notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

5 új szokás, ami segít beilleszkedni új lakásodba ( nemcsak új lakásban is használható)

hirdetes

5 új szokás, ami segít beilleszkedni új lakásodba ( nemcsak új lakásban használható)

VN

Néha egy új lakásba történő átköltözésre van szükségünk arra, hogy újrakezdhessük a dolgokat. Ilyenkor tiszta lappal indulunk, és hasonlóan tiszta és üres az új otthonunk is, amit végre saját kedvünk és ízlésünk szerint alakíthatunk magunk körül. Akárcsak az újév, amitől sokan egy új kezdetre számítanak, ez az új kezdet megvalósulhat egy új lakásban is, amibe épp most költözöl át.

5 új szokás, ami segít beilleszkedni új lakásodba

Ha egy közelgő vagy épp lezajlott költözés arra ösztönöz, hogy új szokásokat vezess be hétköznapjaidba, akkor az alábbiakban olvashatsz néhányat, amiket mindenképpen megéri megfontolni új otthonodban. Ne aggódj – elég egyszer megszokni őket, és utána a rutin részévé válnak majd!

Keress mindennek helyet

Ez egy nagyon fontos szokás. Egy új otthonban te döntöd el, hogy mi hová kerül majd. Ez mindenre vonatkozik – a meglévő és az új dolgokra is. Azokról a holmikról se feledkezz meg, amiket eddig egy kacatos fiókban tároltál (nem baj, ha az új helyen is van egy ilyen fiókod, de próbáld meg rendezetten tartani és ne támaszkodj rá túl sokat).
Jelöld ki a helyét mindennek és szerezz új tárolódobozokat hozzájuk, ha kell (de csak ha használni is fogod őket). A nap során mindig szánj néhány másodpercet arra, hogy mindent visszategyél a helyére a helyett, hogy szanaszét hagynád a dolgokat otthonodban.

Mindig rendezd rögtön a leveleidet

A rendezetlen levelek meglepően sok helyet foglalnak el, nem csak fizikailag, hanem vizuálisan is. Ugyan ez vonatkozik az újságokra és magazinokra is. Mi több, minél több fő él egy fedél alatt, annál több levél gyűlik majd össze az idők során. Ezekről a levelekről nagyon könnyű megfeledkezni, ha csak bedobálod őket egy fiókba, vagy észrevétlenül becsúsznak valahová.

hirdetes

Szoktasd tehát rá magadat, hogy minden újonnan érkező levelet a helyére rakj. Ne hagyd, hogy összegyűljenek egymáson és csak a helyet foglalják az előszobában vagy egy polcon. Érdemes továbbá egy kisebb kukát tartani az előszobában, amibe rögtön beledobhatod a kéretlen szemetet.

Alakíts ki egy új takarítási menetrendet

Egy új otthonba költözés a tökéletes alkalom arra, hogy kialakíts egy takarítási menetrendet új életteredhez – még akkor is, ha rugalmasra tervezed. Használd ki azt a bizonyos tiszta lapot és rajzolj rá egy takarítási naptárat (vagy legalább is néhány irányelvet heti és havi lebontásban otthonod tisztítását illetően). Ez már az első héttől kezdve segít majd tisztán tartani új lakásodat, mielőtt eluralkodna felette a káosz!

Vezess be egy 24 órás szabályt a nehezebb feladatokra

Gondolkodj el rajta, hogy milyen feladatok számítanak nehezebbeknek számodra. Például kihívást jelent gyorsan elmosogatni? Esetleg túl sokáig tart kiválasztani, hogy mit vegyél fel másnap, és elfelejted visszarakni a helyükre a felpróbált ruhadarabokat (amik végül egy széken kötnek ki)?

hirdetes
Ha egyes feladatok nagyon időigényesek számodra, akkor vezess be rájuk egy 24 órás szabályt: nem kell azonnal megcsinálnod őket, de 24 órán belül el kell készülnöd velük. Tehát ne maradjon használt evőeszköz a pulton és ruhakupac a széken 24 óránál több ideig.

Szokj rá az egytöltéses mosásra

Ha mindeddig hajlamos voltál addig halogatni a mosást, amíg tényleg nem maradt mit felvenned, akkor itt az ideje szakítani ezzel a rossz szokással!
Vezess be egy egytöltéses szabályt a mosásokra: amint összegyűlik elég szennyes, hogy feltöltsd vele a mosógépedet, indulhat is a mosás! Ne halogasd, különben egy fél vagy egy egész napot ezzel töltesz majd, és bizonyára izgalmasabb terveid vannak a hétvégékre.
Sokat segít, ha a szennyest egy jól látható helyen tárolod, így alig várod majd, hogy végre elég összegyűljön, és kimoshasd őket!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Festés utáni takarítás

A festési és mázolási munkálatok után rengeteg szennyeződés marad a helyiségekben, melyeket... Tovább

Hűtő

A hűtőgép olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés Hálószoba Háztartás Nappali