notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az év legsötétebb napja

hirdetes

Ma van a téli napforduló – fogadd meg ezeket a tanácsokat

NA

Magyarországon december 21-én, azaz ma 22 óra 49 perc 19 másodperckor következik be a téli napforduló pillanata. Ma 15:56-kor nyugszik le nap, holnap pedig 7:28-kor kel fel és napról-napra pár perccel tovább marad világos. 

Téli napforduló

Mi az a napforduló?

Csillagászati kifejezés, amivel a Napnak a Föld tengelyéhez való helyzetét fejezzük ki. Ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Érdekesség, hogy ez az év egyetlen napja az északi sarkkörön, amikor egész nap teljes sötétség uralkodik, hiszen a Nap sem kel fel. Ezzel szemben a déli sarkkörön 27 órás világgoság van. Hazánkban összesen 8,5 órát tartózkodik nap a horizont felett.  A mai leghosszabb este után a nappalok napról-napra rövidülnek, ami prá percet jelent, így az elején nem tűnik fel nekünk, de már február-március felé 1-2 órával később fog lemenni a nap. 

A téli napforduló szimbolikus jelentéssel bír 

A téli napforduló a világ több pontján kapcsolódik ünnepekhez, szokásokhoz. Már az újkorszakban is ünnepelték ezt a napot, mint a Fény és az újjászületés napját. Az ókori Rómában is ünnepelték, Szaturnália névre hallgató 7 napos isten tisztelettel Szaturnusz felé. December 17-tól egészen a téli napfordulóig tartották meg ünneplésüket, ilyenkor nem csináltak semmit, csak jól érezték magukat, megajándékozták egymást és kerülték a politikai vagy negatív témákat. 

hirdetes
Az ősmagyar hagyományok között is találkozhatunk olyan szokásokkal, amik ehhez a dátumhoz kapcsolódnak. 

Bibliai személyen születésnapja a napfordulókon 

hirdetes

Nem véletlen, hogy két fontos bibliai személy születésnapja a napfordulókra esik: Jézus születése december 24-ére, a téli napfordulóra esik, még Keresztelő Szent Jánosé a nyári napfordulóra, június 24-re. Ezt kozmikus magyarázattal úgy lehet értelmezni, hogy a Fény időszakában született János tudja beavatni a sötétség időszakában született Jézust.

Spirituális jó tanácsok az év legsötétebb napjára

A spiritualitással nem mindenki tud azonosulni, az önfejlesztéssel és befelé figyeléssel azonban már többen, a két dolog pedig nem feltétlen mond egymásnak ellent. Ha szeretünk meditálni ez a nap tökéletesen alkalmas erre, megfigyelhetjük, mi zajlik ma a lelkünkben. Felszabadulhatnak  mélyről jövő érzéseink, elfojtásaink. Találd ki új céljaid, írd össze, gondolkodj el azon, milyen úton akarsz továbbmenni az elkövetkező időben. A karácsonyi készülődés káoszából szakadj ki, és él a pillanat nyugalmának, engedd el, ami nyomja a lelked. Ma ne siess, egyszerűen „csak legyél”. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Klasszikus stílus

A klasszikus szó jelentése: tökéletes alkotás. Az antik bútorok maradandóságát,... Tovább

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Tovább a lexikonra