notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket csináld meg a ház körül mielőtt bekoszont a tél!

hirdetes

Ezeket csináld meg a ház körül mielőtt beköszönt a tél!

fö, NA

Sokan nem fektetnek elég hangsúlyt a télre való felkészülésbe, ez azonban nagy hiba! Úgy, ahogy elővesszük a téli kabátot és a meleg ruhákat, házunknak is szüksége van egy kis készülődésre. Egyébként sem árt évente egyszer kicsit rendet tenni a ház körül, erre pedig az ősz a legalkalmasabb, hiszen a tél az egyik legtöbb megpróbáltatással járó évszakunk, amit ugyebár az ősz előz meg, így ez tökéletes időintervallum a felkészülésre. 

Ezeket csináld meg a ház körül mielőtt bekoszont a tél!

Miért is éri meg rendet tenni ilyenkor a ház körül?

Amellett, hogy így biztosan nem fog minket kellemetlen meglepetés érni télen, ismét újdonsült, rendezett állapotába varázsolhatjuk lakóhelyünket és felesleges kiadásoktól is megmenekülhetünk, ha előrelátók vagyunk.
Miket érdemes elvégeznünk?

1.    A kerticsap

Alapszabály, hogy az ősz beálltával el kell zárni a kerti csapo(ka)t, mivel a fagyok bármilyen hirtelen elkezdődhetnek. A vezetékekben maradt víz könnyedén elfagyhat, ennek következtében pedig tavasszal csőtöréssel találhatjuk szemben magunkat. Éppen ezért először engedjük le a csövekben maradt vizet, majd hagyjuk félig nyitott állapotban a csapokat, hogy télen a hőtágulás miatt nehogy sérüljenek. 

2.    A csatorna

A rengeteg lehullott falevél seperc alatt képes eltömíteni a ház körül lévő ereszcsatornákat, ezzel megnehezítve a vízelvezetést. Tekintettel a legcsapadékosabb évszakunkra ez nem túl szerencsés! Takarítsuk ki a csatornákat és mérjük fel az állapotukat, hátha esedékes már egy kis renoválás. Csökkenthetjük a kárkeletkezés kockázatát azzal is, ha gyakran összegereblyézzük a földön összegyűlt avart. 

hirdetes

3.    A vízóra

Érdemes leszigetelni a vízórát és a vezetékeket egy finom textíliával vagy csőhéjjal, hogy megelőzzük az elfagyást. A rongyot vagy csőhéjat tekerjük át még fóliával is, hogy meggátoljuk a nedvesedést. Elég kellemetlen helyzetek alakulhatnak ki abból, ha a vizünk elfagy és nem jut be a házunkba a hideg hónapok során. Mindenképpen szánjunk időt ennek a megelőzésére!

4.    A tető

hirdetes

Ősszel és télen rengeteg eső, falevél, hó, ónoseső vagy jég éri a háztetőnket ezért fontos meggyőződni az épségéről.A legapróbb hibákat is érdemes inkább kijavíttatni minél előbb! 

5.    A kéményseprés

Mindenképpen tegyünk róla, hogy rendszeresen ellenőrizve legyen a kéményünk, mert a szellőzése rendkívül fontos. Ezen kívül mielőtt beüzemelnénk a fűtést vizsgáljuk meg a kandallót, kazánt és magát a fűtésrendszert is. Végezzük el a légtelenítést (ha szükséges) és töltsük fel folyadékkal a radiátorainkat. Amennyiben bizonytalanok vagyunk inkább kérjük szakember segítségét!

6.    A tüzelő

Sürgősen rendeljük meg a télre szánt tüzelőanyagot, ha esetleg eddig elmulasztottuk volna, hiszen bármelyik pillanatban érkezhet egy hidegfront, amikor szinte elengedhetetlen lesz már a ház és önmagunk melegen tartása! 

7.    A nyílászárók

Nézzük át nyílászáróinkat nem keletkezett-e rajtuk valamilyen sérülés vagy repedés. Amennyiben hibát találunk azonnal szűntessük meg a problémát egy kis tömítőanyag segítségével. Ha nincsenek redőnyeink érdemes elgondolkozni szélfogók beszerzésén, amik a téli fagyos szelek elől védelmet nyújthatnak. 

8.    A kocsifeljáró

Ha vannak hibák, kisebb-nagyobb gödrök vagy más egyenetlenségek a kocsifeljárón vagy esetleg a ház körüli járdán, még az első hó előtt javítsuk ki vagy szüntessük meg ezeket mivel a fagyos, jeges hótakaró alatt lehetetlen észrevenni őket. Az előrelátóságunkkal számos balesetet megelőzhetünk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Festés utáni takarítás

A festési és mázolási munkálatok után rengeteg szennyeződés marad a helyiségekben, melyeket... Tovább

Kerti pad

A pad párnázatlan ülőbútor egy sorban ülő több személy számára. Egyszerű formája, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert