notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Városliget múltja és jelene

hirdetes

A Városliget felemelkedése és története

Bibók Barbara

A nyugalom és a romantika tökéletes helyszíne: Budapest szíve, a lüktető Városliget, mint egy igazi angolkert. Csodás növényzettel, szökőkutakkal, korzókkal, és megannyi szórakozási lehetőséggel bűvölte el a pesti népet az 1800-as években.

 

Városliget története

Nebbien Henrik a patriotizmusra, és az összművészeti hatás megalkotására alapozta tervét, amikor beadta pályázatát a világ első, köztulajdonban lévő, nyilvános közparkjának létesítésére.

Az elkészült park hamar nagy sikert aratott, s a lakosság minden rétege ide járt, kortól, származástól függetlenül. Itt ismerkedtek, sétáltak, kocsikáztak, s lóháton múlatták idejüket. Közkedvelt korzójuk volt a Városliget Kapuja, a nagy séták és tartalmas beszélgetések tökéletes helyszíne, a Körönd, melynek funkcióit hamarosan átvette a Stefánia, ahol a főszereplők az arisztokraták, s a nézők az alacsonyabb rangú köznép tagjai voltak.

hirdetes

Hamarosan elkészült a városligeti tó, mely tovább fokozta a park hangulatát, és romantikáját. Kiváltképpen akkor, amikor a Korcsolyázó Egylet kitartó tagjainak közreműködésével lehetőség nyílt az állandó jégpálya üzemeltetésére. A korcsolyázás hamar megfertőzte a fiatal férfiakat és nőket, s nagyszerű sportolókat nevelt ki hazánk a városligeti pályán.

hirdetes

A Széchenyi Fürdő előde volt az Artézi fürdő, amely az 1800-as évek végén kezdte meg működését. Ekkoriban már látogatható volt az Állatkert, és egyre több múzeum épült, valamint a Műcsarnok, és az Iparcsarnok is számos kiállításnak adott helyet.

A világháború porrá zúzta a Ligetet, s az újjászületés időszaka a mai napig tart, hiszen az egykor romantikus fényben, s pezsgő idillben pompázó park még mindig nem heverte ki az őt ért sérelmeket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Programok Budapesten

Minden hol jó, de legjobb otthon – tartja a mondás. Néha azonban nem árt egy kicsit... Tovább

Tojásszeletelő

A tojásszeletelő egy ételkészítéshez használatos konyhai eszköz, mellyel... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek Kert Természet Utazás