notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Dolgozószoba: a tökéletes dolgozószoba, otthoni iroda kialakítása nem egyszerű feladat, de néhány tipp segítségével munka közben is jól érezheted magad.

hirdetes

A tökéletes dolgozószoba kialakítása

CZs

Ahhoz, hogy megfelelően elvégezhesd otthonról is a munkádat – legyen szó saját vállalkozásról, vagy sem – feltétlenül szükséged van egy helyre, ahol ezt nyugodtan megteheted. Nem mindegy azonban, hogy a dolgozószobád hogy van kialakítva, hiszen ha jól érzed magad ott, az nagy mértékben megmutatkozhat a teljesítményeden is. 

Dolgozószoba kialakítása otthon

Munakvégzés otthonról

Azt gondolnánk, hogy az otthoni munkavégzésnek csupán előnyei vannak. Óriási a szabadság, szinte a pizsamádból sem kell felöltöznöd reggelente, bármikor tarthatsz szünetet, beoszthatod a saját idődet. Az otthoni teendőidet elvégezheted akkor, amikor már teljesen megtelt a fejed a különböző munkákkal, napközben is elmehetsz futni, bevásárolni, és amiatt sem kell aggódnod, hogy időben odaérsz-e a gyerkőcért a suliba, vagy az óvodába.

Ez azonban közel sem ilyen egyszerű. Hiszen ahhoz, hogy valóban megfelelően elvégezd a munkádat, napról napra rá kell venned saját magadat arra, hogy időben felkelj, hogy ülj le az asztalodhoz, és kezdj el dolgozni. Persze ott egy csábító könyv, egy tévéműsor, vagy egy új recept, amit feltétlenül szeretnél kipróbálni, de nem engedhetsz a kísértésnek, hiszen az elvégzendő feladatok tornyosulnak a fejed fölött. Éppen ezért van szükséged egy olyan helyre, ahova szívesen ülsz le dolgozni, ahol jól érzed magad, ami motivációt nyújt, és ami inspirál.

A dolgozószoba tökéletes kialakítása elősegíti a hatékony munkavégzést

Mérd fel, hogy mi az, ami adott, és mi az, amire szükséged van

A tökéletes dolgozószoba kialakításához fel kell mérned azt, hogy mit engednek a helyiség tulajdonságai. Ha mérnökként dolgozol, és szükséged van egy óriási asztalra, akkor ne egy kényelmes kanapé elhelyezése legyen az elsődleges szempont. Ha csupán egy laptopra, és néhány iratra van szükséged a munkádhoz, akkor találhatsz egy kényelmes sarkot is a lakásban, amit kialakíthatsz a munkavégzés helyének. Csupán át kell gondolnod, hogy mi az, amire mindenképpen szükséged van.

Dolgozószoba kialakítása otthon

Legyen ez a hely csak a tiéd

A kialakításkor ügyelj arra, hogy a szobának, vagy annak a bizonyos dolgozósaroknak ne legyen más funkciója azon kívül, hogy ott végzed a munkádat. Ne legyen egy kicsit tároló vagy egy kicsit játszószoba. Meglátod, hogy a munkádhoz szükséges tárgyak pillanatok alatt eltűnnek és elkallódnak, ha egyszerre több dolgot is csinál a család a szobában. Legyen a nyugalom, vagy a hangos zene szigete, ha épp az segít a fejlődésben. Legyen csak a sajátod, ahol mindig tudod, hogy mit hol találsz, hogy éppen hol hagytad abba a feladataid elvégzését.

hirdetes

Színek és fények

Mivel a dolgozószoba vagy dolgozósarok csak a te birodalmad, nyugodtan kialakíthatod a saját stílusodnak, ízlésednek megfelelően. Ha világos, üde színeket választasz, azok segítenek egész nap éberen koncentrálni, és inspirálóan hathatnak rád. Igyekezz az ablakhoz közel eső részre helyezni az íróasztalt, hogy soha ne legyen probléma a megvilágítással. Ráadásul az ablakon kipillantva bármikor tarthatsz egy-két perces szüneteket.

hirdetes

Dolgozószoba otthon

A dolgozószoba dekorálása

Ha otthonról dolgozol, akkor meg van az az előnyöd, hogy nem kell egész nap egy unalmas irodában ülnöd. Dobd fel a helyiséget képekkel, növényekkel, hangulatos tárgyakkal. Olyanokkal, amik eszedbe juttatják, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz. Hogy honnan hova fejlődtél, és meddig juthatsz még. Legyenek ezek idézetek, különböző emlékek tapasztalatokról, sikerekről, vagy élményekről, a lényeg, hogy inspiráljanak téged. 

Dolgozószoba kialakítása otthon

 

Rend a lelke mindennek

Nem csupán arról van szó, hogy katonás rendet tarts az egész helyiségben, hanem arról is, hogy ne zsúfold azt túl feleslegesen. Egy szellős, ugyanakkor hangulatos helyen sokkal jobban fogod érezni magad, ráadásul vannak, akik a bonyolult problémákat járkálás közben képesek fejben megoldani. Legyen helyed nyújtózni egyet, ha elfáradtál és álmosnak érzed magad. Természetesen az otthoni munkavégzésnek nagy előnye az, hogy bármikor kisétálhatsz a konyhába egy kávéért. Nem szabad azonban hagyni, hogy a lakás légköre kizökkentsen a teendőidből. Legyen a dolgozószoba egy olyan helyiség, ahol tényleg képes vagy alkotni. Ha hagysz egy kis szabad teret, akkor azzal sem lesz problémád, hogy a hozzád érkező ügyfeleket leültesd, hiszen könnyedén bevihetsz a lakás más helyiségéből székeket a dolgozószobába.

Dolgozz otthonról, alakítsd ki a tökéletes dolgozószobát

Rendszerezz

Ahogy arról már korábban is szó esett, az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb hátránya az, hogy az ember olykor nehezen veszi rá saját magát arra, hogy doglozni kezdjen, amikor annyi minden mást is csinálhatna. Nincs ott egy felettes, aki azonnal ránk szól, ha lazsálunk. Nincsenek kollégák, akiknek az eredményei motiválhatnának. Nincs ott senki, akivel egy esetleges problémát megvitathatnánk. Mi magunk vagyunk, a számítógép és a telefonunk, amelyeknek segítségével értekezhetünk a főnökünkkel, beosztottjainkkal, munkatársainkkal. 

Ha azonban rendszerezed a feladataidat, ha pontosan tisztában vagy a határidőkkel, és azokat fel is tünteted valahol, az nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy ne halmozódjanak fel a teendők. Az egyik falra helyezz egy naptárat, vagy egy táblát, esetleg használj határidőnaplót, ahová mindig, minden feladatot feljegyzel. Ezzel nem csupán tudatosítod magadban azokat, de elkerülheted azt is, hogy valami kimenjen a fejedből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Kőház

Kőből a XV. századtól egészen a XIX. századig építettek házakat, amik nagyon tartósak... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció Kiegészítők Lakberendezési ötletek Színes ötletek