notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így varázsolhatod csodálatosan tisztává hűtőszekrényedet!

hirdetes

Így tisztítsd meg szakszerűen hűtőszekrényedet!

cs, NA

Otthonunk tisztasága is roppant fontos, ugyanakkor a konyha, azon belül pedig a hűtőszekrény tisztasága talán még előkelőbb helyet foglal el a takarítási teendők képzeletbeli listáján.

Mivel ételeink jelentős részét hűtőszekrényünkben tartjuk, kiemelt jelentőséggel bír a hűtő tisztasága, a benne lakozó baktériumok ugyanis közvetlenül szervezetünkbe juthatnak, amelyek pedig megbetegedéshez vezethetnek. Ennek elkerülése érdekében havonta legalább egyszer időt kell szánnunk hűtőszekrényünk kitisztítására is, higgyétek el, hamarabb megvan, mint gondolnátok! 

Szakszerű hűtőtisztítás lépései

Most megmutatjuk neked a szakszerű hűtőtakarítás lépéseit, hogy hűtőszekrényed mindig baktériumoktól mentes és csillogó tiszta legyen!

Ételek szelektálása

Párnaponta ajánlott szétnézni a hűtőszekrényben, és kidobni a lejárt szavatosságú ételeket. Azokat az ételeket, amelyek még jók, de lejáratuk előtt nem tartjuk valószínűnek az elfogyasztásukat, helyezzük a fagyasztóba, így később bármikor elővehetjük őket és fogyaszthatjuk azokat. Hely- és pénzspórolás szempontjából is jó, ha ezt tesszük. A többi ételt is vegyük ki a hűtőből a takarítás idejére, ennyi idő alatt nem fognak megromlani. Amennyiben nagyon meleg lenne kint, akkor a mosogatót töltsük fel hideg vízzel, majd helyezzük bele ezeket az élelmiszereket egy edénybe és helyezzük a tálat a vízbe!

Polcok és fiókok eltávolítása

Vegyük ki a hűtőben található össze polcot és fiókot! A fémből, vagy műanyagból készült fiókokat azonnal mosószeres, meleg vízzel elöblíthetőek, de az üvegből és kerámiából készült daraboknak fokozatosan kell felmelegedniük, ezért rövid ideig hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd csak ezt követően mossuk át őket meleg vízzel, ellenkező esetben az üveg és kerámia felület könnyen megrepedhet, vagy eltörhet!

Hűtőszekrény belsejének áttörlése

Használjunk ehhez egy tiszta rongyot, vagy mosogatószivacset egy kevés mosogatószeres forró vízzel! A munkát felülről lefelé kezdjük el, mivel a hűtőszekrény falának áttörlése által az alsó polcokra könnyen lecsepeg a víz. A kiömlött lerakódások könnyebben feljönnek, ha néhány percre egy forróvizes ruhát helyezünk rá; ez segít feloldani a szennyeződést, hogy aztán a mosószeres szivaccsal azt könnyedén eltávolíthassuk.

hirdetes

A használt rongyokat, szivacsokat mindig alaposan öblítsük ki, az alsó résekre és a hűtőszekrény aljára és hátára pedig fordítsunk különös figyelmet. A mosószeres tisztítást a hűtőszekrény ajtajának letörlésével fejezzük be, majd ismételjük meg ezt a műveletet egy tiszta, vegyszermentes ruha és forró víz használatával, melybe egy kevés ecetet is önthetünk, hogy hűtőnk szagtalan és csillogó legyen.

Fontos, hogy mérjük fel a hűtő állapotát és a kinti hőmérsékletet! Amennyiben éppen csak át kell törölni a hűtőt, nem szükséges azt kihúzni a konnektorból, viszont ha egy alapos tisztítás ráférne már, akkor áramtalanítsuk a hűtőszekrényt, mert tovább fog tartani a művelet! Mindez igaz abban az esetben is, ha a nyári hőségben esünk neki hűtőnk kitakarításának, ebben az esetben is célszerű kihúzni azt a konnektorból.

Polcok és fiókok tisztítása

hirdetes

Mint már említettük fontos, hogy az üveg és kerámia felületeknek hagyjunk egy kis időt az átmelegedésre, míg a hűtőt magát kitisztítottuk ez meg is történt, így már sort keríthetünk a polcok és fiókok kitakarítására is.

Ezt ugyanúgy célszerű mosogatószerrel és egy tiszta ronggyal elvégeznünk, melyet egy vegyszermentes áttörlés kövessen! A hűtő kitisztításához hasonlóan ezt a folyamatot is befejezhetjük egy kevés ecetes vízzel! (1 liter vízhez öntsünk 1 deciliter 33%-os háztartási ecetet!)

Ez a megoldás fertőtlenít és egyben szagtalanít is, valamint csillogóvá teszi az áttörölt felületet!

Hűtő szárítása

Egy teljesen új, szöszmentes, száraz ronggyal töröljük végül át mind a hűtő belsejét, mind pedig a polcokat és fiókokat! A nedves polcok esetén vigyázzunk nagyon, mert könnyen kicsúszhatnak a kezeink közül, célszerű mosogatókesztyűt használni tehát ehhez a művelethez. .

Ételek visszahelyezése

Az ételek visszahelyezésénél próbáljunk meg valamilyen rendszert kialakítani, a romlékonyabbakat helyezzük előrébb, a kevésbé romlékonyakat pedig hűtrébb a hűtőszekrényben! Ezeket behelyezés előtt szintén töröljük át egy száraz ronggyal, nehogy foltot hagyjanak a frissen kimosott hűtőn! Végezetül töröld át ablaktisztító folyadékkal hűtőd külsejét, vagy használj ehhez a művelethez is ecetet, amelytől hűtőd nem csak belülről, hanem kívülről is megújul majd!

 

A hűtőszekrény tisztításának végéhez értél. Gratulálunk, ugye, hogy nem volt nehéz?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vakolat

A vakolat mész, homok vagy folyami kavics keverékéből... Tovább

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás Konyha