notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A vasárnapi zárva tartás kérdéséről szakszerűen

hirdetes

A vasárnapi zárva tartás kérdéséről szakszerűen

CsN
A vasárnapi zárva tartás kérdéséről szakszerűen

A vasárnapi zárva tartás hatása a gazdaságra

A törvény ellenzői, közöttük Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint óriási adóbevételekről is le kell mondania a kormánynak a vasárnapi zárva tartás miatt, és ezt plusz adók bevezetésével tudja csak kompenzálni. Demján szerint „200-250 milliárd forint hiányt okoz majd a költségvetésben, ha a boltok vasárnap nem lesznek nyitva, ha pedig a költségvetésből bevétel esik ki, akkor azt pótolni kell és új adót fognak bevezetni, mint az útdíjat vagy a napelemekre kivetett adót.” Valószínű, hogy ahogy fentebb már szó esett róla, a heti összforgalom nem fog jelentősen csökkeni (ha egyáltalán csökken) a vasárnapi zárva tartásnak köszönhetően, tehát a kormánynak nem kell jelentős forgalmi adó (ÁFA) csökkenéssel számolnia. Ami hiányozhat majd a költségvetésből, az a foglalkoztatottak után a munkáltatók által befizetendő adók és járulékok összege, valamint személyi jövedelemadó bevétel. Mindkét tétel jelentősen csökkenhet, ha csökken a dolgozók létszáma.

Ugyancsak lehetséges, hogy a forgalom egy része a szomszédos országok, például Szlovákia felé terelődik. Ez inkább csak hosszabb távon jelenthet problémát, mert – bár az online kereskedelem dinamikusan bővül – napjainkban még csak nagyon kis arányban van jelen a házhozszállítás a hagyományos kereskedelmi formákkal szemben.

hirdetes

Lehetséges viták a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban

 

Aggályos lehet a törvény hatálya alóli mentesítések törvénybe beépített rendszere. Az egyes kategóriák értelmezése rengeteg vitára adhat okot, és különösen problémás a jogszabály azon kitétele, mely szerint „Kormányrendelet az adott település (településrész) sajátosságaira – különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire – tekintettel az üzletek nyitva tartására az e törvénytől eltérő szabályokat is megállapíthat.” Ha a kormány nem dolgoz ki objektív mutatókat az „eltérő szabályokra” vonatkozóan, akkor nagyon sok vitát fog kiváltani a mentességek kérdése.

hirdetes

Összegzésül csak annyit mondhatunk, hogy az elkövetkező időszak fogja megmutatni, vajon jogosak-e a törvénnyel szemben megfogalmazott kritikák, vagy az Országgyűlés szándékainak megfelelően a jogszabály hozzájárul a kereskedelmi dolgozók egészségének védelméhez és a családi élet javulásához. Ahogy a cikkben láthatod, szinte minden egyes felsorakoztatott pont valódi hatása kétséges, így objektíven nem lehet megítélni a vasárnapi zárva tartás helyességét vagy helytelenséget.

 Gere Gábor

 Közgazdász

 Az EFEB Felnőttoktatási Központ tanára (kereskedelmi, vállalkozási és logisztikai tárgyak)

Tanfolyamok, amelyeken találkozhattok velem az EFEB-nél:

Boltvezető tanfolyam

Kereskedő tanfolyam

Logisztikai ügyintéző tanfolyam

Műszakicikk-eladó tanfolyam

Szállítmányozási ügyintéző tanfolyam

Töltőállomás-kezelő tanfolyam

Vendéglátó-üzletvezető tanfolyam

Virágkötő és virágkereskedő tanfolyam

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

A tetrád színkombináció - azaz a négyes komplementer színpár jelentése

Ez a színkavalkád nagyon szépen alkalmazható minden művészeti ágban. Gyakorlatilag itt... Tovább

Olajlámpás

Olajból, vízből, némi dekorációból és befőttesüvegből te is készíthetsz házilag... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek