notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Oroszország titokzatos faluja - Kiránduljunk a Holtak Városában!

hirdetes

Oroszország titokzatos faluja - Kiránduljunk a Holtak Városában!

Boroczki Rebeka

Dargavs faluját, amelyet gyakran a Holtak Városának hívnak, Oroszország egyik legtitokzatosabb helyének tekintik. Elrejtve az öt hegygerinc egyikén, valahol a kaukázusi hegyekben, a „város” valójában egy ősi nekropolisz, tele sírokkal és kriptákkal. 

Számos mítosz és legenda veszi körül a helyet, a múltban a helyi emberek megtagadták az ideutazást, attól tartva, hogy akik itt kirándulnak, nem lépnek ki innen élve. Egyes források szerint a legrégebbi kripta a 16. századba nyúlik vissza, amikor egy pestis pusztított és tizedelte meg a lakosságot.

Az oroszországi titokzatos falu, Dargavs

A Holtak Városa 

 

Dargavs Oroszország déli részén, az Észak-Oszétiai közigazgatás területén található. Három órás autóúttal a veszélyes és kanyargós utakon közelíthető meg, gyönyörű kilátással a Fiagdon folyóra. A hegy egyik völgyének közepén fekszik, amely 17 kilométer hosszú és 4000 méteres csúcsok magasodnak a falu felett.

 

A Dargavs-kripta 

 

A füves dombon, amelyen Dargavs található, kis fehér épületek találhatók. Ezek a fehér, házhoz hasonló szerkezetek kőkripták, és a nekropoliszban több, mint 100 ilyen épült. A teljes terület háta mögött egy őrtorony található, amelynek felső részét megsemmisítették. A legendák szerint a tornyot azért helyezték oda, hogy a pihenő lelkeket figyeljék. 

Néhány nagyobb kripta akár 2-4 emelet magas, a kisebbek csak egy szintesek, de előfordulnak olyanok, amelyek fölött nincsen tető. A völgyben élők temették el szeretteiket ezekben a kriptákban, sokszor a ruháikkal és holmijukkal együtt. 

 

Legendák és a titokzatos halott hajósok és nők

 

Érdekes módon felfedezték, hogy a kripta belsejében lévő testeket hajókra emlékeztető faszerkezetekbe temették el (az egyiket evezővel mellette találták). Továbbra is rejtély marad, hogyan és miért jöttek oda, hiszen a közelben nincs hajózható folyó. 

Az egyik magyarázat az, hogy úgy gondolták, az elhagyott léleknek át kellett lépnie egy folyón, hogy a mennybe kerüljön, hasonlóan az ókori Egyiptom és a Mezopotámiai halottak történeteihez. Egy másik érdekes tény, hogy minden kripta előtt található egy kút. Sok érmét találtak bennük, és azt mondják, hogy mikor az oszétiaiak eltemették egy szerettüket, érmét dobtak a kútba. A legenda szerint ha az érme egy kőbe ütközött az alján, az azt jelentette, hogy a halott lelke elérte a mennyet.

hirdetes

 

Szól egy másik legenda egy gyönyörű lányról, akit a helyi harcosok elraboltak a távoli vidékről. Mivel nem tudtak megegyezni abban, ki birtokolja a lányt, megölték őt. A legenda szerint az Istenek a gyilkosságért megbüntették a hegyvidéken élőket, lesújtva rájuk egy furcsa betegséggel, amelyben lassan életüket vesztették.

Ezeket a legendákat és a nekropolisz félelmetes látványát egy moszkvai székhelyű filmgyártó társaság inspirálónak találta, és 2018-ban a falut választották horrorfilmjeik helyszíneként. 

 

Bár rengeteg legenda és mítosz övezi a falut, a legtöbb történész úgy gondolja, hogy Oszétia területét pestit sújtotta valamikor az 16. és 18. század között, amely több tízezer emberéletet követelt és az oszét lakosságot a 18. század végére 200 000-ről a 19. század közepére 16 000-re csökkentette. A helyiek annak érdekében, hogy ne fertőzzék meg a szomszédokat, a betegek egész családdal és gyermekekkel bemenekültek ezekbe az előre elkészített kriptákba, és soha többé nem léptek ki.

hirdetes

 

Dargavs napjainkban – Szellemváros

 

Számos hasonló Holtak városa található Oszétián kívül, ám Dargavsot tekintik a leglátványosabbnak, valószínűleg a lenyűgöző természeti szépsége miatt. 

A szovjet időkben a turisták busszal látogattak el ide, akkoriban még jegyfülke is ki volt helyezve, amelyet egy oszétiai babushka, azaz orosz nagymama vezetett be. Dargavs környezete műemlékekben gazdag, a bronzkortól a késő középkorig, és rengeteg információt ad a régészeknek arról, hogy a térségben található oszétiaiak száz évvel ezelőtt hogyan éltek.

A hely régészeti gazdagsága, rejtélye és szépsége ellenére manapság inkább csak elhagyatott. A turisták ritkán látogatják a helyet - ami inkább az odaút nehézségeinek tulajdonítható, mint sem a belépéssel járó halálos átok miatt. 

 

Ha imádod a legendákat, titokzatos és egyben gyönyörű helyeket, szívesen kirándulsz nagyokat egy dombos, zöld övezetben, akkor az oroszországi Dargavs tökéletes választás! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában