notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

tűzifa kártevők; tűzifa kártevők ellen tippek; tűzifa tippek

hirdetes

10 legjobb tipp a tűzifa kártevői elleni védekezéshez

NA

Sokan szeretik, ha az otthonukban a fatüzelésű kályha vagy a kandalló meleg, kényelem és otthonos érzést kelt – különösen a téli hidegben. De a tűzifa nem mindig olyan megnyugtató, hiszen számos kártevő is bevihető a tűzifával együtt az otthonunkba. Szerencsére a tűzifa kártevői elleni védekezés elsősorban abból áll, hogy a tűzifát a szabadban megfelelően tároljuk, és egy-két percet szánunk annak ellenőrzésére, mielőtt bevinnénk a lakásba. Az alábbiakban 10 módszert mutatunk be, amellyel távol tarthatod otthonodtól a tűzifa kártevőit.

Tűzifa kártevők

A tűzifát az épületektől távol kell tartani

A facölöpöket soha nem szabad a ház vagy más épület mellett tárolni, mert a fát fúró kártevők könnyen bejuthatnak közvetlenül a fából a szerkezetbe. Így azzal, hogy a fát az otthonod mellett tárolod, lényegében fafúró kártevőket hívsz otthonodba. Javasoljuk, hogy a tűzifát legalább 90-100 cm távolságra tárold az épülettől.

Ne tartsd közvetlen a földön a fákat

Betontömbök, tégla vagy tűzifa rácsok használhatók, hogy a fa ne érintkezzen közvetlenül a talajjal. A halom alatti légáramlás fenntartása segít csökkenteni a rovarokat vonzó nedvességproblémákat is. 

A tűzifát a kinti fáktól távol kell tárolni

Ne halmozd a fát élő fák mellé vagy közelébe, mert a tűzifakupacból származó rovarok, például a kéregbogarak az élő fához és a kéreg alatti alagúthoz mászhatnak, és súlyos károkat okozhatnak ezzel. 

Soha ne rakjunk tűzifát zárt térben

Tilos a tűzifát zárt helyen tárolni – otthonodban, pincében vagy garázsban. A rovarok felbukkanhatnak, hogy megtelepedjenek a szerkezetben, és a tűzifahalom vonzó menedéket is nyújthat a rágcsálóknak vagy más vadon élő állatoknak is.

Szezonális tippek a fa tárolásához 

hirdetes

A nyáron kivágott új fát napos helyre kell felhalmozni és le kell takarni; ez segít elpusztítani a fát megfertőző rovarokat. A tavasszal vagy nyáron felbukkanó kártevők újabb fertőzésének további minimalizálása érdekében nyár végétől késő őszig vágj fát, és ismerd meg a tűzifa szállítására vonatkozó helyi előírásokat. 
Először a legrégebbi fát használd el, és időnként rakd újra a kupacot, így könnyebben hozzáférhetsz a régebbi rönkhöz. Ez segít minimálisra csökkenteni a kártevőket, mivel nem engedi a fertőzések felhalmozódását. És segít abban is, hogy senki ne hordjon fertőzött tűzifát be a házba.

hirdetes

Csak helyi tűzifát használj! 

Amikor a kezeletlen tűzifát egyik helyről a másikra viszik, az idegen rovarokat is magával hozhat. Ha ezután a szabadban halmozzák fel, a rovarok kimászhatnak a fából, hogy új területeken kezdjék meg a fertőzést és szaporodást. Ha van olyan fa, amely nem helyi forrásból származik, a lehető leghamarabb égesd el, hogy elpusztítsd a fában lévő kártevőket. 

Távolítsd el a felületi kártevőket

Mielőtt fát viszel be a házba, hogy tüzet gyújts, nézz meg minden rönköt: nézd meg, rázd meg, üsd össze. Szabadulj meg a kártevőktől, amelyek a felszínen vannak vagy kezdenek kikelni. Ha a földre helyezett hordozót használsz, ellenőrizd, hogy az alján nem tapad-e meg bármilyen rovar. A fa permetezése nem ajánlott, mivel ez káros gőzöket okozhat a fa elégetésekor.

Azonnal égesd el a tűzifát, ha beviszed a házba

Kevés rovar aktív a szabadban a hideg téli hónapokban; inkább védett helyeken – például tűzifakupacok belsejében vagy között – telelnek át. Ha a fát beltérbe viszik, és nem égetik el azonnal, a rovarok kikúszhatnak a fából az otthonod melegében, ami senkinek nem lesz jó, ezért égesd el a fát azonnal. 

Tűzifa kártevők elleni beltéri védekezés

A tűzifához ragaszkodó vagy megfertőző kártevők többsége inkább idegesítő, mint pusztító. Ha véletlen bevisszük őket az otthonunkba, egyszerűen lecsaphatjuk, lesöpörhetjük, felporszívózhatjuk vagy lefújhatjuk őket.
A megelőzés fontos, mert egyes fafúró kártevők, mint például az ácshangyák, bejuthatnak a tűzifával, új menedéket kereshetnek otthonodban, és károsíthatják a házat szerkezetét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Játszótér

Kisgyermek van a családban? Te is örülnél, ha többet lenne a szabadban? Akkor készíts neki... Tovább

Nappali

Szokták mondani, hogy a nappali a lakás szíve, hiszen itt gyűlik össze legtöbbször a család,... Tovább

Tovább a lexikonra
Természet