notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Üvegház készítése régi ablakból

hirdetes

Üvegház készítése régi ablakokból házilag

VZS, GE.

Van pár régi ablakod? Készítsd el ezt a hasznos üvegházat belőlük, így egész télen friss zöldséget ehettek! Megmutatom hogyan csináld meg, nagyon egyszerű!

Üvegház készítése régi ablakból

Nagyon sokan vágyunk egy üvegházra, amiben akár tél idején is friss zöldégek teremhetnek, vagy amiben eltárolhatjuk nem fagytűrő növényeinket. Viszont, ha el akarnánk készíttetni ezt, azért bizony borsos árat kellene fizetnünk.

Most bemutatjuk, hogyan készíthetsz te magad is házilag egy üvegházat mindössze pár régi ablakból! Íme egy rövid útmutató arról, hogy miként készíthetsz magadnak saját üvegházat néhány régi ablakból. Ez a hatékony megoldás olcsó és könnyedén testre szabható is. A példában egy 2,1 méter magas, 3 méter hosszú és 1,8 méter széles üvegházat fogunk elkészíteni, de igényeidtől, a rendelkezésedre álló helytől, és az elérhető alapanyagoktól (ablakok) függően ezek a méretek változhatnak.

1. Gyűjtsd össze az ablakokat és tervezd meg két egyenlő méretű falpár összeállítását

Keress régi ablakokat és óvatosan őrizd meg, amiket találsz. Ha elegendő ablakot sikerült összegyűjtened, a következő feladatod két-két „falat” összeállítani különböző méretű ablakokból (az üvegház két oldalára és két végére). Néhány centis eltérés nem probléma, ezeket fával kiegyenlítheted.

Az ablakok szinte biztos, hogy nem illeszkednek majd egymáshoz tökéletesen (különösen eltérő méretű és alakú ablakok esetén), így az ezek között keletkező kisebb hézagokat méretre vágott fa- vagy üvegdarabokkal, vagy más tömítéssel kitöltheted.

Figyelj rá, hogy az üvegház egyik végén helyet kell hagyj egy ajtónak, a másikon pedig egy résnek a ventilátor számára, amelyek egymással szemben kell hogy elhelyezkedjenek. Ezeknek tehát hagyj megfelelő helyet az összeállításban.

hirdetes

2. Készítsd el a vázat

Ha biztos vagy az összeillesztett ablakok elrendezésében, akkor készíts vázat minden falhoz. Az ablakok lehetnek régiek, de a szerkezethez használt fa minőségén ne spórolj, hiszen a szerkezet feladata lesz az összes súly megtartása. Ügyelj rá, hogy a függőleges faoszlopok hossza elegendő legyen ahhoz, hogy legalább 35 centire besüllyeszthetőek legyenek a talajba némi extra stabilitásért. A vékonyabb, rövidebb vízszintes elemeket 5x10 cm-es deszkákból, a keretet pedig 10x10 cm-es deszkákból érdemes elkészíteni.

3. Állítsd egymás mellé a falakat

Állítsd fel a falakat és támaszd meg őket stabilan, hogy ne dőljenek el. Győződj meg róla, hogy teljesen vízszintben legyenek egymással.

4. Biztosítsd az alapzatot

Ha nem szeretnél betonalapot használni, akkor egyszerűen néhány salakblokkot is beáshatsz a talajba az oszlopok megtámasztása. Ezért volt fontos a második lépésben, hogy a függőleges tartóoszlopokat hosszabbra hagyd, mint amennyire az ablakok befogadásához szükséges lenne.

5. Csavarozd be az ablakokat

Az ablakokat csavarokkal rögzítsd a vázhoz. Ez azért fontos, mert így később könnyedén cserélhetőek lesznek, ha valamelyik esetleg betörne. Ne felejts el, hogy az üvegház egyik végére egy ajtó, azzal szemben a másik végére pedig egy ventilátor kerül majd.

hirdetes

6. Szerezz „padlót”

A köves-kavicsos talaj két szempontból is előnyös: egyrészt jó vízelvezetést biztosítanak, másrészt segítenek a hő megtartásában is.

7. Építsd meg a tetőt

Ez valamivel fogósabb feladat. Bármilyen anyagot is használsz a tető elkészítéséhez, győződj meg róla, hogy könnyű és teljesen vízálló. Emellett fontos úgy kialakítanod a tető szerkezetét, hogy az üvegház területének 20-30% felett nyitható legyen a szellőzés biztosítása céljából. Ha ventillátort is használsz az üvegház falába építve, akkor kevesebb nyitható felület is megteszi majd. Mindenképpen építs döntött tetőt (legalább 4 fokosra), különben az esővíz nem folyik majd le róla megfelelően.

8. Tömítés és festés

Használj jó minőségű kinti tömítést a hézagokban és résekben. Fesd le a fa felületet, hogy megvédd az időjárás viszontagságaitól.

 

9. Rendezd be új melegházad

Ideje berendezni a melegházat minden szükséges bútorral (asztalok, szekrények, polcok, stb.). A berendezés része a légmozgást biztosító ventilátor is, így szintén e lépés részeként kell beépítened.

Nézd meg ezt a pár üvegházat:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Tégla

A tégla a legrégebbi építőanyag, története egyidős a civilizációéval. Az agyagtéglát... Tovább

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Tovább a lexikonra