notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Szauron tornyát építik Marokkóban

hirdetes

Casablancán épül Szauron tornya

Szélesi Ferenc

A Gyűrűk Ura mozifilm megihlette a z építészeket is, Marokkóban ugyanis elkezdik építeni Szauron tornyát, igaz kicsit világosabb lesz, és Szauron szeme is hiányozni fog, de másban nem fog különbözni a filmben szereplő toronytól.

Megépül Szauron tornya a valóságban is, a Gyűrűk Urából ismert, Mordorban lévő torony pontos mását tervezik Marokkóban

Afrika legmagasabb felhőkarcolója lesz, ha elkészül Szauron tornya. Ez az épület teljesen belefog illene a Gyűrűk Ura világába. Nem kell képzeletben vándorolnunk tovább, hogyha szeretnénk meglátogatni Közép Földét vagy éppen Mordort, hamarosan elég lesz Marokkóig elutazni.  A francia Volade et Pistre építésziroda tervei alapján az Al Noor Tower (A Fény tornya) 540 méteres magasságával Afrika legmagasabb épülete lesz. A magasság egyébként szimbolikus, hiszen kvázi Afrika mind az 54 országa „részesülne” az épületből pontosan 10 méterrel. A 114 emeletes épület belső átriuma mintegy 100 méter magas lenne, amely a fénynek köszönhetően káprázatos hatást gyakorol majd a látogatókra.

hirdetes

 

Megépül Szauron tornya a valóságban is, a Gyűrűk Urából ismert, Mordorban lévő torony pontos mását tervezik Marokkóban

 

Az egy milliárd dollár összköltségű beruházást a dubai székhelyű Middle East Development LLC finanszírozza, amelynek vezetője Tarek M. bin Laden sejk. A tervek szerint a projekt a 25 hektáros helyszínen az iroda- és rekreációs funkciók mellett tartalmaz majd konferenciaközpontot, gasztronómiai centrumot, egy 7 csillagos hotelt és egy bevásárlóközpontot is. Afrika egyébként nem tobzódik a felhőkarcolóktól, hiszen a jelenlegi legmagasabb tornya, a 222 méter magasságú dél-afrikai Carlton Centre Johannesburgban immár 1973 óta őrzi a kontinens legmagasabb épülete címet.

hirdetes

 


A fejlesztők azért is választották Marokkót, mert politikailag stabil, modern ország, mintegy Afrika és Európa valódi találkozási pontja. A beruházók egyébként nem csupán egy szimpla tornyot látnak az épület mögött, hanem az egész marokkói gazdaság fellendülését, a turizmus fejlődését és a munkanélküliség csökkenését várják a gigafejlesztéstől. Mindenesetre a projekt még csak a kezdeti fázisban tart, a befektetők most keresik a legideálisabb helyszínt a projekt elindítására. Elméletileg az építkezés 2015-ben indulna, és 2018-ban adnák át az épületet. Majd meglátjuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

szakszó

szakszó leírása Tovább

budapesti étterem

Olyan vendéglátóipari egység, amely Budapesti közigazgatási határain belül a la carte... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek