notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Végtelen ház, egy hatalmas 3D nyomtatóval kivitelezve 3D nyomtatásé a jövő?

hirdetes

Végtelen ház, egy hatalmas 3D nyomtatóval kivitelezve

Szita Lili

 

Az amszterdami illetőségű Universe Architecture a világ első 3D printer által előállított épületének megalkotásán dolgozik, terveik szerint már 2014-ben megvalósulhat a projekt.

Mindig is tudtuk, hogy a 3D nyomtatás hatalmas lehetőségeket rejt, de a képeket látva azért joggal csodálkozhatunk el – már itt tartanánk?
Tájház 3D nyomtatóval

 

A 3D ház

Ez persze egy következő szint, mert egy egész 3D-s „nyomtatóüzemet” kell ehhez először építeni. A tervek szerint az épületben a látogatók akármeddig sétálhatnak körbe, körbe, akár a végtelenségig.
A projektben részt vesz a matematikus és művész Rinus Roelofs is, aki a Tájháznak nevezett építményt tervezni fogja. Az ún. Tájház indulni fog a kétévenként megrendezett európai versenyen, ahol 15 különböző ország fiatal tervezői által megalkotott építészeti megoldásokat mutatnak be.
 
3D ház
 

A 3D ház építése

 
A szerkezetet pályaszerűen tervezték, amelyet 6x9 méteres masszív D-alakú 3D nyomtató által előállított darabokból fog állni, amelyeket aztán összecsatolnak egy folyamatos sávszerűen kialakított alakzatban. Az olasz tervező, Enrico Dini által tervezett D-formájú nyomtató vékony homokrétegeket, és szervetlen ragasztót használ fel a keretszerkezet előállításához. Minden keretszakaszt azután üveggyapottal töltenek ki, és betonnal, hogy az 1000 négyzetméteres épület erősségét és a szilárdságát biztosítsák.
hirdetes
 
3D ház
 

A 3D ház kivitelezése

 
A szerkezet kivitelezése a becslések szerint 4-5 milliárd Euroba kerül majd, és remélhetőleg mintaprojektként szolgálhat a világ más tájain hasonló középüzletek kialakításához, úgy mint múzeumok, látogatóközpontok, de akár magánházak építését is tervezik ilyen technológiával. 
hirdetes
A projekt hasonlatos a WikiHouse szerkezeti rendszerhez, ahol az épületek alkotórészei letölthetőek, és aztán egy CNC megmunkáló központot használva előállíthatóak.
 
3D ház
 
 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Takarítócég budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Matrac

Matrac közvetlenül a gyártótóól Milyen a jó matrac? Megmondjuk! Kövesse cikkeinket matrac... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet