notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szék felújítása

hirdetes

Egy régi szék felújítása

VZS

Jó eséllyel a te otthonodban is van néhány régi szék, amik csak a szemedet szúrják. De semmiképp ne dobd ki, megmutatom hogyan újíthatod fel, csodaszépek lesznek!

Szék felújítása

Biztosan neked is van pár olyan szék otthonodban, amik csak a helyet foglalják. Talán évek óta a család tulajdonai, esetleg egy költözés után tettél szert rájuk a lakással járó bútorzat részeiként. Így vagy úgy, nem tetszenek. Ha azonban még használható állapotban vannak, akkor megszabadulni sem feltétlenül érdemes tőlük. Előfordulhat, hogy talán nincsenek is más székek, amiket használhatnál, így kénytelen vagy ezekre ültetni a vendégeket.

Ha a saját helyzetedre ismertél, akkor itt van egy kis rövid útmutató, hogy miként tehetsz szert modern székekre anélkül, hogy le kellene cserélned a régieket!

1. Előkészületek

Először is keresd meg azokat a csavarokat a székben, amelyek a kárpitot rögzítik hozzá, és csavard ki őket. Ügyelj rá, hogy egy csavart se hagyj ki. Vess rájuk egy pillantást – ha jó állapotban vannak, akkor nyugodtan használhatod ugyan ezeket a visszaszerelésnél. Ha rájuk férne egy csere, akkor szerezz be újakat, ugyan ilyen méretben. Akárhogy is, tedd félre őket egy olyan helyre, ahonnan nem gurulnak szét, és ahol könnyen megtalálod őket.

Lapozz egyet és mutatom a következő lépéseket!

Szék felújítása

2. Csiszolás

Csiszold le a felújításra szánt bútorok teljes felületét. Ezt saját kezűleg, vagy csiszológép segítségével is megteheted. A régi festék eltávolításához érdemes 120-as csiszolópapírt használni, a fa felület kiegyengetéséhez pedig 180-ast. Ne feledkezz meg a sarkakról és sem, és győződj meg róla, hogy mindenhonnan lecsiszoltad a festéket, különben az új festésben foltok látszódnak majd.

hirdetes

Ha igazán alapos szeretnél lenni, és egy bútordarab minden oldalát le akarod festeni, akkor minden oldalát le is kell csiszolnod. Ha szeretnél „csalni” egy kicsit, akkor kihagyhatod például az asztallapok alját, amik általában nem láthatók, és ezzel egy kis időt takaríthatsz meg magadnak.

3. Tisztítás

Ez a lépés attól függ, hogy milyen festéktípust szeretnél használni. Olvasd el alaposan a festék dobozát, mielőtt használnád (sőt, mielőtt megvásárolod). Ha például az instrukciók szerint érdemes nedves ronggyal letörölni a felületet, akkor kövesd az utasítást. Erre általában egyébként is szükség lesz, hogy a csiszolás után hátramaradt port letisztítsd a fáról.

A különböző bázisú festékek más és más előkészületeket írnak elő – ezeket ne hagyd ki!

Lapozz egyet és mutatom a következő lépéseket!

hirdetes
Szék felújítása

4. Festés

Használj legalább két külön ecsetet. Az egyikre a festéshez lesz szükséged, a másikra pedig a festékcsomók eltávolításához. Ezek azok a részek, ahová véletlenül több festék került, és kis dombok alakultak ki belőle. Ha odafigyelsz rájuk és időben eltávolítod őket, akkor megelőzheted, hogy a kész bútor felülete egyenetlenné és göröngyössé váljon.

A festéktől és a kívánt látványtól függően elképzelhető, hogy több rétegre is szükség lesz egy-egy bútoron.

5. Kárpitozás

Szerezz egy tetszőleges színű és anyagú szövetdarabot a kárpitozáshoz. Vágd méretre, de hagyj minden oldalon 10-20 cm átfedést, amik átlógnak majd az ülés másik oldalára.

A szövetet egy egyszerű szögbelövő segítségével rögzítheted az üléshez. Ügyelj rá, hogy a felső oldalon ne maradjanak gyűrődések és ráncok, amikor rögzíted a szövetet. Az alsó rész kevesebbszer lesz látható, de ha zavarnak a ráncok, akkor ügyelj rá, hogy itt is elrejtsd őket.

Ez után helyezd vissza az ülést a székre és rögzítsd újra a régi vagy új csavarokkal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Matrac

Matrac közvetlenül a gyártótóól Milyen a jó matrac? Megmondjuk! Kövesse cikkeinket matrac... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok DIY Festés Lakásfelújítás