notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A ház körüli „kisebb” építési munkálatok többségéről azt hisszük, hogy szakember nélkül is menni fog. A térkövezés is ilyen. Térkő lerakása saját kezűleg - lépésről lépésre

hirdetes

Térkő lerakása saját kezűleg

A ház körüli „kisebb” építési munkálatok többségéről azt hisszük, hogy szakember nélkül is menni fog. A térkövezés is ilyen. Általában munka közben derül ki, hogy talán mégis kellett volna legalább egy hozzáértő a csapatba. Aggodalomra azonban semmi ok! Mai „csináld magad” cikkünkben nem csak a térkövezés folyamatát mutatjuk be, de rávilágítunk a leggyakrabban elkövetett hibákra is.

A ház körüli „kisebb” építési munkálatok többségéről azt hisszük, hogy szakember nélkül is menni fog. A térkövezés is ilyen. Térkő lerakása saját kezűleg - lépésről lépésre

Térkő lerakása - első lépés

 

A térkövezés első lépéseként tűzzük ki a területet, ahová a térkő kerülni fog. Ezt követően jöhet a talaj kiemelése, ami hasonlóan egyszerű feladat, mint a kitűzés, tehát eddig bárki el tud jutni különösebb szakértelem nélkül. Az első jellemző hibát ezután szokták elkövetni a kevésbé gyakorlottak, mégpedig azzal, hogy kifelejtik a járdaszegélyt. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a járdaszegély egyetlen funkciója, hogy optikailag egyfajta keretet adjon a térkőnek. Bár ez is igaz, azért ennél sokkal komolyabb jelentőséggel bír. A járdaszegély – mivel jóval mélyebben van a földben, mint a térkő – megakadályozza, hogy a terhelés során megsüllyedjenek a szélső térkövek. Biztosan látott már ilyet mindenki, de a lenti metszeti ábrán be is mutatjuk, mire gondolunk.

 

Térkő lerakása - második lépés


A talaj kiemelése és a szegélykövek lerakása után kezdődhet a feltöltés. A rétegrend – ahogy az alsó ábrán is látjuk – így fog kinézni: alulra sóder, rá homok, majd felülre a térkő. Ennek a három rétegnek az együttese fogja megadni a végső magasságot. Kezdjük a sóderrel.


Térkő lerakása - jöhet a sóder

 

A sódert körülbelül 20 cm mélyen kell betölteni a kiemelt talaj helyére. Ennek a rétegnek különös fontossága van, ugyanis ez fogja majd a vizet elvezetni a talajba. A sódert alaposan le kell döngölnünk, hogy megfelelő minőségű alapot képezzen majd a térkőnek. Ehhez a munkához még nem szükséges döngölő gépet bérelnünk, egy súlyos farönk is megteszi, amire kétoldalt hosszú nyelet készítünk két lécből. Kissé fárasztó munka, de meglepő, hogy a tinédzser fiú gyerekek mekkora örömmel csinálják. Valószínűleg azért, mert így kiadhatnak némi felesleges energiát.

A megfelelően ledöngölt sóder rétegre jöhet az apró szemcsés homok. Ezt tömöríteni már nem kell, viszont szintezni igen. Mivel erre a rétegre kerül rá a térkő, a homokkal tudjuk meghatározni a pontos magasságot, valamint beállítani az egyenletes, sima felületet. Szükségünk lesz egy szintezőlécre. Ez lehet úgynevezett libellás ölesléc is, amit kifejezetten az ilyen munkákra találtak ki, de könnyű szerrel eszkábálhatunk is, ha van otthon egy kb. két méteres egyenes léc és egy vízmérték. A lehúzott és szintbe állított homok rétegre rálépni már nem szabad, ezért egyszerre csak egy kisebb részt készítsünk el, arra jöhet máris a térkő, és így haladjunk szépen hátrafelé.

 

Lapozz a további részletekért!

 

Forrás: építésportál

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Télikabát

A télikabát egy általában csípőn alul érő, esetleg derékban szabott, hátul hasított vagy... Tovább

Vendégház

A vendégház legtöbb esetben panziót jelent, de ha családi ház kertjében álló kis házra... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet