notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Télapó süteménye - A legjobb karácsonyi finomság

hirdetes

Télapó süteménye - A legjobb karácsonyi finomság

A Télapó süteménye igazi ínyencség, amely különösen jól fog esni a karácsonyfa alatti ajándékok kibontása közben, de az év bármelyik időszakában érdemes elkészíteni, amikor csak megkívánjuk!

Télapó süteménye - A legjobb karácsonyi finomság

Először is készítünk egy lágy masszát a tésztának és utána jöhet az öntet! 

A tészta hozzávalói:

•    2 csésze liszt (1 csésze= kb. 200 ml) + 2 evőkanál

•    1 teáskanál sütőpor

•    1 csipet só

•    200 g vaj

•    1 csésze cukor

•    1 evőkanál vanília esszencia (vagy vanília aroma/rúd/vaníliás cukor)

•    reszelt narancshéj

•    4 db. tojás

•    150 g joghurt

•    3 evőkanál tej

•    100 g fekete mazsola és 100 g fehér mazsola

•    100 g őrölt dióbél

•    200 g szezámmag

•    egy marék darabolt mandula

Az öntet hozzávalói:

hirdetes

•    100 g tejszín

•    5 evőkanál cukor

•    vaníliakivonat

Hogyan készítsük el?

1. Vajazzuk ki a sütőformánkat és vékonyan hintsük meg a 2 ek. liszttel.
2. Keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót, majd szitáljuk át. Utána tegyük bele a mazsolákat, a magvakat és alaposan keverjük össze.
3. Miután a vaj elérte a szobahőmérsékletet keverjük össze a cukorral, amíg egyenletes krém nem lesz belőle.
4. Adjuk hozzá a narancshéjat, a vaníliát, és egyenként a tojásokat is.
5. Keverjük össze a joghurtot és a tejet.
6. Keverjük össze a joghurtos elegyünket a vajas krémmel, majd adjuk hozzá a száraz keverékünket is. Öntsük bele a tésztánkat a sütőformába! Miután megsült hagyjuk kihűlni és csak utána szedjük ki a formából. Sütési idő: 40-45 perc.

hirdetes

Az öntetnek érdemes csak a tészta elkészülése után nekiállni, mivel rögtön rá kell majd tennünk a frissen sült süteményre. Öntsük a tejszínt, a cukrot és a sót egy lábasba és kezdjük el melegíteni. Kevergessük, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot. Ezután még kb. 10 percig főzzük az öntetet, hogy elkezdjen karamellizálódni a cukor. Amikor már a színe is hasonlít a karamelléhez elkészült az öntet, ráönthetjük a süteményre. Ne várjunk míg kihűl a krém, azonnal vágjuk is fel! A karamellás öntet helyett nyugodtan rakhatunk a tésztára csokoládéöntetet is, vagy fogyaszthatjuk akár magában is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mosás

Ahhoz, hogy ne legyenek fehér ruháid egy idő után színesek, színes ruháid pedig haloványak,... Tovább

Cukorbetegség

 A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY