notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mit tegyünk, ha beázik a tetőnk? Ezek a legjobb tippek!

hirdetes

Mit tegyünk, ha beázik a tetőnk?

GE.

A tető elsődleges feladata, hogy megvédje ingatlanát az időjárás viszontagságaitól, különösen az esővíztől, még a nagyobb viharok idején is. Sok ügyfélnek azonban gondot okoz, hogy új tetőszerkezetük vizesedik, még akkor is, ha kívülről úgy tűnik, hogy jó állapotban van. Nézzük meg, mi lehet a baj, és hogyan előzhetjük meg, hogy ebbe a csapdába essünk!

tető

Nem meglepő, hogy gyakran hangsúlyozzuk, hogy bár a tetőcserép a tető legnyilvánvalóbb eleme, sok más szempont is szükséges ahhoz, hogy otthona koronája minden szempontból tökéletes legyen. Egy jó tető ugyanis abban hasonlít egy világbajnok futballcsapathoz, hogy játékosai tökéletes összhangban működnek, együtt játszanak és segítik egymást a közös cél és siker érdekében. Megértjük, milyen könnyű laikusként elveszni a választékban építkezés vagy felújítás során, ezért nemcsak a cserepek kiválasztásában segítjük ügyfeleinket, hanem abban is, hogy 360 fokos, átfogó portfóliónkból megtalálják a modern és esztétikus tetőfedéshez szükséges összes elemet.

Egy tető szerkezetének romlása legtöbbször az anyagok elöregedésének okán történik, de azért előfordulhatnak más indikációk is ezen a területen.

Sok esetben az időjárás okoz olyan hatást, aminek köszönhetően a tetőkön rés keletkezik, de munkánk során sokszor találkoztunk olyan esetekkel is, amikor egy tető nem a megfelelő módon volt szigetelve, burkolva vagy felépítve, és ennek köszönhetően alakult ki az idő előtti állagromlás, esetleges beázás.

hirdetes

Amikor a plafonon megjelenik az első sötét folt, még abban reménykedünk, hogy ez biztosan nem az, aminek látszik. Amikor a víz csöpögésnek indul a vakolat meggyengül és potyogni kezd, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy a tető bizony beázik. Ez nem gyerekjáték, hiszen a ház teljes állaga tönkre mehet ettől a jelenségtől, az egyéb kellemetlen hatásokról, mint például a nedvesség hatására kialakuló penész már nem is beszélve.

Nézzünk be a cserepek alá!

Az aljzatburkolat, ami a legtöbb esetben tetőfedő membránt jelent, az egyik leglényegesebb stratégia az átázás megakadályozására. Ugyanis a cserepek illesztésein vagy a szellőzőcserepeken keresztül bejuthat némi csapadék, és a páralecsapódásból nedvesség képződhet, ami kárt okozhat a tetőszerkezet fa részeiben és a szigetelésben. A tetőfólia kiegészítő vízelvezető rétegként ezt védi. 

hirdetes

Manapság sokféle tetőfedő membrán létezik, és a cserepekkel együtt nagyon fontos, hogy kiváló minőséget keressünk, mert egy olcsóbb, de kevésbé ellenálló membrán hosszú távon sok gondot és további kiadásokat okozhat. Kaphatók párazáró és páraáteresztő tetőfedő membránok, azonban mindegyiknek rendelkeznie kell W1 vízszigeteléssel, nagy szakítószilárdságú anyagból kell állnia, és képesnek kell lennie a tető alatti hőmérséklet-ingadozást elviselni. A tető hajlásszöge, a burkolat kialakítása, valamint az, hogy beépített vagy nem beépített padlás fölé kerül-e felhúzásra, mind-mind figyelembe veendő tényezők. A Terrán által biztosított online kalkulátor segíthet Önnek a döntés meghozatalában.

A pajzson van egy lyuk

Ideális esetben nem lehetnek repedések a tetőfelületen vagy a burkolaton, bár ez nem gyakori. A tipikus napelemek esetében figyelembe kell venni a kémiát, a tetőnyílásokat, a szellőzést vagy a légkibocsátást és a rögzítőszerkezetet. Ezek mind tetőátvezetések, és kialakításuk a tetőépítés különösen kényes szempontja, mivel megfelelő felszerelés és technológia nélkül az új tető szinte biztosan beázna és megsérülne ezeken a sérülékeny pontokon.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Céges takarítás

A céges irodahelyiségek takarítását nem mindegy, hogy kire bízzuk. Mivel megrendelőként nem... Tovább

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet