notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ismerd meg a szennyes kezelésének alapjait!

hirdetes

A kezelésének szennyes alapjai: szétválogatás, mosás, szárítás és hajtogatás

LK

Tudj meg többet a szennyes kezelésének négy alapvető lépéséről, és hogy hogyan teheted tartósabbá és szebbé ruháidat!  

Ismerd meg a szennyes kezelésének alapjait!

Az alábbi tippekkel egyszerűbbé, könnyebbé és sikeresebbé teheted az egyik legkevésbé kedvelt házimunkát – a szennyesek elintézését.

Szétválogatás és elválasztás

Ha ezt a lépést kihagyod mosás előtt, akkor bizonyára tudod, hogy mire számíthatsz: a piros pulóver és a fehér bugyik kombinációja rózsaszín bugyikat eredményez.

A szennyest első sorban színek alapján kell szétválogatnod. Válaszd el egymástól a fehér, világos, sötét és különböző színű ruhákat hogy elkerüld a színek keveredését. A fehér és világos színű ruhákat is mosd külön egymástól!

A műszálas (poliészter, nylon, akril) ruhákat is érdemes elválasztani a természetes (pamut, len) anyagúaktól. A műszálas ruhák mágnesként vonzzák magukhoz a festékanyagokat, átvéve ezzel a természetes anyagú ruhák színeit.

Zavarnak a szöszölő ruhák a mosógépben? Mosd egymástól külön a szöszölésre hajlamos ruhákat (melegítő felsők, törölközők, gyapjú) a szöszt vonzó anyagoktól (nylon blúzok, mikroszálas holmik).

A tisztább ruhákat érdemes aszerint szétválogatni, hogy mennyire piszkosak. A kertészkedés során viselt farmer nem jó mosótársa az alig piszkos blúzoknak. Az anyagok nehézségét is érdemes figyelembe vinni. A durva varrású, szegecses, gombos farmerok szintén nem kíméletesek a vékonyabb, érzékenyebb anyagú ruhákkal.

Ismerd meg a szennyes kezelésének alapjait!

Előkészületek és előkezelés

hirdetes

A ruhák mosógépbe töltése közben ellenőrizd át az összeset: húzd be a zipzárakat, távolítsd el az öveket és ellenőrizd a zsebeket mosásba nem illő tárgyak (pénz, zsebkendők, édesség, stb.) után kutatva. A durvább szennyeződéseket érdemes átsúrolni mielőtt a mosógépbe helyeznéd őket.

Mosás és szárítás

Készen állsz a mosásra, de elég alaposan ismered a mosógépedet? Berendezésed felhasználói kézikönyve minden szükséges információt tartalmaz arról, hogy miként használhatod modelledet a leghatékonyabban. Ezek az instrukciók minden mosógépnél mások, ezért különösen fontos, hogy tisztában lény velük. Ha telepakolsz egy szemből betölthető típust, azzal tisztábbra moshatod a ruhákat, de egy felülről betölthető darab túlterhelése akár a ruhák károsodásához is vezethet.

A szennyes betöltése után jöhet a mosószer. Ehhez szintén ismerned kell mosógépedet, ugyanis más és más mennyiségű mosószert képesek befogadni. Tanulmányozd át a kézikönyvet és a mosószer csomagolását az ideális mennyiség megállapításához, amit egy mérőpohárral (általában a mosószerhez jár) adagolj. A nagyobb ruhamennyiségek, makacsabb foltok és kemény víz esetén több mosószerre lehet szükséged, ellenkező esetekben pedig kevesebbre.

Töltsd be a szükséges anyagkezelőket és lágyítókat. Fehérítőt, klórmentes fehérítőt és egyéb adalékanyagokat csak gyártó utasításai alapján használj, szigorúan betartva a csomagoláson írt instrukciókat, ugyanis ezek az anyagok mérgezőek. Az ruhák anyagának lágyítására használt szereket az utolsó öblítő fázis során érdemes hozzáadni.

hirdetes
Ismerd meg a szennyes kezelésének alapjait!

Válaszd ki a megfelelő hőfokot a betöltött ruhák számára.

Miután a mosógép befejezte az összes ciklust, ideje szárítani. Helyezd a ruhákat egy automata szárítóba (ha van), és add meg a megfelelő időtartamot illetve hőfokot. Az összecsavarodott darabokat alaposan rázd ki, mielőtt a szárítóba helyeznéd őket. Az érzékenyebb anyagú ruhákat akaszd ki szárítóra és szárítsd őket hagyományos módon.

Hajtogatás és tárolás

Miután a ruhák szárítása befejeződött és leszedted őket, azonnal végezd el a hajtogatást is. Automatikus szárítás esetén a ruhákban megmaradt hő segíthet a gyűrődések kisimításában. Ügyelj a fémgombokra és zipzárakra, ezek ugyanis felforrósodhatnak az automata szárítóban.

A családtagok ruháit külön színekkel jelölt kosarakba érdemes szétválogatni hajtogatás közben. Ezek után mindenki könnyedén elpakolhatja saját ruhadarabjait, hiszen csak a megfelelő kosarat kell bevinniük a szobájukba.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Falu

A hazai magyar falvaknak valamilyen kedves kis bájuk van, ahová a városi ember szívesen... Tovább

Recept

A recept szót a gasztronómiában konkrét ételek, italok elkészítésének és gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra
Fürdőszoba Háztartás