notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szauron tornyát építik Marokkóban

hirdetes

Casablancán épül Szauron tornya

Szélesi Ferenc
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Gyűrűk Ura mozifilm megihlette a z építészeket is, Marokkóban ugyanis elkezdik építeni Szauron tornyát, igaz kicsit világosabb lesz, és Szauron szeme is hiányozni fog, de másban nem fog különbözni a filmben szereplő toronytól.

Megépül Szauron tornya a valóságban is, a Gyűrűk Urából ismert, Mordorban lévő torony pontos mását tervezik Marokkóban

Afrika legmagasabb felhőkarcolója lesz, ha elkészül Szauron tornya. Ez az épület teljesen belefog illene a Gyűrűk Ura világába. Nem kell képzeletben vándorolnunk tovább, hogyha szeretnénk meglátogatni Közép Földét vagy éppen Mordort, hamarosan elég lesz Marokkóig elutazni.  A francia Volade et Pistre építésziroda tervei alapján az Al Noor Tower (A Fény tornya) 540 méteres magasságával Afrika legmagasabb épülete lesz. A magasság egyébként szimbolikus, hiszen kvázi Afrika mind az 54 országa „részesülne” az épületből pontosan 10 méterrel. A 114 emeletes épület belső átriuma mintegy 100 méter magas lenne, amely a fénynek köszönhetően káprázatos hatást gyakorol majd a látogatókra.

hirdetes

 

Megépül Szauron tornya a valóságban is, a Gyűrűk Urából ismert, Mordorban lévő torony pontos mását tervezik Marokkóban

 

Az egy milliárd dollár összköltségű beruházást a dubai székhelyű Middle East Development LLC finanszírozza, amelynek vezetője Tarek M. bin Laden sejk. A tervek szerint a projekt a 25 hektáros helyszínen az iroda- és rekreációs funkciók mellett tartalmaz majd konferenciaközpontot, gasztronómiai centrumot, egy 7 csillagos hotelt és egy bevásárlóközpontot is. Afrika egyébként nem tobzódik a felhőkarcolóktól, hiszen a jelenlegi legmagasabb tornya, a 222 méter magasságú dél-afrikai Carlton Centre Johannesburgban immár 1973 óta őrzi a kontinens legmagasabb épülete címet.

 


A fejlesztők azért is választották Marokkót, mert politikailag stabil, modern ország, mintegy Afrika és Európa valódi találkozási pontja. A beruházók egyébként nem csupán egy szimpla tornyot látnak az épület mögött, hanem az egész marokkói gazdaság fellendülését, a turizmus fejlődését és a munkanélküliség csökkenését várják a gigafejlesztéstől. Mindenesetre a projekt még csak a kezdeti fázisban tart, a befektetők most keresik a legideálisabb helyszínt a projekt elindítására. Elméletileg az építkezés 2015-ben indulna, és 2018-ban adnák át az épületet. Majd meglátjuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Építészet Épületek

Lakberendezési szakszótár

inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező... Tovább

Fehérítő por

A fehérítő por biológiailag lebomló fehérítő, és fertőtlenítő szer, fehér ruhák... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 4.8