notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nagyszerű kerti elfoglaltságok

hirdetes

Szuper kerti programok

Puskás Rékka, NA

A tavasz kezdetével minden kert tulajdonos elgondolkozik azon, hogyan kellene felfrissíteni a kertet, milyen új bútort, kiegészítőt lehetne beszerezni, vagy, hogy milyen növényeket ültetne, amik új illatokat, ízeket hoznak a következő hónapokban. Ebben a cikkben egy kert sokoldalúságát mutatom be nektek, hogy minél jobban kihasználhassátok adottságait! A megfelelő kiegészítőkkel bármilyen program, kiköltöztethető a kertbe, amitől izgalmasabb lesz minden esemény a hosszú téli hónapok után.

Szuper kerti programok

Tippek tavaszra azoknak, akik szeretik kihasználni kertjük adottságait, események, programokat helyszínéül

Kerti romantika

Néhány könnyen mozdítható bútort bátran kitehetünk a kerthez közeli helyiségekből, mert ettől nagyon komfortossá válik, ami egy hosszú nap után tökéletes meglepetés lehet a romantikára vágyóknak.

Babzsák fotelek, nagyobb méretű ülőpárnák, vagy strandra vásárolt matracok egy puha takaróval fedve életre kel a házi kerti mozi néhány mozdulattal.
Amire nagyon figyelni kell, az időjárás előrejelzés – főleg akkor, ha a TV is kikerül, a hangyabolyok és a világító mécsesek biztonságos elhelyezése arra az esetre, ha túl kényelmesnek bizonyul a kuckó és a reggeli napsugarak ébresztenének. Az időzítőre kapcsolt locsolórendszert se felejtsük el még este kikapcsolni! 
Különleges alkalmakra ajánlom azoknak, akik kifogytak az ötletekből. Néhány apróságra ügyelni kell, de maradandó élményt nyújt!

Kerti parti

Legjobb módja emlékezetessé tenni a szokásos szülinapi partykat, ha kint a kertben rendezzük őket. Minden olyan kelléket, ami fedett helyen használható, azt a kertben is el lehet helyezni úgy, hogy megteremtse az alaphangulatot.
Lampionok, szalagok és zászlók a kiszemelt terep melletti fákra aggathatók. Olyan kerti bútorokat érdemes választani azoknak, akik ráéreznek a kültéri ünneplésekre, amik könnyen mozgathatók, összecsukhatók. Vannak kisebb méretű asztalok, bár kocsik, amik célzottan erre születtek. Szempont lehet garnitúra választáskor, hogy milyen kiegészítőket gyártanak a székhez, asztalhoz. Minden színben, anyagban fellelhetők, hogy a kerti kiszolgálás is gördülékenyen működjön. A fából készült darabokat óvni kell az esőtől és ajánlom kezelni a megfelelő olajjal évente egyszer szezon előtt. Ha szükséges, átcsiszolni. A műanyag garnitúrák jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, de ha lehet, fedett helyet találjunk nekik, hogy meghosszabbítsuk élettartalmukat.

hirdetes

Tipp: Érdemes hófehér kiegészítőket is használni, mert általában a kertek önmagukban is színesek, ezért a beltéri bulikkal szemben kültéren jobban érvényesül.

Gyerekek kertje

Tavasztól őszig a gyerekek kedvelt helye a kert. Amikor lehetőségük van rá, mindent ott csinálnak. A tavaszi, nyári szünet szabad hetei alatt egy kis építmény óriási élményt adhat a gyerekeknek, nyugodt perceket a szülőknek. Azt tanácsolom, hogy legyen határozottan kijelölve az a rész, ahol szabadságot kapnak arra, hogy elmerüljenek a játékban.

hirdetes

Ez azért fontos, mert egy nagyobb kert esetében dísznövények, törékeny kiegészítők, lámpák és bútorok is helyet kaphatnak, amik sérülékenyek. Ha viszont a képen látható ügyes megoldással észrevétlenül meghatározzuk a játszórész helyét, akkor felosztható a kert más tevékenységekre is. Szegélyezéssel, akár egy sor dísznövénnyel gyönyörű megoldások születnek. Homokozó esetében süllyesztett kialakítást javaslok és a játszórész alatt pázsitot, vagy egymáshoz illeszthető rugalmas burkolást, ami megóvja a gyerekeket a komolyabb sérülésektől. 

Tipp: Egy pingpongasztal rendelés a gyerekek részére nem csaj egy nagyszerű szórakozást, játékot tesz lehetővé, de komoly készségfejlesztő hatása is van, arról nem is beszélve, hogy a pingpongot a felnőttek is ugyanúgy élvezik.

Családi kert

Azokban a családokban, ahol szeretnek a családtagok összeülni és megbeszélni az aktuális eseményeket együtt, megfigyelhető, hogy van egy megszokott hely, ahol kibontakoznak a beszélgetések. Általában ez a nappali, vagy étkező. Miért ne lehetne a kert egyik sarka, ahol kényelmes bútorok biztosítják a könnyed beszélgetést? Fontos kiegészítője az ilyen kerteknek a kültéri lámpa. Kialakításnál érdemes olyan pontokra irányítani ezeket az fényeket, amik dekoratívak. Így fokozzuk a fények hatását. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy meleg fényeket használjunk, indirekt és attól a helytől távolabb legyen elhelyezve, mint ahova az ülőalkalmatosság kerül!

Tipp: Néhány illatozó növényt telepítsünk a kerti bútor közelébe, hogy a kint töltött időt megédesítse!   

Kerti pihenés

Olyan kertekben, ahol van lehetőség kialakítani egy csendes, a kíváncsi szemek elől elzárt részt, érdemes egy pihenő sarkot kialakítani. Ez lehet két fa közé kifeszített, vagy talpakon álló függőágy, hintaágy, vagy guruló lábakon álló nyugágy. A biztonságra ügyeljünk, ha talapzaton állót választunk, akkor sík terepre helyezzük, ha pedig két fa közé feszítjük ki, akkor minden fontos kiegészítőt szerezzünk be hozzá, hogy elkerüljük a kisebb baleseteket. Egy pokróccal és a kedvenc könyvvel fontos feltöltődési lehetőség azoknak, akik kis nyugalomra vágynak a hétköznapok forgatagában.

Lehetőleg olyan helyet találjunk neki, ahol közvetlen közel nincsenek éppen nyíló virágos növények a rovarok miatt. Ugyanígy a tájolás miatt is fordítsunk kis figyelmet arra, hogy melyik napszakban akarjuk használni a kerti pihenőt és az milyen égtáj felé fekszik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Travertin

A travertin meleg és változatos színárnyalatú, sokféle megmunkálhatósággal rendelkező... Tovább

házias étterem

Otthonunk melegségét és gyermekkorunk hangulatát hivatott életre hívni minden házias... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód Kert Kiegészítők Színes ötletek