notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Otthon szigetelése

hirdetes

Így szigetelheted otthonodat a hideg ellen

Otthonod melegének akár felét is elveszítheti, ha nincs rendesen leszigetelve. A termosztát feltekerése nem megoldás. Mutatjuk hogyan szigeteld le otthonod hatásosan!

Otthon szigetelése

Ha otthonod megfelelő szigetelést kap, akkor nem csak a fűtésen spórolhatsz majd sokat az évek során, de ezzel a környezetnek is teszel egy nagy szívességet. Mutatjuk hogyan csináld:

1. Akadályozd meg az ajtókon keresztüli hőveszteséget

Helyezz huzatfogókat minden bejárati ajtó alá. A szigetelő csíkokat könnyű beszerezni és alkalmazni is – mintha csak ragasztószalagot ragasztana az ember az ajtó aljára.

2. Ellenőrizd az ablakok szigeteltségét is

Akárcsak az ajtók, úgy az ablakok (pontosabban azok rosszul záródó nyílásai) is okozhatnak hőveszteséget. Az ablakkeret különböző repedései és törései a legproblémásabb forrásai ennek. Az ilyen alig észrevehető réseket könnyedén megtalálhatod, ha a kezedet végighúzod az ablakok kerete mellett – rögtön érezni fogod, ha valahol szellős a helyzet, ami valamilyen résre utal. Ezeket tömítőanyaggal érdemes elzárni.

3. Szerezz kétrétegű hőszigetelő ablaküvegeket

Habár ez nem a legolcsóbb megoldás, egy duplarétegű szigetelő ablaküveg hosszú távon sokszorosan visszahozhatja az árát a fűtésen megtakarított pénz formájában.

hirdetes

4. Használd a függönyöket és a redőnyöket

A behúzott függönyök és a leeresztett redőnyök szintén segítenek bent tartani a meleget a házban. Hatékonyságukat tovább fokozhatod, ha átmenetileg valamilyen vastag szigetelő szövetett (pl. gyapjú) rögzítesz rájuk (a függönyökre). Nappal hagyd, hogy a napfény felmelegítse a szobát, naplementekor pedig húzd be a függönyöket, és ereszd le a redőnyöket.

5. Ügyelj a padló réseire is

Sok otthonban rés van az aljzatlécek és a padló között, ha pedig padlódeszkáid vannak, akkor jó eséllyel azok között is lesz némi hézag. Az egyszerűbb megoldás leteríteni egy vastag szőnyeget, de ha ez nem opció, akkor érdemes szakemberhez fordulni, és leszigetelni a deszkák alatti réteget.

6. Szigeteld le a padlást / tetőteret

A padlás vagy a tetőtér leszigetelése rengeteg hőt segít megőrizni az élettér számára, drasztikusan csökkentve ezzel nem csak a fűtés költségeit, de a széndioxid-kibocsátást is.

hirdetes

Ehhez üveggyapotra lesz szükséged, amellyel a padlás minden elérhető részét érdemes leszigetelni. Ezt a folyamatot ajánlott szakemberre bízni, mert használata csak védőfelszereléssel javasolt.

7. Építs szárazfalat a hideg falak mellé

Ha otthonodban van néhány hideg fal (általában rossz szigetelésű, vagy egyáltalán nem szigetelt betonfalak), akkor építs melléjük egy 10-15 cm vastag szárazfalat. Ez készülhet ytongból vagy gipszlemezekből. Az utóbbi viszonylag könnyedén használható, és a két falréteg (a régi és új) közötti részt szigetelőanyaggal (például üveggyapottal) is feltöltheted, ami nem csak hő- hanem hangszigetelést is biztosít.

8. Öltöztesd fel bojleredet

Bojlered leszigetelésével szintén sokat spórolhatsz meg, akár 75%-kal csökkentve a hőveszteséget.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában