notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Aktív festőként szinte minden munkámnál szembesülök azzal, hogy a színválasztás örök dilemma a felújítóknál. Ilyenkor mindig azt szoktam tanácsolni, hogy mindig vegyék figyelembe a fényviszonyokat, a bútorok stílusát és azt, hogy mit szeretnének hangsúlyo

hirdetes

Színek hatása az otthonunkban

Aktív festőként szinte minden munkámnál szembesülök azzal, hogy a színválasztás örök dilemma a felújítóknál. Ilyenkor mindig azt szoktam tanácsolni, hogy mindig vegyék figyelembe a fényviszonyokat, a bútorok stílusát és azt, hogy mit szeretnének hangsúlyozni.

Aktív festőként szinte minden munkámnál szembesülök azzal, hogy a színválasztás örök dilemma a felújítóknál. Ilyenkor mindig azt szoktam tanácsolni, hogy mindig vegyék figyelembe a fényviszonyokat, a bútorok stílusát és azt, hogy mit szeretnének hangsúlyo

Túl erős színt nem ajánlatos az egész szobában alkalmazni, inkább csak egy- egy kiemelt részen. A megfelelő szín kiválasztására szánjunk időt. A minket körülvevő színek befolyásolhatják közérzetünket, hangulatunkat, érzelmeinket. Legnagyobb hatást otthonunk színvilága gyakorolja ránk, mivel otthon töltjük szabadidőnk nagy részét, ott pihenünk és szeretteinkkel is ott találkozunk. Nem mindegy tehát, milyen falfesték színek vesznek minket körül évekig.


Nézzünk meg néhány színt, és hogy ezek milyen hatással lehetnek közérzetünkre.
Az energiát adó színek közé szoktuk sorolni a piros, a citromsárga és a narancs árnyalatait.


Színek hatása - Piros


Az életöröm, az energia, a szenvedély, az erő és a hatalom színe. Fokozza a fizikai teljesítőképességet, ugyanakkor feszültséget kelt ezért lakásba óvatosan játszunk ezzel a színnel, de dekorálás céljából tökéletes választás lehet. Állítólag bőrbetegségeket is gyógyíthatunk vele.

 

Színek hatása


Színek hatása - Citromsárga


A fényt, az életörömöt és a vidámságot jelképezi. Serkenti az idegrendszert, tettre késztet és gyorsítja az emésztést. Segíti a tanulást és a gyógyulást azáltal, hogy pozitív gondolatokat ébreszt bennünk. Ajánlatos a citromsárga, nap-sárga árnyalatot választani sötétebb, kevésbé világos helyiségekbe. A sárgával kapcsolatosan van még egy fontos tudnivaló, ha árnyalatában világosabbat választunk és a lakás fényviszonyai sem megfelelőek, akkor sápadtnak tűnhetünk a fények miatt. Például ha túl sok fény jön be az ablakon a tükröződő fények ezt a hatást érhetik el. Ha túl sok a sárga akkor, sötétebb bútorokkal (jó esetben természetes színű bútorokkal) megtörhetjük a harsány hatást.

hirdetes

 

Színek hatása


Színek hatása - Narancssárga


Az aktvitás, az energia és az optimizmus színe. Segíti a kapcsolatteremtést és serkenti a gyógyulást. A narancsnál is érvényes, hogy nemcsak világos, déli fekvésű szobákba ajánlhatók, hanem a rossz fényviszonyú északi és keleti fekvésű helyiségekben is bátran alkalmazhatóak.

 

Színek hatása


Színek hatása - Lila


Az utóbbi évek divatszíne lett. A luxus és az elegancia megtestesítője lehet. Szürkével, barnával vagy a lila és a bordó árnyalataival jól mutat. Fájdalomcsillapító és energetizáló hatása mellett serkenti az alkotóképességet, így akár dolgozószobába is ideális választás lehet. Kedvelt árnyalatai az ibolya, a mályva, de a magenta is idesorolható.

 

Színek hatása


A pihentető színek közé soroljuk a kék, a barna és a zöld árnyalatait.


Színek hatása - Kék


A nyugalom, az ellazulás és a békesség színe. A friss levegőt és illatokat juttatja eszünkbe, így tisztítja a légzést. Segíti a tanulást. Jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Nyugtatja a szemeket. Érdemes olyan helyiségben választani, ahol meditációs, relaxációs tevékenységet folytatunk. Fehérrel kombinálva tovább erősíthetjük hatását. A kék esetében nagy kérdés az árnyalat kiválasztása, hiszen könnyen választhatunk olyan színt, ami hidegséget eredményez, ezért a próbafestést (húzzunk csíkokat a falon a kék különböző árnyalataiban és száradás után döntsünk) ne hagyjuk el. Hálószobába kerülendő a kék, bár láttam már erre ellentmondást is.

hirdetes

 

Színek hatása


Színek hatása - Zöld


Az újjászületés, a természet(esség), a harmónia és a gyógyulás színe. Segíti a relaxációt. A kékhez hasonlóan nyugtatja a szemet, valamint javítja a szív működését és a vérkeringést. A zöld bátran választható akár nappaliba, akár hálószobába is, egy helyiségben kell vele vigyázni mégpedig az étkezőbe vagy konyhába, mert étvágycsökkentő hatással bír. Egyre inkább divatos szín, nagyon jól lehet sárgával vagy barnával kombinálni, tökéletes szín arra, hogy kiemelje a lakás egy pontját és harmóniát sugározzunk vele.

 

Színek hatása


Színek hatása - Barna


A föld színe, ami biztonságot és melegséget sugároz. Nyugtatja az idegeket, de egyes kutatások szerint étvágygerjesztő hatású. A barna tökéletes kombinálható a természetes színekkel, például a sárgával és a zölddel vagy a bézs árnyalataival.

 

Színek hatása

Egyes képek a Poli-Farbe Vegyipari Kft. tulajdonában állnak

 

Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 
 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsony

A karácsony egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Minden... Tovább

Ottomán

Az ottomán egy török eredetű, díványszerű, ovális támlájú ülőbútor Tovább

Tovább a lexikonra
Festés