notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kültéri teraszburkolatok - választható anyagok, lehetőségek és az egyes burkolat típusok előnyei, hátrányai

hirdetes

A kompozit kültéri padlóburkolat tulajdonságai és az alternatív megoldások

CsN
Teraszburkolatok - WPC, akác, exota fák összehasonlítása

Alternatív megoldások a piacon: a különböző kemény fa alapanyagok

Bár a WPC burkolatok a fa versenytársaként születtek meg, a szememben mégsem veszik fel a versenyt. Azzal azonban tisztába kell tenni, hogy nem minden fa ugyan olyan mértékben felel meg az elvárásoknak, így nem sarkíthatunk és általánosíthatunk.

 

Az exota fák

A úgynevezett exota fák, azaz a trópusi származású fák kiváló tartóssággal rendelkeznek, és nagyon szép végeredményt is produkálnak. Azonban ezek a szállításnak és a számos munkafolyamatnak köszönhetően jóval drágábbak, mint a hazánkban is fellelhető fa fajták – ráadásul ebben az esetben nem beszélhetünk ökológiailag fenntartható forrásról, hiszen az ilyen fa fajtákat nem telepítik újra.

Az exota fák nagy hátránya, hogy a feldolgozástól való távolság miatt csak fix méretekben kapható, ezért az építészeti lehetőségei korlátozottak. Magyarországra a vásárlóerő miatt ráadásul nem a legjobb minőségű anyagok kerülnek.

Az exota fák tartósságukban sem közelítik meg az elvárt szintet, hiszen ezek csak saját környezetükben tudnak valóban tartósak maradni – a tél hideg évszakaira azonban sokkal kényesebben reagálnak.

hirdetes

 

A magyar fa burkolat: a Fehér Akác

Az exota fák felhasználását a fentiek miatt nem tartom környezettudatos döntésnek – és az árkülönbözet miatt logikusnak sem. A hazánkban termelt fafajták közül rengeteg olyan található, amely valóban több gondozást, ápolást igényel, de ez nem igaz minden fa fajtára.

A Fehér Akác magában hordozza azokat a jó tulajdonságokat amelyeket a fa-kompozit burkolat is: kiemelkedően tartós, ellenáll az időjárás viszontagságainak, és a kültéren elhelyezett akác deszkák nem igényelnek drága felületkezelést, csupán évente egyszer érdemes teakfaolajos kezelést végezni rajta - amely egyébként nem egy költséges, bonyolult dolog.

 

Valódi Fehér Akácból készült burkolat

 

E mellett, ellentétben a WPC burkolatokkal az akác sosem kelt művi hatást és kopásállósága páratlan a piacon. Ráadásul, mivel az akác erdők kiemelkedően magas aránya található meg hazánkban, jóval gazdaságosabb a megvalósítása is - hiszen a magyar gyártók felár nélkül tudják forgalmazni ezt a kiváló terméket - és a helybéli gyártó-fogyasztó kapcsolat miatt a termék igényekre szabható, bármilyen méretű deszkák készíthetőek.

hirdetes

Az akác szilárdsága nem igényel telítést – amely szintén káros anyagokkal történne – anélkül is kiemelkedően tartós, ellen áll a rovaroknak, a korhadásnak és a torzulásnak is. Élettartama talajjal érintkezve is 25-40 évre tehető, talajjal nem érinthetve viszont akár 100 évig is tartós marad, így még unokáid is élvezhetik!

 

Bár tény, hogy az akác anyag is hajlamos a deformálódásra, de ez a szakszerű szereléssel, hossztoldásokkal és a szárítással meggátolható. Az akác teraszburkolat lerakását éppen ezért érdemes hozzáértő szakemberekre bízni. A Robinia Group Kft. Magyarország egyik legnagyobb akác burkolatokkal foglalkozó cége, akik a tervezéstől a kivitelezésen át mindenben a segítségedre lesznek. Keresd őket bizalommal, az én teraszomon már elkészítették a burkolatot – és a végeredmény páratlan hangulatot sugároz.

Kattints ide a részletekért: akác teraszburkolat.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Húsvéti dekoráció

Húsvétra könnyedén készíthetünk házilag is dekorációkat, melyek meghozzák az ünnep... Tovább

Lakóautó

Sokan választják otthonuknak a lakóautót, hiszen ezzel ott élsz, ahol éppen kedved tartja és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert