notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mit csináljak tavasszal a kertben? Ezeket a tavaszi kerti takarításokat te se felejtsd el megcsinálni a kertedben, hiszen itt a tavasz hamarosan!

hirdetes

Ezek az alapvető tavaszi nagytakarítási feladatok a kertben

NA

Ha te is megrögzült kertész vagy, a tavasz első meleg másodpercében kint leszel a kertedben. Bár nem árt feltakarítani a lehullott ágakat és törmeléket, várd meg, amíg a talaj már nem lesz elég nedves ahhoz, hogy golyót formázz belőle a kezedben. De ne is várj túl sokáig a takarítás megkezdésével. Sokkal könnyebb visszavágni a növényeket, mielőtt a régi növekedés belegabalyodik az új növekedésbe. Kövesd ezeket a tippeket egy gyönyörű tavaszi és nyári kert érdekében.

Tavaszi kerti feladatok

Távolítsd el a mulcsot, és metszd meg évelő virágaidat

Az első feladat a télen megmaradt, de elhalt egynyári növények eltávolítása és komposztálása. Ezek nem térnek vissza, és az önmagot vetők már elvégezték a dolgukat. Ha tavaly ősszel nem metszetted vissza az évelőket, a tavasz beálltával valószínűleg elég csúnyán néznek ki. Ha tavaly ősszel mégis állva hagyta az évelőket, és amint új növekedést észlelsz a növények tövében, nyugodtan elkezdheted a téli talajtakaró eltávolítását és a talajszintig történő metszését.

Vágd le az örökzöld és a félig örökzöld évelő növényeket

Attól függően, hogy hol kertészkedsz, egyes évelő növények soha nem fognak teljesen aludni, de előfordulhat, hogy rendbe kell tenni őket. Az olyan növények, mint az Epimedium, a Hellebores , a Heuchera és az íriszek, egész télen megőrzik leveleiket. Tavasszal itt az idő, hogy visszavágjuk a rongyos lombozatot, és ösztönözzük az új növekedést.

hirdetes

Vigyázz a rózsáidra

A tavaszi rózsa gondozása nagyban függ az éghajlattól. A meleg éghajlaton termesztett rózsáknak, ahol a rózsák soha nem alszanak, előnyös a jó metszés és a levelek többségének eltávolítása, így a rózsa azt gondolja, hogy nyugalmi állapotban van, és fel kell ébrednie, és újra növekednie kell. Ahol a rózsák nyugalmi állapotba kerülnek, ott a tavaszi gondozást éppen akkor kell elkezdeni, amikor a levélrügyek elkezdenek kinőni.

Válaszd ki a megfelelő időt a fák és cserjék metszésére

A legtöbb tavasszal virágzó  fa és cserje a tavalyi év nyarán vagy őszén rakja ki virágbimbóit. Ha tavasszal, még virágzásuk előtt metszed le őket, az az idei virágok lemetszését jelentené. Ismerd meg virágzó fáidnak különleges igényeit, és ennek megfelelően metszd meg őket.

Kezdd el a gyomlálást és a komposztálást

Kora tavasszal érdemes fellépni a gyomok ellen proaktív gyomirtás segítségével. A nedves talaj sokkal könnyebbé teszi a fiatal gyompalánták kihúzását. 

hirdetes
A legtöbb, amit kitakarítasz, a komposzthalomba kerülhet. A legjobb, ha tavasszal új kupacot indítasz, és hagyod a régi kupacot. Dobj ki minden olyan növényi anyagot, amelyen betegség jelei mutatkoznak, és minden magfejet, gyomot vagy mást, amelyek problémát okozhatnak.

Trágyázd meg és rendezd az örökzöldeket

A legtöbb örökzöldnek kevés vagy egyáltalán nincs igénye a tavaszi gondozásra, kivéve némi rendbetételre. A tavasz jó időszak az örökzöldek trágyázására, mert ilyenkor aktívan nőnek. Ha azonban a talaj egészséges és gazdag, akkor az örökzöldeket csak körülbelül kétévente kell etetni. Keress egy jól kiegyensúlyozott trágyát, amely kifejezetten örökzöldekre van felcímkézve.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Inverteres klíma

Az inverteres klíma abban különbözik, hogy a készülék önmagát szabályozza működése... Tovább

Advent

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert