notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A tetőtér előnyei és hátrányai, tippek és tanácsok a kialakításhoz.

hirdetes

Tetőtér a lakásban - kinek ideális?

Csordás Anna

A tetőtér lehet magánházban és lehet társasházban is beépítve. Mindkét helyen lehetőség van önálló tetőtéri lakás kialakítására. Romantikus alkatoknak, akik szeretik ágyból nézni a csillagokat (a fejük fölött) különösen ideális.

 
Tetőtér kialakítása

Manapság sok helyen helytakarékosság miatt építik be a tetőteret, mert kevés a belvárosi telek új ház építésére. Sokszor a lakóközösségnek nincs pénze az épület felújítására, ezért megegyeznek egy kivitelezővel, hogy ő építhet és értékesíthet tetőtéri lakásokat (feltéve, ha statikailag alkalmas az épület erre, és az önkormányzat engedélyezi), cserébe pedig felújítja az egész házat.

 

 

Kiknek ideális?

Társasházban azoknak, akiket cseppet sem zavar, hogy az emeleten van a lakás és nem zavarja sem magasság, sem az oda vezető lépcsők. Vannak, akik imádják a természet közelségét és minél magasabbról szemlélni a csillagokat. Ez főleg a fiatalabb korosztályra jellemző, a lépcsők és az egyenetlen falak miatt fiatalos érzete van.

 

A tetőtér előnyei

A magasban általában tisztább a levegő, nem annyira szennyezett, mint a földszinten. Emellett az utca zaja is kevésbé hallatszik fel. Csak a 190 cm magasság feletti terület számít be a négyzetméterárba, ezért olcsóbban lehet több helyet szerezni. Társasházban az emeleten lakó megússza a felső szomszédot, aki kopácsol vagy eláztathatja a földszinti lakást. A ferde falak megmozgatják a lakberendezők fantáziáját, ugyanis egyedi bútorokra és legfőképpen egyedi megoldással kell berendezniük a szobákat.

Tetőtér kialakítása

A tetőtér hátrányai

Az imént említett ferde falak egyben hátrányai is a tetőtérnek, ugyanis kevesebb bútor közül válogathat a lakó, hiszen különösen oda kell figyelni a bútorok nagyságára.  Gyakran egyedi bútorokat kell készítetni, amik sokkal drágábbak, mint a készek. Az ablakok is gyakran kreatív megoldást igényelnek. Sokszor nem lehet olyan ablakokat beépíteni, amiből le lehetne látni az utcára.  A szigetelésre különösen oda kell figyelni, hogy a csapadék ne jusson be és, hogy a hideg-meleg ellen is jól védjen. De még a szigetelés ellenére is télen hidegebb van, nyáron pedig sokkal melegebb van, mint a földszinten. Már említettük, hogy inkább a fiatalabbak kedvelik a beépített tetőteret, mivel általában sok lépcső vezet fel az emeletre. Ez akkor lehet kivétel, ha található egy jól működő lift is az épületben.

 

Tippek a tetőtér építésnél

Ha ferdén jön lefelé a fal, akkor sem kell aggódni ugyanis tárolásra tökéletesen alkalmasak az alacsonyabb terültek.  A sarkokban rengeteg holmit el lehet tűntetni. Sajnos a bútoroknál és egyéb tárolóknál gyakran oda kell figyelni, hogy beférjenek a ferde faltól, de ezt egyedi megoldásokkal ki lehet küszöbölni. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy érdemes-e a házba tetőteret építeni. A társasházaknál is találunk előnyöket és hátrányokat is az emeleti lakásokkal kapcsolatban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Lakberendezés

Évről-évre mindig megújulnak a lakberendezési trendek, amiket mi igyekszünk követni. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet