notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Miket fogyasszak tavasszal? Ezek a zöldségek segítenek majd a megfelelő tápanyagokhoz hozzájutni a hónapban

hirdetes

Vitaminok és tápanyagok – a legjobb zöldségek melyeket tavasszal fogyaszthatsz

TK, NA
Tavaszi zöldségek

Cékla


A rostokban gazdag élelmiszerek a céklával (2,55 mg / 100 g) fognak folytatódni, ugyanis ez a gyökérzöldség is bővelkedik bennük. Ez az emésztőrendszerünknek lesz hasznos. Csakúgy, mint a spenót, a céklának is antioxidáns hatása van béta-karotintartalma végett.


Vízitorma


Levesben, salátákban, krémként… Ez a zöldség rendkívül változatos módon elkészíthető és fogyasztható. A vízitorma gazdag C-, B9 és K1-vitaminban. Az utolsó pedig elősegíti a véralvadást. Emellett béta-karotintartalma is jelentős, így szintén erős antioxidáns hatásáról ismert.


Uborka


Ez a frissítő zöldség, melyet gyakran fogyasztunk salátákban, esetleg csak magában, nyersen elrágcsálva, tele van számunkra egészségügyi előnyökkel. Az uborka főleg vízből áll (96 g / 100 g), ezért ideális diétákba, hiszen szinte nullkalóriás zöldségnek számít, mindössze 15 kcal található 100 grammban.

hirdetes


Mángold


Készülhet belőle sütemény, fogyaszthatjuk salátákban – a mángold rendkívül egészséges mégis szinte alig ismerik. Számos előnye közé tartozik, hogy rendkívül gazdag B9-vitaminban, ásványi anyagokban, különösen káliumban.


Borsó


Tavasszal már megjelennek a borsók a szupermarketek polcain, aminek sokunk örül. Ez az élelmiszer nagy rosttartalommal bír (5,5 g / 100 g), de ugyanakkor K1-, C-, illetve B9-vitaminban is gazdag.


Mit érdemes még fogyasztanunk?


hirdetes
Spárga


Fehér, zöld esetleg rózsaszínes… A spárgának is rendkívül sok jótékony hatása van szervezetünk számára. Rosttartalma (2,15 gramm / 100 gramm) felettébb magas, de ez a zöldség emellett olyan fontos dolgokat is tartogat számunka, mint a B9-vitamin, amin segíti a vörösvérsejtek képződését, illetve hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez.


Articsóka


Az articsóka segít csökkenteni a szomjúságérzetünket, ugyanis tele van vízzel (84,9 gramm / 100 gramm). A spárgához hasonlóan ez a növény is gazdag B9-vitaminban, de ezen túl még olyan fontos áványi anyagokat tartalmaz nagy mértékben, mint a kálium, magnézium és nátrium. Magas rosttartalma (5,4 gramm / 100 gramm) végett segíti az emésztőrendszerünk működését.

 

Te szereted a zöldségeket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Felújítás

A felújítás vagy renováció a létező építmények, régi bútorok, tárgyak megjavításának... Tovább

Mézeskalács

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Főzés