notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tanuljunk egy kicsit a színekről! Komplementer és analóg színek, és a többi... De mi mit jelent?

hirdetes

Egy kis útmutatás a színek világához – a szín sémák áttekintése

CsN

Komplementer vagy analóg is a többi… Mit is jelentenek ezek pontosan? Most megtudhatod!

színpárok, színek

A lakberendezésben, és az élet egyéb területein is sokszor kerülünk választás elé a színek közül. Ilyenkor a hozzáértők szeretik csattogtatni a különböző idegennek ható szavakat, amelyeket most összegyűjtöttem neked. Ezeket a fogalmakat nem azért érdemes ismerni, hogy tudd mit jelent, sokkal fontosabb tudni, hogy hogyan használhatod fel ezeket.

 

Lapozz egyet, és nézd meg, milyen színpárokat, összeállításokat ismerünk!

színpárok, színek

Alapul minden esetben a színkört vesszük, hiszen a színpárok elnevezései a benne foglalt színektől függenek. A leíráskor a fenti képen láthatod az elhelyezkedésüket, amellyel sokkal könnyebben átlátod majd ezeket a típusokat.

 

A mono árnyalat:

A mono, vagy monokróm árnyalat a színkör egyetlen tiszta színének árnyalatait jelenti, tehát például a kék szín árnyalatait együtt.

A lakberendezésben a monokrómot nagyon sokat szeretik alkalmazni, hiszen gyönyörű egységes képet alkot – bár kétség kívül a mindennapi életbe nem ez a legpraktikusabb megoldás. Nagyon fontos ugyanis, hogy az árnyalatok stimmeljenek, és semmi se lógjon ki túlzottan az összképből, hiszen az felborítja az egyensúlyt.

hirdetes

Talán a legelterjedtebb, hogy a fekete-fehér kombinációt hívják monokrómnak, pedig ez a szó szoros értelmében nem igaz, hiszen a színelmélet sem a feketét, sem a fehéret nem sorolja a színek közé.

 

Komplementer, vagyis kiegészítő színpárok

Komplementer színpárnak nevezzük azt a két színből álló együttest, amelyet a színkörön egymással szemben, átlósan helyezkednek el.

Ezek nagyon jól alkalmazhatóak, ha szeretnénk hangsúlyos elemeket, színeket otthonunkban, ugyanakkor óvatosan kell bánni velük hiszen a nagyon éles kontraszt vibráló hatást kelt, és ha túlzásba visszük, a dolog áteshet a ló túloldalára.

 

Itt alkategóriaként emelném ki az osztott komplementer színeket, amelyek kicsit lágyabb hatást keltenek. Ezek azok a színpárok, amelynél a komplementer színpár egyik tagjának a szomszédját vesszük. Érdemes ebben az esetben is inkább három színt választani a harmonikusabb végeredmény érdekében.

hirdetes

 

Triád, avagy a komplementer hármas

A triád esetében a színkört harmadolva kaphatunk nagyon meghökkentő, mégis passzoló hármast. Így  a palettára biztosan kerül hideg és meleg árnyalat is, ami miatt kiválóan alkalmazható a divatban és a lakberendezésben is.

Azonban mint minden ennyire erős kontrasztot, ezt is csak kiegészítőként alkalmazzuk!

 

Tetrád – a négyes komplementer

Ez a színkavalkád nagyon szépen alkalmazható minden művészeti ágban. Gyakorlatilag itt két komplementer színpár ötvözéséről beszélünk, amelyek kiegészítik egymást.

 

Analóg színek

Az analóg színek sokkal kevésbé élénk kontrasztúak, és így könnyebben is alkalmazhatóak – de kétség kívül nem is annyira különleges a hatás sem. Az analóg színkombinációban kiválasztunk egy fő színt a színkörön, és a mellette lévő két színnel (jobbra és balra 1-1) kombináljuk.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hóember

Hóembert már lehet készíteni akár zokniból (elkészítését itt találod), akár műanyag... Tovább

Tudor lakberendezési stílus

A Tudor-stílus a Tudor dinasztia uralkodása alatt létező építészeti stílus Angliában, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek