notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, hogy hogyan tervezhetsz igazán különleges belső tereket

hirdetes

Hogyan tervezz tágas belső tereket, amiket akár a TV-ben is mutogatni lehetne

LK
Bemutatjuk, hogy hogyan tervezhetsz igazán különleges belső tereket

Ne feledkezz meg a fókuszpontokról

A nyitott terek talán nem szokványosak, de még így is tartaniuk kell magukat a hagyományos beltéri design alapelvekhez. Éppen ezért szükséged lesz egy fókuszpontra minden szobában. A trükk itt az, hogy a tágas terekben több ilyen pontot is el kell helyezned. Minden különálló szobarészlegnek szüksége van egy saját fókuszpontra, ami megragadja a tekinteteket.

A világítás kiválóan alkalmas erre. Mint ahogy azt a felsőbb képen is látható, a lelógatott lámpák figyelemfelkeltően hatnak, és rögzítik a különböző helységeket. Szintén megfelelőek erre a célra a jellegzetes bútordarabok, kandallók vagy az olyan építészeti elemek, mint a beépített polcok.

hirdetes

Figyelj oda a negatív térre

hirdetes

A beltéri design egyik legféltettebben őrzött titka, hogy a negatív tér – vagyis az üres terület a különböző elemek körül – minden sikeres elrendezés kulcsfontosságú részét képezi. Ez különösen a nyitott terekre igaz.

Éppen ezért a legtöbb nyílt tér igyekszik inkább a minimalizmus irányába hajolni. Minél tágasabb a tér, annál egyszerűbb túlzsúfolni mindenféle elemekkel, amik aztán képesek kifárasztani a szemeket, ráadásul elmossák a gondosan felállított határvonalakat a különböző csoportok között is. Próbáld tehát inkább a design olyan elemek köré felépíteni, amelyek egyszerre hasznosak és díszként is funkcionálhatnak.

A negatív teret ösvények kialakítására is használják a nyílt terekben. Az elrendezés tervezése során ügyelj arra, hogy elegendő üres hely legyen a szobában, ahol az emberek kényelmesen mozoghatnak a különböző részlegek között. Ez nem csak jelentősen használhatóbbá teszi majd a szobát, de lesz helye hol pihenni a szemnek a különböző részlegek közötti átmenetek során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mészkő

A mészkő színe   A mészkő színe anyagi összetételétől függően nagyon... Tovább

Lakóautó

Sokan választják otthonuknak a lakóautót, hiszen ezzel ott élsz, ahol éppen kedved tartja és... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Dekoráció DIY Épületek Lakásbemutatók Lakberendezési trendek Nappali