte, közülük pedig László Attila bútorasztalos aranyérmes lett!
 

Legjobb asztalos a világon magyar!

László Attila családjában az asztalosság apáról fiúra száll, így nem volt kérdés, hogy ő is mihez fog kezdeni az életben.

A pécsi 21 éves fiatalember önmagát úgy jellemezte, hogy nem a szavak embere, inkább a műhelyben szeret dolgozni és a nyilvánosság is idegen tőle. Két éven át készült a világversenyre, és a komódot, amellyel aranyérmet szerzett, már nyolcszor elkészítette. 

"Nagyapám, édesapám, bátyám is asztalos. Kicsi műhelyünkben már egész pici koromban fúrtam, faragtam a felnőttek között. Korán látták a szüleim, hogy ügyesen fogom a szerszámokat, ezért beírattak egy faragó szakkörbe. Én minden héten szorgalmasan jártam farigcsálni egy népi iparművészhez. Tizenkét éves koromban zsűrizte le az első sótartómat a budapesti Hagyományok Háza. A faragás most is fontos, azóta is készítek népművészeti tárgyakat kézi faragással. Már 20 lezsűrizett alkotásom van, pl.: borotvatok, kulacs, mángorló, tükrös, szék, szuszék, mozsár, diótörő tál. Tagja vagyok, a Velemi Népművészeti Stúdiónak ahol havi rendszerességgel összejövünk, dolgozgatunk, kiállításokra járunk. Természetes volt, hogy a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola bútorasztalos szakmára jelentkeztem. Az SZKTV-n 4. helyezést értem el és jeles szakmunkás bizonyítványt kaptam 2013-ban" - írja magáról László Attila a bemutatkozásában.

hirdetes
Legjobb asztalos a világon magyar!

A világversenyen nagyon szigorúak voltak a szabályok, például csak pontosan annyi nyersanyag állt a szakember rendelkezésére, amennyi a bútorhoz szükséges, így javításra lehetőség sem volt. Összesen 22 óra állt rendelkezésére a komód elkészítéséhez és a szakmai zsűri naponta értékelte a munkafázisokat. Nagy hangsúlyt fektettek a felület megmunkálásának minőségére és a pontosságra. A kiíráshoz képest még az utolsó pillanatban is változtattak a feladaton, amihez minden versenyzőnek kötelező volt alkalmazkodia. 

hirdetes


A WorldSkills fiatal szakemberek brazíliai világversenyén László Attila mellett egy másik dobogóst is ünnepelhettünk, Csongrádi Dávid hálózati informatikai rendszergazda kategóriában ezüstérmet szerzett. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Függöny

Függöny nélkül üres a lakás… Van, aki ennek a híve. Az biztos, hogy egy jól... Tovább

Felújítás

A felújítás vagy renováció a létező építmények, régi bútorok, tárgyak megjavításának... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Háztartás