notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Regen Village - holland önellátó település

hirdetes

Ismerd meg te is ezt a holland, teljesen önellátó települést - Regen Village-t

VZS

Ebben a holland kis faluban saját energiát állítanak elő, bio élelmiszert termelnek, természetes házakban laknak és ezt a világban is terjeszteni fogják! Regen Village-ben nincsen rezsi!

Regen Village - holland önellátó település

Megtervezték a jövő faluját, amit Regen Village-nek neveztek el. Itt nem lesz szükség külső élelmiszerre, közműre, mindent megtermelnek maguknak télen, nyáron, saját erőművel rendelkeznek és zártláncú technológiával kezelje a hulladékait. Bármilyen háztartási hulladék komposztálható, amelyből a haszonállatok vagy a katonelgyek fognak táplálkozni. A katonelegyek táplálékká alakulnak halak számára, majd a halak hulladékával megtermékenyítenek egy akvakultúrát, melyből gyümölcs és zöldség lesz majd a családok számára.

Hollandiában, Amszerdamtól 20-25 perc vonatútra, Almereben tervezték meg ezt a kis falut. 2017 nyarára elkészülnek majd a telepüésen lévő házak építésével. Minden ház ebédlője egy fedett veteményes lesz, ahová csak kilép az ember és már le is szakíthatja az éppen kedvére valót. Az csúcstechnológiájú függőleges  farmokon pedig minden megtermelhető, amit te most megveszel a boltokban…

A most legfejlettebb élelmiszer termelő módszerek segítségével jóval több élelmiszert fog előállítani a falu, mint egy másik, átlagos, ugyanekkora település önerőből. Köszönhető ez az aeroponika, akvapónia, permakultúra, élelmiszer erdő és magas hozamú biogazdálkodási rendszereknek, melyeket kombinálva alkalmaznak majd. Így tízszer annyi élelmiszert termelnek, és 90 százalékkal kevesebb vizet használnak el hozzá.

hirdetes

"Szó szerint több tonna bőséges bioélelmiszerre számítunk minden évben zöldség, gyümölcs, diófélék, hüvelyesek, hal, tojás, csirke, kisállat tejtermék és fehérje formájában, amely képes folyamatosan növekedni, és hozammal rendelkeznek egész évben a függőleges kert rendszerek, kiegészítésként a szezonális kertek és a gazdálkodás mellett," - mondja James Ehrlich a kaliforniai székhelyű ReGen Villages vezérigazgatója. A cég az Effekt dán építészeti céggel társult a tervezés területén. 
 

Saját energiáját úgy termeli meg a kis település, hogy kombinálja a geotermikus, napenergia, naphő, szélenergia és biomassza technológiákat. "Megnézünk néhány nagyon érdekes technológiát a kis helyigényű biomasszához, amely a környező mezőgazdasági hulladékból nyerhető, és egy egyenletes energiaforrássá alakítjuk oly módon, hogy képes legyen árammal ellátni ezeket a közösségeket Észak-Európában, még a téli hidegben is," - mondja Ehrlich.

Olyannyira szeretnék kibővíteni ezt a tudományt, hogy elektromos autókkal is számolnak, így a gépkocsibeállókhoz is beviszik majd a megtermelt energiát, hogy könnyen lehessen a garázsban tölteni saját autóik ingyen “üzemanyagját”. Egy biogázüzem a nem komposztálható háztartási hulladékot árammá és vízzé alakítja majd át. Egy víztároló rendszer pedig összegyűjti az esővizet, a szürkevizet, majd azt eljuttatja a szezonális kertekhez és az akvapónikus rendszerekhez. A Regen az egész világgal számol, így elsőként Almereben, később az egész világon építeni fog ilyen falvakat.

hirdetes

"Igazából globális szinten gondolkodunk," - mondja Ehrlich. "Ezen megújuló települések létrehozásával újradefiniáljuk a lakossági ingatlanfejlesztést, ahol mezőgazdasági területként tekintünk ezekre a zöld mezőkre, ahol bioélelmiszereket, több tiszta vizet, tiszta energiát tudunk előállítani, és csökkenteni tudjuk a hulladéktermelést, mintha csak hagynánk, hogy bioélelmiszerek növekedjenek ezeken a földeken, vagy permakultúrát hoznánk létre."

Almeren belül egy 35 lakóhelyes változatot épít meg a cég, de már most tervezik, hogy Svédországban, Norvégiában, Dániában és Németországban folytatják majd a projektet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Sárgatúró

Az ünnepi asztal egyik legfinomabb eleme a sárgatúró, aminek a legnagyobb hagyománya a... Tovább

Mosódió

A mosódió a mosódiófa vagy szappanfa termése, melyet előszeretettel használnak mosás során.... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek Lakásbemutatók