notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tanuld meg, hogy a komposztálás fontos!

hirdetes

Te teszel a környezetedért? Komposztálj te is!

Bettina, NA

Az, hogy valaki környezet védő nem egy jó megfogalmazás. Az, hogy valaki tesz azért, hogy a környezetet ne szennyezze, egy egészséges és normális felfogás és gondolkodás mód. Tehát egy értelmes, tájékozott ember hozzáállása az élet dolgaihoz.

komposztálj te is

Ha adatokat kell összehasonlítani, akkor sajnos az átlag háztartások nagyon alulmaradnak abban, hogy mit tesznek meg a környezetükért. Évszaktól és háztartástól függetlenül a komposztálható szemét aránya 10% és 50% között van (ennek a súlyozott átlaga 32%). Tehát a hulladék közel harmada komposztálható. Ez egy nagyon jelentős mennyiség, tehát merem bátran feltenni a kérdést: Te komposztálsz?

Mi kerülhet a komposztba?

 • konyhai zöldhulladék: retekszár, hagymahéj, krumplihéj stb.
 • elnyílt virágok
 • kimúlt szobanövények
 • ágak, elszáradt levelek
 • kávézacc
 • teafű
 • tojáshéj

Ennek mind nem a kukában kell kikötnie. A faleveleket általában el szokták égetni; a két leggyakoribb indok erre az, hogy hirtelen nagy mennyiségben keletkeznek, illetve lassan bomlanak el, hosszú időre megtöltve a komposztálót. Ezért mindenképp fontos felhívni a figyelmet arra, hogy megkülönböztetünk könnyen- és nehezen lebomló faleveleket (amelyeket ha elégetünk, szennyezzük a levegőt!)

hirdetes

Mit ne tegyünk a komposztba?

  hirdetes
 • ételmaradék
 • háziállatok alma
 • trópusi gyümölcsök héja: banána, narancs, mandarin (ezek nagyon sok vegyszert tartalmazhatnak)

 

A hús, csont és az ételmaradékok olyan szerves háztartási hulladékok, amelyek ugyan komposztálhatóak lennének, azonban mégsem szerencsés, ha a többi anyag mellé tesszük, mert megjelenhetnek a különböző fertőzéseket terjesztő állatok. A komposztálóba kerülő hulladékokat érdemes felaprítani, körülbelül 5 centis darabokra - ez történhet kézzel vagy géppel -, ezáltal meggyorsítjuk a bomlás folyamatát. Fontos, hogy bizonyos időközönként összekeverjük a komposztot, ezzel elősegítjük a minél gyorsabb bomlást, így a jó minőségű humusz előbb áll a rendelkezésünkre. Amennyiben a gyűjtőnk megtelt, ideje alaposan átkevernünk, majd legközelebb 5-6 hét eltelte után ezt újból megismételnünk. Ha jobb minőségű komposztot szeretnénk, érdemes 6-8 hetente rendszeresen átrakni. Érett, kiváló talajjavító komposztot kb. 8-12 hónap után kapunk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes