notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új tűzvédelmi előírások, ha nem teljesíted, durván büntetnek

hirdetes

Albérlők, lakástulajdonosok kötelező olvasmány! Márciustól durván büntetnek, ha ezt nem teljesíted

VZS

Január 1-jével új tűzvédelmi szabályokat vezettek be, melyek ugyanúgy érvényesek a társasházakra is. Az új szabályozást legkésőbb március 31-ig kell teljesíteni. Ha nem sikerül, akkor durván büntetnek érte!
 

Albérlők, lakástulajdonosok kötelező olvasmány!  Márciustól durván büntetnek, ha ezt nem teljesíted

A tűzvédelmi szabályzatoknak a jövőben tartalmazniuk kell azok készítőjének nevét, elérhetőségét és aláírását. Az intézkedés javíthat a korábban készült vagy a lépcsőházakban eddig kifüggesztett szabályzatok minőségén, és nagyobb felelősséget is jelent a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (MaKKE) szerint.
Növekvő tendenciát mutatott a lakástüzek száma az elmúlt tizenöt évben: 2002-ben 6462 lakástűz volt Magyarországon, míg 2012-ben 9029. A tűzesetek több mint felét az elavult és tűzveszélyes elektromos hálózatok és a fűtőberendezések okozták – közölte a MaKKE.

A jogszabály a háromszintesnél magasabb, tíznél több lakó- és üdülőegységet magukban foglaló épületek, épületrészek tulajdonosait kötelezi a szabályzatok elkészítésére, a rendeletben a közös képviselő és az intézőbizottság elnöke a megjelölt felelős.

Ezek hiányában a tulajdonosoknak kell írásban kidolgoztatniuk a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a lakók, illetve az ott tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tárolásra, a nyílt láng használatára és a dohányzásra, valamint a tüzelő- és fűtőberendezések, az elektromos berendezések, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára, továbbá a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó előírásokat.

Új rendelkezés, hogy jövőre már részletesebb dokumentációt igényel a beépített tűzjelző, illetve a beépített tűzoltó-berendezés.

A MaKKE egyébként ingyenes szakmai tanácsadással segíti a közös képviselőket.

Folytatásért lapozz a következő oldalra!
 

Albérlők, lakástulajdonosok kötelező olvasmány!  Márciustól durván büntetnek, ha ezt nem teljesíted

Jönnek az ellenőrzések

Az év elejétől a hatóság már ellenőrizheti is az előírások betartását. A katasztrófavédelmi szakemberek ellenőrzés során szintenként vizsgálják, hogy például biztosítottak-e a menekülési útvonalak, vagy, hogy hátráltatja-e baj esetén az épületből történő biztonságos és gyors kijutást egy rács vagy nehezen mozdítható tárgy.

Ha több szabálysértést is felfednek, akár több millió forintos bírságot is kiszabhatnak a lakóközösségnek – közölte az egyesület, amely egyébként tűzvédelmi szabályok nyomán pozitív változásokra számít.

Közlekedő, lépcsőház nem tárolásra való

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már korábban is arra hívja fel a figyelmet, hogy “ha az építési, engedélyezési eljárás során az épületen belül lévő szint áthidalására, a különböző rendeltetésű egységek összekötésére, valamint a biztonságos menekülés érdekében lépcsőt, illetve folyosót terveztek, és a ház ezen kialakítás mellett kapott építési, később pedig használatbavételi engedélyt, akkor a közlekedőket, lépcsőházakat már a tervezés szakaszában sem tárolási célra, hanem közlekedésre szánták, tehát arra is kell használni”.

hirdetes

A lépcsőház, illetve a lépcsőházakhoz kapcsolódó közlekedők tűzvédelmi szempontból kiemelt szereppel bírnak, hiszen menekülési útvonalat jelentenek. Ha a menekülési útvonalat leszűkítik az otthagyott tárgyak, például egy bicikli vagy babakocsi, az megnehezíti a menekülést és a tűzoltói beavatkozást egyaránt.
 

Folytatásért lapozz a következő oldalra!
 

Albérlők, lakástulajdonosok kötelező olvasmány!  Márciustól durván büntetnek, ha ezt nem teljesíted

Az OTSZ rendelkezik a menekülési útvonalak leszűkítéséről is, így a menekülési útvonalat leszűkíteni például ráccsal, ott éghető anyagot tárolni, éghető burkolatot elhelyezni kizárólag a tűzvédelmi hatóság engedélyével lehet.

Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke a hirado.hu-nak azt mondta: a szabályzat szerint 1 méter 10 centimétert kell mindenképpen szabadon hagyni, így például egy-egy virág a megszabott határértéken túl egyáltalán nem probléma. A bicikliket szintén úgy lehet elhelyezni, hogy az ne a menekülő útvonal területén belül legyen.

Ha azonban olyan lakóépületről van szó, ahol a folyosó szélessége nem éri el a 110 centimétert, ilyen esetben nem szabad tárgyakat, virágokat elhelyezni.

hirdetes

Kaplonyi György arról is beszélt: az igazi gondot a szabályok betartatása jelentheti, mivel eszköz nem áll a társasházkezelők rendelkezésére. Mint mondta, az Országos Tűzvédelmi Rendelet változásával újabb feladat hárul a közös képviselőkre, amit szinte lehetetlen megtartani. Az új OTSZ ugyanis előírja, hogy a közös képviselő köteles gondoskodnia tűzvédelmi szabályok megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról is.

Közgyűlésen tájékoztatnák a lakókat

„Javaslatom szerint a megismertetés egyik módja lehet, hogy az éves beszámoló közgyűlésen napirendi pont lesz a szabályzat bemutatása, és a szabályzatot érdemes kiküldeni a közgyűlési meghívóval egyidejűleg. Ezzel a megismertetés biztosított lesz. Mivel mi nem vagyunk hatóság, más eszköz nincs a kezünkben, betartatni így is nehéz lesz” – fogalmazott Kaplonyi György.

Az elnök elmondta: a társasházkezelők felelőssége a házirend elkészíttettetése egy tűzvédelmi szakemberrel. Ez az eljárás nem drága, egy szegedi esetben például 5 ezer forint volt a szabályzat társasházanként, igaz, az összeg lehet akár 15-20 ezer forint is. Azonban, ha azt nézzük, mit előzhetünk meg vele, akkor ez nem számít költségnek – fejtette ki. Költségesebbek lehetnek azonban az előírásoknak megfelelő átalakítások, de az elnök szerint ez sem okozhat problémát, hogy megelőzzük a bírságot.

„Volt olyan ház, ahol 1 millió forintot költöttünk a tűzvédelmi szabályok feltételeinek megteremtésére, például az elektromos hálózatok rendbetételére. Nehezen gazdálkodtuk ki, de megérte, és természetesen a tulajdonosok sem voltak ellenségesek” – fogalmazott.

Folytatásért lapozz a következő oldalra!
 

Albérlők, lakástulajdonosok kötelező olvasmány!  Márciustól durván büntetnek, ha ezt nem teljesíted

Megbüntethető a lakó?

Bár a házirend elkészíttetésének felelőssége a társasházkezelőké, Kaplonyi György beszámolt olyan esetről is, amikor egy lakót azért büntettek meg, mert olyan helyen dohányzott, ahol az tiltott volt.

Az elnök azonban úgy látja, a hatóság jellemzően “extrém esetben” büntet.

Nagyobb gond azonban – tette hozzá -, hogy a tárolókban sokan éghető anyagokat halmoznak fel, teljesen feleslegesen (például televíziós dobozokat) és a lomtalanítások is gondot okozhatnak. Ám nem a tárolók, hanem a padlástér jelenti a nagyobb veszélyt tűzvédelmi szempontból – tette hozzá.

Az elnök arról is beszélt, hogy a szemétszállítást végző cégek csökkentették a lomtalanítások számát, így a közös képviselőknek kell ezt többször szervezniük. Valóban nem muszáj évente, de két-háromévente viszont komoly lomtalanításra van szükség – emelte ki.

Az MTOSZSZ elnöke ugyanakkor bizakodó, és nem számít a jövőben az eddiginél több bírságra.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek Kis lakás