notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vályogház típusai, szerkezete, építése

hirdetes

Tények és tévhitek a vályogházakról I.

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Napjainkban reneszánszát éli az egészséges, környezettudatos öko építészet, a természetes anyagok, a vályog, a kő és faanyagok használata.
Az ezredfordulón végzett népszámlálás adatai szerint 700 ezer vályogház állt még Magyarországon és ma is milliónyi honfitársunk lakik ilyen épületekben.
Vályogházak szerkezete
Felértékelődnek tehát a korábban lesajnált, elhanyagolt és leromlott valamint főleg a hozzá nem értésből adódóan utóbb elfuserált és ma már sokszor csak bontásra javasolt régi vályogházak, présházak és öreg tanyák is. 
 
Pedig a vályogépületek kitűnő nedvességszabályozók, kiváló hőtárolók melyeknek energiatakarékos és környezetbarát tulajdonságai egyedülállóak.
Már a Kr. előtti 6. évezredből találtak a régészek vályogépítészeti leleteket és Magyarországon sem ritkák a száz éves vagy ennél is jóval öregebb vályogházak, amelyek jól bizonyítják használhatóságukat, célszerűségüket és tartósságukat.
 
Ráadásul ezek az archaikus épületek szakszerű munkával, kellő ráfordítással megmenthetőek, komfortosíthatóak, korszerűsíthetőek és a XXI. századi ember számára is lakható, egészséges pihenő és lakóteret, otthont nyújthatnak.
 

Tovább is van, lapozz még!

Vályogházak szerkezete
A „Tények és tévhitek a vályogházakról” című, most induló cikksorozatban ezt a témát szeretném havonta 1 cikkemmel körüljárni, számtalan gyakorlati tapasztalattal, karbantartási és felújítási javaslattal gazdagítani mind a már régóta vályogházban élők, mind pedig az ilyen épületekbe frissen beköltözők vagy netán csak pihenni, nyaralni vágyó újonnan érdeklődők segítésére, hogy egy öreg vályogház ne a problémák, bosszúságok forrása legyen, hanem Álmai otthonává válhasson. Várom továbbá a témába vágó felvetéseket, kérdéseket is, melyeket az „almaimomotthona.hu” oldalán megválaszolok.
 
Itt megemlítem még, hogy a kormányzat évente több milliárd Ft-os vissza nem térítendő pályázati összeget biztosít a tanyán élő magánszemélyek részére is az ún. Tanyafejlesztési Program keretében a tanyák felújítására, infrastrukturális fejlesztésére és önellátó gazdálkodás beindítására, melynek kiírása heteken belül várható. (Bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz róla)
 
Wasenszky István Béla
 
Kérdésed van? Tedd fel itt: online tanácsadás
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Építészet

Lakberendezési szakszótár

Akácfa oszlop

Kérgezett vagy szíjácsmart akácfa oszlop? Az első sokunk számára ismerősen cseng,... Tovább

Tiszta terek takarítása

Ha tiszta terek takarítására van szükséged, alaposan nézz utána a felhasználandó anyagoknak... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 108

Átlagos értékelés: 4.8