notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket kell neked is megtenni, hogy elkerüld a szénmonoxid mérgezést!

hirdetes

A szellőzés fontossága - a szénmonoxid mérgezés elkerülése

MBori

Napjainkban a médiában szinte minden nap olvashatjuk hogy a szénmonoxid mérgezés milyen áldozatokkal járt. Az okok szinte minden esetben visszavezethetők a nem megfelelő szellőzésre, és a figyelmetlenségre, vagy a szakember hiányára! Észre sem vesszük, és bekövetkezhet a baj!

Így nem kapsz szénmonoxid mérgezést

Szénmonoxid mérgezés - nyílászárók

Új épületeknél a gáz készülékek üzembe helyezésekor csak akkor adnak engedélyt, ha megfelelő a szellőzés. A régi épületeknél és a régi gázkészülékeknél már más a helyzet. A dráguló energia miatt mindenki igyekszik takarékoskodni. Új nyílászárók kerülnek beszerelésre, amik aztán a gumi tömítések miatt légmentesen zárnak. A nyílászárók cseréje után viszont senki nem szokott szakembert hívni azért, hogy megvizsgálják a megfelelő-e a szellőzés. A jól záró nyílászárók veszélyeztetik a gázkészülékek légellátását.  Amennyiben a készülék a kéménybe szellőzik és a nyílászárókon keresztül vagy a környezetéből nem kap elég oxigént, akkor a kéményen keresztül vissza áramlik az égéstermék és szénmonoxid árasztja el a lakást, megtörténhet a baleset.

hirdetes

Szénmonoxid mérgezés - készülékek

A balesetek elkerülése végett mindig megfelelő szellőzést kell biztosítani. Az új nyílászárókba, ahol a gáz készülék van szellőző berendezést kell beépíteni. Az AERECO típusú szellőzőt javasoljuk. Ezek a berendezések jól szabályozhatók, figyelembe veszik a helyiség méretét és a szükséges friss levegő mennyiséget biztosítja, hogy semmiképp se történjen baleset a lakásban.

Szénmonoxid mérgezés - megfelelő szellőzés

hirdetes

Ajtó, ablak csere után minden esetben kérjék szakember segítségét a gázkészülékek biztonságos üzemeltetése érdekében. A kereskedelemben már kaphatók a szénmonoxidot jelző készülékek, amik nagyon hasznosak, de ne feledjék ezek csak jelzik a bajt, de nem szüntetik azt meg. Amennyiben otthon akár fatüzeléssel, akár gáztüzeléssel fűt, mindenképpen vegyen, és szereltessen be egy szénmonoxid-szint mérőt. Így semmiképp sem fog előfordulni, hogy esetleg éjszaka álmában kap mérgezést.

Szakember segítségkérése elengedhetetlen mindenfajta fűtésnél! Sokan azt gondolják, hogy egyszerűen otthon saját kezűleg meg tudja oldani a problémát, hiszen magától rájött mi a gond. A javításban azonban mi magunk soha nem lehetünk 100% biztosak. Könnyen elkerülheti valami a figyelmünket, vagy ha nem megfelelően csináltuk a javítást, akár újra el is kezdhet szivárogni a mérgező anyag. Mindig beszéljünk szakemberrel, és ellenőriztessük évente a fűtésrendszerünket!

Mindig és mindenkor szükség van a megfelelő szellőzésre, mert akár életet is menthet!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Babamasszázs

A babamasszázs és annak pozitív hatásai A masszázs segítségével szavak nélkül, csupán... Tovább

Római roló

A római roló bármely szobában kiegészíti és feldíszíti az ablakot. Főleg a kompakt,... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek Kiegészítők