notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Vályogház típusai, szerkezete, építése

hirdetes

Tények és tévhitek a vályogházakról I.

Napjainkban reneszánszát éli az egészséges, környezettudatos öko építészet, a természetes anyagok, a vályog, a kő és faanyagok használata.
Az ezredfordulón végzett népszámlálás adatai szerint 700 ezer vályogház állt még Magyarországon és ma is milliónyi honfitársunk lakik ilyen épületekben.
Vályogházak szerkezete
Felértékelődnek tehát a korábban lesajnált, elhanyagolt és leromlott valamint főleg a hozzá nem értésből adódóan utóbb elfuserált és ma már sokszor csak bontásra javasolt régi vályogházak, présházak és öreg tanyák is. 
 
Pedig a vályogépületek kitűnő nedvességszabályozók, kiváló hőtárolók melyeknek energiatakarékos és környezetbarát tulajdonságai egyedülállóak.
Már a Kr. előtti 6. évezredből találtak a régészek vályogépítészeti leleteket és Magyarországon sem ritkák a száz éves vagy ennél is jóval öregebb vályogházak, amelyek jól bizonyítják használhatóságukat, célszerűségüket és tartósságukat.
 
Ráadásul ezek az archaikus épületek szakszerű munkával, kellő ráfordítással megmenthetőek, komfortosíthatóak, korszerűsíthetőek és a XXI. századi ember számára is lakható, egészséges pihenő és lakóteret, otthont nyújthatnak.
 

Tovább is van, lapozz még!

Vályogházak szerkezete
A „Tények és tévhitek a vályogházakról” című, most induló cikksorozatban ezt a témát szeretném havonta 1 cikkemmel körüljárni, számtalan gyakorlati tapasztalattal, karbantartási és felújítási javaslattal gazdagítani mind a már régóta vályogházban élők, mind pedig az ilyen épületekbe frissen beköltözők vagy netán csak pihenni, nyaralni vágyó újonnan érdeklődők segítésére, hogy egy öreg vályogház ne a problémák, bosszúságok forrása legyen, hanem Álmai otthonává válhasson. Várom továbbá a témába vágó felvetéseket, kérdéseket is, melyeket az „almaimomotthona.hu” oldalán megválaszolok.
 
Itt megemlítem még, hogy a kormányzat évente több milliárd Ft-os vissza nem térítendő pályázati összeget biztosít a tanyán élő magánszemélyek részére is az ún. Tanyafejlesztési Program keretében a tanyák felújítására, infrastrukturális fejlesztésére és önellátó gazdálkodás beindítására, melynek kiírása heteken belül várható. (Bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz róla)
 
Wasenszky István Béla
 
Kérdésed van? Tedd fel itt: online tanácsadás
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Eladó ingatlan Balaton

A Balaton egyre népszerűbb nem csak a nyaralók körében, de már a befektetők körében is.... Tovább

Kerámia

Kerámiaművészetből 1964-ben indult el Gmundenben a nemzetközi szimpozionmozgalom. 1969-ben... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet