notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tudd meg, hogy mit jelent az adventi koszorún a 4 gyertya, és hogy miért gyújtjuk meg őket!

hirdetes

Te tudod mit jelent az adventi koszorún a 4 égő gyertya? - Most eláruljuk!

Bettina, MBori, NA

Az adventi időszakban hagyomány, hogy meggyújtunk minden vasárnap 1 gyertyát az adventi koszorún. De vajon tudod is, hogy mit jelent, és hogy miért is tartjuk ezt a hagyományt a mai napig? Olvasd el, hogy milyen jelentéssel bír a gyertya amit meggyújtasz hétről hétre!

Ezt jelenti az adventi koszorú 4 gyertyája

Mióta és kitől ered az adventi koszorú?

Manapság az adventi koszorú elkészítése legalább annyira hagyomány mint az, hogy karácsonyfát állítsunk karárcsonykor. Ez viszont hamarabb elkezdődik, ugyanis az adventi időszakot jelezzük az adventi koszorún meggyújtott gyertyákkal. Minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát. De tisztában vagyunk a gyertyák jelentésével? Vagy azzal, hogy honnan ered az adventi koszorú? Röviden összefoglaltuk, hogy mikor kezdődött el az adventi koszorú készítése, mikor és hogyan lett hagyomány, illetve azt, hogy a gyertyák milyen jelentéssel bírnak. 

Az első gyertyákkal késztett adventi koszorút1839-ben Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkészítette. 1838-ban gyertyagyújtással jelölte az adventi időszak napjait. Minden nap gyújtott egy gyertyát az adventi koszorún - 20 piros gyertya jelölte a hétköznapokat, 4 fehér a vasárnapokat, így az adventi időszak 24 napos volt.  Sokáig csak az evangélikusok ismerték az adventi koszorút, több mint egy évszázad elteltével lett hagyomány a katolikus egyházakban is. Az adventi koszorú az 1930-as évekre lett igazán elterjedt, ehhez nagymértékben a virágkötők is hozzá járultak. A kereszténység szimbolisztikája szerint az adventi koszorú Isten örök szeretetét jelképezi. Az adventi koszorún az örökzöld ágak a reményt és az életet szimbolizálják a gyertya fények meg a növekvő fényt és Jézus eljövetelét. Ekkoriban az adventi koszorút almával és vörös szalagokkal díszítették. Az alma a bűnbeesést és a megváltást jelképezte míg a vörös szalag a keresztény imádatot jelképezte.  (Néhány koszorún megjelenik egy fehér gyertya, ezt karácsony előestéjén gyújtanak meg. Ez a Krisztus-gyetya. )

hirdetes

A négy gyertya is komoly jelentéssel bírt az adventi koszorún, mind a négy gyertya jelképezett egy-egy valamit:

hirdetes
  1. Az adventi koszorún az első gyertya Ádámot és Évát jelképezte, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást. Ez a hit
  2. Az adventi koszorún a második gyertya a zsidó népet jelképezte, akiknek kijelentette, hogy közülök származik a Messiás. Ez a remény
  3. Az adventi koszorún a harmadik gyertya szűz Máriát jelképezte, aki megszült a Fiút. Ez az öröm
  4. A negyedik gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezte, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek. Ez a szeretet

Így, hogy tudjuk az adventi koszorúnak a történetét, neki is kezdhetünk, hogy inspirációt gyűtjsünk az idei év adventi koszorújához. Nézd végig a képeket és válaszd ki, hogy a tied melyikre fog hasonlítani az idén!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Salgó polc

Salgó polc Minden, ami a salgó polc. A salgó polc az egyik legjobb és legerősebb polc... Tovább

Ételmoly

Az ételmolyok talán még kellemetlenebb élőlények, mint a ruhamolyok. Ezek miatt akár a fél... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők Színes ötletek