notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tippek hogyan készüljünk fel a télre

hirdetes

Tippek, hogyan készüljünk fel a télre

Szabó Kitti, GE.
A tél beköszöntével nem csak az ajádékokra való költekezéssel találjuk szembe magunkat, hanem a rohamosan emelkedő energiaárakkal is, amelyek dupla terhet rónak a családra. Egyre többen döntünk az átállás mellett, hogy tudatosan, előre megtervezve, apró szabályokat betartva, környezetünk megóvása mellett, pénztárcánkat is kíméljük.
 
Alternativ energia

Munkám során számos megkereséssel találkozom, hogyan tudjuk

 
  • Támogatni a társadalmat (rezsicsökkentés)
  • a környezetvédelmet (megújuló energia)
  • és finanszírozási hátteret biztosítani egyszerre?
 
 
Fontosnak tartom, hogy a télre ne csak otthonunk kidekorálása szintjén készüljünk fel, hanem a megtakarítás előtérbe helyezésével évről évre tényleges energiaszükségletünkhöz igazítsuk fogyasztásunkat. Amikor a felmérésre időt és pénzt szánunk, tegyük azt megfelelő szakember bevonásával - és természetesen, ne csak a tél beköszöntének apropójából.
 
Első körben villamos energia szükségletünk mérsékelt kielégítésére hívjuk fel a figyelmet, stratégiai partneremmel, Jenei Károly villamosmérnökkel, aki tapasztalatát átadva segít nekünk különbséget tenni izzó és fényforrás között, támogatást nyújt, hogy választásunk biztos legyen, amikor döntési helyzet elé kerülünk.
 

Energiatakarékosság hatékonyan I.

 
A rezsicsökkentés szükségességéről egyre többet hallunk, de hogyan tudunk javítani saját energetikai rendszerünk hatékonyságán?
 
 
Először célszerű az energiafogyasztás csökkentésének lehetőségeit megvizsgálni. Miért fontos ez, hogyan alakul az energiahordozók ára hosszú távon? Nagyon nehéz megmondani, de egy korábbi 10 éves időszak adataiból levont következtetések nem ígérnek sok jót. 
  

Milyen lehetőségeink vannak?

Elektromos fogyasztás és hőveszteség csökkentése.

Az elektromos energiafelhasználás csökkentésének fontosságát a háztartási gépek és készülékek gyártóinak innovációja is megerősíti: egyre jobb A++ kategóriájú berendezések, automata készenléti mód bekapcsolások, LED képernyők, stb. léteznek már.
 
Az épületgépészeti berendezések szabályozása is egyre fontosabb, ahogy a világítások automata kapcsolása, szabályzása is.
hirdetes
Annak ellenére, hogy a világítás csak elektromos energiafogyasztásunk 30-40%-át teszi ki, egyre jobban előtérbe kerülnek a LED alkalmazások, hiszen a hagyományos világításhoz képest elért 90% megtakarítás így is 27-36%-ot képes eredményezni a tényleges villanyszámlánk alakulásában.
 
A fénycsöves, kompakt fénycsöves világításokkal egészségtelen fényük és gyakori kapcsolgatások esetén előforduló működési problémák (élettartam csökkenés) miatt nem foglalkozunk.
 

Nézzünk konkrét példákat világításkorszerűsítésre LED-del:

Szoba 3 ágú csillárral, E27 normál foglalattal, 40W-os hagyományos izzókörték cseréjével 5W-os LED 

fényforrásokra (LED körte E27 5W) 3db x bruttó 1778Ft áron = 5334Ft-ba kerül.

Azenergiamegtakarítás 3db x (40W-5W) / 1000, mert kW-ban számolunk x 3 óra x 365 nap x 50Ft/kWh = 5749Ft, tehát kevesebb, mint egy év alatt megtérül, amennyiben napi 3 órát használjuk.

 
Szoba 6 ágú csillárral, E14 mignon foglalattal, 25W-os hagyományos izzókörték cseréjével 3W-os LED fényforrásokra (LED E14 gyertya 3W) a fenti számítás 14 hónapos megtérülést 
mutat.Amerikai konyhás nappali, amelyben 6db 35W-os és 6db 50W-os halogén spot található. Előbbi 5W-os LED (LED GU10 5W), utóbbi 7W-os LED (LED GU10 7W) fényforrással helyettesíthető. Napi 4 óra használat mellett a fenti számítást és a http://ledlite.hu/ webáruház árait figyelembe véve 1 év alatti megtérülés jön ki.
hirdetes
 
(Az előzőekben felsorolt fényforrások ebben a mennyiségben, kiegészítve 5m LED szalaggal (plusz 12V-os tápegységgel) egy komplett egységcsomagot tesznek ki, melynek árából együttes rendelés esetén további 10%-ot ad LEDLite webáruházat üzemeltető 4LEDeksz Kft., továbbá ebben az esetben a szállítási költség is díjmentes.)
 

 

 

 

Legelterjedtebb megoldások

Hőveszteség csökkentésének legelterjedtebb példája a teljes homlokzat felújítás, beleértve a hőszigetelést és a nyílászáró cseréket is.

Nagyon fontos ugyanakkor a födém hőszigetelése, hiszen az energiaveszteség meghatározó része itt távozik az épületekből. Az utóbbi időben egyre népszerűbb a zöldtetők telepítése is, hiszen a mai technológia már lehetővé teszi azt is, hogy egy-egy lakóközösség a panel tetején saját kerttel rendelkezhessen.
 
Az épületek szellőzését ugyanakkor fontos fenntartani, de a mai passzív ház építési technológiával egyre jobb hatékonyságú szellőztető rendszerek kerültek előtérbe, hőcserélővel vagy földhő hasznosítással.
 
A pontos tervezés, előkészítés érdekében az info@ledlite.hu címre küldött emailen keresztül tudja felvenni a kapcsolatot egy igazán "zöld" cég szakemberével, amely 2013-tól teljes tevékenységi körét tekintve karbonsemleges - a munkája során felszabaduló károsanyag kibocsátását igazoltan ellensúlyozta.

Szabó Kitti

Tanácsadó

otthonteremtes@almaimotthona.hu

+3630/513-8439

A szakértő további cikket itt érheted el: Tanácsadástól a megvalósításig az otthonteremtésben

Még több hasznos tanácsot találsz Facebook-on: Otthonteremtési Tanácsadás
 

Forrás: Jenei Károly, villamosmérnök, Budapest

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Irodatakarítás

Irodatakarítás Budapest és oszrágszerte   Célunk: megteremteni a harmóniát az... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás