notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kellő körültekintés hiányában vagy akár kontár kivitelező választása esetén nagyon drága lehet az olcsónak tűnő vétel!

hirdetes

Tények és tévhitek a vályogházakról - drága lehet az olcsó…

Kellő körültekintés hiányában vagy akár kontár kivitelező választása esetén nagyon drága lehet az olcsónak tűnő vétel! Napi tapasztalataink bizonyítják az egyik legelterjedtebb tévhitet, hogy a sokszor csak százezrekért, pár millióért olcsón megvásárolt vályogházakat majd minden gond nélkül, fillérekért fel lehet újítani, korszerűsíteni, modern otthonná vagy nyaralóvá varázsolni!
Vályogházak szerkezete

Noha megbízóink utólagos számításai többször is beigazolták, hogy akár csak a vályogfalak megmentése is több milliós megtakarítást eredményezhet, a szakszerű felújítás időigényes, kellő jártasságot és elegendő anyagi fedezetet igénylő tevékenység: a kivitelező és a megbízó szoros együttműködésén alapszik.

Lapozz a további részletekért!

 

Vályogházak szerkezete

Milyen veszélyek leselkedhetnek a jóhiszemű, laikus érdeklődőkre, vásárlókra, felújítást tervezőkre?

 
Vásárláskor nagy odafigyelés igényel a megfelelő ingatlan kiválasztása. Sokszor ugyanis a természeti környezet, a nyugalmas miliő elvonja a figyelmet, megszédíti a kikapcsolódásra, nyugalomra, idilli környezetre vágyó városi érdeklődőket, és nem veszik észre (de sajnos sokszor az eladó ármánykodásai, eladást megelőző, hibákat elrejtő gyorsjavításai ezt nem is teszik lehetővé!) a nyilvánvalóan súlyos problémák jeleit: un. felvizesedéseket, falsüllyedéseket, salétromos potyogó falrészeket stb. melyek a szakértő szem számára már egyértelműen előjelzik a gondokat és prognosztizálják a későbbi tetemes többletkiadásokat.
 
Nem árt tehát az óvatosság, a megfontoltság és a körültekintés! Érdemes már vásárlás előtt autentikus szakember véleményét kikérni, már az ingatlan megtekintésére is magunkkal hívni és akár a várható, költséges felújításokra hivatkozva az árat lealkudni, végső esetben pedig a vételtől elállni!
Vályogházak szerkezete
Vásárlást, öröklést stb. követően a legnagyobb veszélyt a „helyi szakértők”, szomszédok, ismerősök jórészt laikus tanácsain túl a kontár, hozzá nem értő kivitelezők, „helyi Mekk mesterek” okozzák,  akik az évtizedekig lesajnált, mellőzött vályogépítészet következtében ma már híján vannak nagyapáik, dédapáik sokszínű szaktudásának így sokszor elfuserálják és több kárt tudnak tenni napok alatt a már amúgy is lepusztult, elhanyagolt épületekben, mint akár az idő sok évtizedes vasfoga. Ezért csak olyan kivitelezőt ajánlatos választani, akik kellő jártassággal, megfelelő szaktudással és bemutatható referenciákkal is rendelkeznek.
 
Vályogházak szerkezete
Összességében tehát érdemes óvatosnak és körültekintőnek lenni már a vásárlás előtt, de a felújítást megelőzően is. Jó, ha döntésünk előtt gyakorlott, a vályogházak felújításában jártasságot szerzett szakemberről, kivitelezőtől kérünk tanácsot, nehogy az először „jó vételnek tűnő”, csak egy „kis felújítást igénylő” öreg ház meghitt otthon vagy nyaraló helyett egy egészségtelen, lakhatatlan pénznyelő automatává, végső soron egy rémálommá váljon…
 
Wasenszky István Béla
 
Kérdésed van? Tedd fel itt: online tanácsadás
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Parketta

Keményfa lapokból mintásan rakott időtálló padló. Tovább

Intézménytakarítás Budapesten

A különböző intézmények takarítása rendkívül fontos, hiszen például a kórházak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakásfelújítás