notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes tűzhelyet választanod!

hirdetes

Hogyan válassz magadnak tűzhelyet?

LK

A hagyományos egy egységből álló, felül egy főzőlappal, alul sütővel rendelkező tűzhelyek megfizethető, helytakarékos opciók, és a legtöbb otthontulajdonos még mindig ezekre esküszik. Ez azonban csak egy a számos lehetőség közül, amelyek közül manapság válogatni lehet. 

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes tűzhelyet választanod!

Az elszántabb házi szakácsok nagykonyhai stílusú tűzhelyeket vásárolnak maguknak, amelyek 6 vagy 8 égővel, és számos egyéb funkcióval rendelkeznek. A valódi nagyipari tűzhelyek különleges igényekkel járnak (és tűzálló falak, külön szellőzőrendszer stb.), ezért az otthontulajdonosok inkább csak a házakban is használható változatokat választják.

Vannak, akik az új moduláris tűzhelyekre esküsznek, amelyek igény szerint bővíthetők égőkkel, elszívókkal, rostákkal, olajsütő kosarakkal, wok serpenyőkkel és még sok más kiegészítővel. És ez még mindig csupán néhány példa a számtalan rendelkezésre álló tűzhely közül!

A moduláris kialakítás egy igen sajátos konyhatrendnek számít.

A főzőlaptól elkülönített, falba szerelhető sütők egyszerre több főzőállomást alkotnak egyetlen egy helyett. A dupla falba szerelhető sütők rengeteg helyet takarítanak és megduplázzák az egy időben igénybe vehető sütőkapacitást. Léteznek különleges elrendezésű dupla sütőegységes tűzhelyek is, amelyeknél az egyik sütő a főzőlap alatt, a másik pedig magasabban, a konyhaszekrények szintjén helyezkedik elAz első nagy kérdés tűzhelyválasztásnál, hogy az ember elektromost vagy gázzal működőt szeretne-e venni. Egyesek a gáztűzhelyek mellett teszik le a voksukat az azonnali használhatóság, a precíz állíthatóság és a hosszú távon olcsóbb költségek miatt. Mások az elektromos tűzhelyek hőjének egyenletes elosztását és a készülékek árát tartják nagyobb előnynek.

Léteznek úgynevezett kombinált tűzhelyek is, amelyek egyetlen készülékben egyesítik a gáz és az elektromosság funkcióit. Jó példák erre azok a berendezések, amelyek tetején gáz főzőlap található, míg a sütő konvekciós elven működik. A konvekciós sütők általában elektromos áramot használnak, és a meleg levegő keringetésével kétszer olyan gyorsan képesek megsütni a tartalmukat, mint a hagyományos készülékek. Még kombinált mikrohullámú/konvekciós sütők is kaphatóak.

hirdetes

Az elektromos égők általában elektromos tekercsekkel működnek – ezek a legkevésbé költséges opciók. A sima felületű főzőlapokkal rendelkező tűzhelyeknek három fajtája van: hősugárzó elektromos tekercsek egy üvegpanel alatt; halogén fűtőszálak; vagy mágneses indukciós elemek. Ezek közül mindegyikhez vastag, lapos fenekű edényekre van szükség. Ha a gáz változat mellett döntesz, a zárt égésterű berendezések tisztítása a legegyszerűbb, és az őrláng nélkülözése azt jelenti, hogy a tűzhely nem forrósodik fel használaton kívül. A kereskedelmi stílusú üvegtűzhelyek magas hőmérsékleteket és elegáns stílust kínálnak, azonban erős szellőzőrendszert igényelnek.

Néhány gondolat erejéig említsük meg a vezérlőket is.

hirdetes

A készülékek előre néző oldalán elhelyezett vezérlők a legelterjedtebbek és legkényelmesebbek. Azonban a kényelmesen elérhető vezérlőket nem csak egy kerekes székben ülő felhasználó érheti el, hanem egy ügyesebb kisgyermek is. Fiatalabb tagokkal rendelkező háztartásokban tanácsos inkább olyan készüléket választani, ahol a vezérlők a fal felőli oldalon találhatóak. Bárhol is helyezkedjenek el, a vezérlők egyszerűek és könnyedén értelmezhetők kell legyenek. A korszerűbb készülékeken a hagyományos gombok és tekerők helyett digitális kijelzőket és érintőfelületeket találhatunk.

Főzőlap kiválasztása

Sokan szeretik a hűtőket és a mosogatógépeket egymáshoz passzoló előlapokkal a szekrénysor részévé tenni, de a legújabb trend a készülékek sorának láthatóvá tétele. Ha azonban mégis szeretnéd elvonni a figyelmet sütődről, akkor legegyszerűbb egy pult alá építhető modellt beszerezni. A főzőlapot akár közvetlenül fölé vagy a konyha egy másik részére is felszerelheted. Egy beépített sütő felett közvetlenül elhelyezett főzőlap ugyan úgy működik, mint a hagyományos elrendezésnél, csak éppen egy sokkal beépítettebb látványt nyújt.

Főzőlap tisztítása

A főzőlapokra odaégett szennyeződéseket mindig is kihívás volt feltakarítani, de számos opció kínál megoldást erre a problémára. A legegyszerűbben az olyan üvegkerámiás főzőlapú készülékek tisztíthatók, amelyek elektromos vagy halogén izzószálakat, egyszerűbb gombokat és tekerőket használnak, illetve amelyeknél a felső rész és a faltakaró egyetlen darab fémből áll, így nincsenek rések, ahová a szennyeződések bejuthatnának. Az öntisztító készülékeknek két fajtája létezik: az egyik magas hőmérséklettel hamuvá égeti a lerakódásokat, a másik pedig folyamatos tisztítást végez.

Páraelszívók

Még ha nincs is ventillátorral ellátott szellőzőnyílásod, amivel elvezetheted a felszálló párát, akkor érdemes egy beépített ventillátoros elszívót beszerezni. Erre azért van szükség, mert a gőz formájában szétterjedő zsírok és olajok rátelepedhetnek konyhád különböző felületeire, a nedvesség pedig tönkre teheti otthonod szigetelését. A páraelszívók pontosan ezeket a nemkívánatos felszálló melléktermékeket (füst, pára, stb.) vezetik ki a szabadba. Az elszívók szűrőinek cserélésére is érdemes odafigyelni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tudor lakberendezési stílus

A Tudor-stílus a Tudor dinasztia uralkodása alatt létező építészeti stílus Angliában, mely... Tovább

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha