notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Itt a nyár, étkezzünk a kertben!

hirdetes

Irány a kert! Inspiráció szabadtéri étkezésekhez

Tegye a szabadtéri étkezést olyan komfortossá és stílusossá, mint a bentieket – és talán még egy kissé varázslatosabbá is.

Kerti étkezés

Ahogy a napok egyre hosszabbak és forróbbak lesznek, a napi teendőink is nagyban átalakulnak. Míg egy-két hónapja még a konyha melegében kanalaztuk a kiadós pörköltet és meleg köreteket, mára kivonultunk a kertbe és pólóban-sortban fogyasztjuk könnyű nyárias étkeinket. A nyár legnagyobb örömei az al fresco étkezés, a hűs szellő simogatása, a hosszú nappalok, a színek tobzódása a kerben; az enyhe idő kényeztetően bánik velünk.

 

Az al fresco étkezés egy lazább, spontánabb, színesebb, másfajta étkezés. Íme, néhány inspiráló ötlet ehhez az élményhez.

 

Kerti étkezés

A szabad ég alatti étkezés sok átalakuláson ment keresztül szerény, szálkás, faasztalos, papírtányéros, műanyagvillás kezdetei óta. Manapság akár már vendégeket is fogadhatunk így.

 

A kinti étkezés egyik legkönnyebb módja, mivel csak pár lépésnyire van a hátsó terasz (márakinek van).

 

Itt egy kényelmes hely fogad bennünket, mely egy szerény, régi, élénk türkizre festett asztalból, székekből és egy tálaló szekrényből áll. Délutáni tea, vagy egy négyszemélyes vacsora remek élménynek ígérkezik ebben a kuckóban.

 

Egy hátsó terasz lehet szerény, ám ennek ellentéte is. Ami azt  illeti, ezt már inkább lodzsának neveznénk. Micsoda pazar hely egy tíz fős vacsorára! Már látom is a sok-sok fogást, bort, vidám beszélgetéseket és hangos nevetést.

 

Az asztalon alkalmi teríték, ami nagyon tetszik, de ugyanennyire örülnék egy színes, vidám terítőnek és étkészletnek.

 

Ha már az otthonosságnál tartunk: ha ön is szeret kint enni, de nem a tűző nap sugarai alatt, az árnyék megteremtése fontos tényező. Ezen a teraszon Santa Feben, Új-Mexikóban az árnyék hűs menedék.

 

 

Ennek a színes új-zélandi kinti ebédlőnek lugasa biztosít árnyékot a fényre érzékeny vendégeknek:

Kerti étkezés

Árnyékot ponyvatetővel is nyerhetünk. Ez nagyon jó megoldás, mert tetszés szerint állítható.

 

Napernyők, ponyvatetők, lugasok és a megfelelő helyre ültetett fák mind segítenek azoknak, akik (hozzám hasonlóan) inkább tűznek a tűző napról.

 

Nemcsak a teraszok és balkonok csalogatnak nyáron.Mit szólnak ehhez az átalakított kocsibeállóhoz? Nekem az autóbeállók sokszor szúrják a szemem, de ez egy nagyszerű plusz élettérré alakult néhány kreatívan hozzáadott kellék által.

 

 

Három különböző színű festék a földön “szőnyeg” hatását kelti itt. Szintén színes, japán stílusú, zsinóron lógó, elemes függő mécsesek oldják meg a világítást, ehhez még villanyszerelőt sem kell fogadni (hurrá!). Egyszerű függönyök (akár zuhanyfüggönyök is lehetnek) egy rozsdamentes acélrúdon: a kíváncsi szomszédok sem zavarhatnak.

 

A (talán másodkézből vett) székeket érdemes óvatosan kiválasztani, mert bár a kozmetikai hibákon mindig segíthetünk egy kis festékkel, a kényelmi szempont a legfontosabb, ami persze a vendéglátásban is meghatározó tényező. Virágok és egy vidám asztalterítő teszi itt fel az i-re a pontot.

 

Kerti étkezés

Sokan kitesznek magukért és szépen feldíszítik az asztalt, amikor vendégeket fogadnak a házban. Kint is megtehetjük ugyan ezt. Ebben a vonzó, klematisszal befuttatott lugasban, fehér abrosszal, virágokkal, gyertyatartóval és igazi kerámiaedényekkel könnyen elképzelhetünk egy kellemes délutáni teázást vagy romantikus vacsorát.

 

Milyen romantikus is az, hogy egy ilyen lugas nem feltétlenül kell, hogy a ház részelegyen? Meglehet, hogy a kacskaringós ösvény vezet oda, ahol rábukkanhatunk a kert végében egy kis tavacska mellett…Vagy talán tíz méternyire az ajtótól, de fák és rózsabokrok mögött rejtőzve (futórózsát képzelek oda). Valahogyan ez a távolság és rejtettség kicsit kalanddá is teszi.

 

Figyelem: ha a kinti asztal látott már jobb napokat is, érdemes a terítő alá egy régi lepedőt tenni, hogy meg ne sérüljön. A vendégváró hangulatot tovább lehet fokozni egy kis szőnyeggel. Ez kijelöli a teret és a lábnak is kölcsönöz egy kis plusz kényelmet.

 

Láthatjuk, hogyan teremti meg az asztalterítő, párna és tányéralátétek kombinációja a szépen megkomponált összképet. A virágok, páfrányok és függőmécsesek jól keretezik a képet és csempésznek be elég változatosságot, hogy a kép ne tűnjön mesterkéltnek.

Kerti étkezés

A víz- és időjárásálló szőnyegeket széles választékában böngészhetünk.A képen látható darabok kifinomultságot, színtés formai változatosságot kölcsönözhetnek sok pikniknek, és kiegészíthetnek asztali étkezéseket.Személy szerint én geometriai formákat, virágmintát és nagy színfoltokat kombinálnék ezekkel a szőnyegekkel, vagy keverném a színeket.

 

Kerti étkezés

Az életben az egyik legnagyobb luxus egy kinti tűzhely, ami a kinti étkezéseket még elegánsabbá teszi. Az időjárás szeszélyeinek mindannyian ki vagyunk téve, még nyáron is, s ha egy kicsit lehűlne az idő, mi jöhetne jobban, mint egy kinti tűzhely? Csak gyújtsuk meg és máris minden rendben.

 

Persze, legtöbbünknek egy ilyen tűzhely nem adatik meg, de szerencsére vannak kisebb, hordozható változatok is, amik ugyanolyan jól melegítik a testet-lelket.

Kerti étkezés

Ennek a lombos lugasban terített asztalnak színei inspirálnak engem. Örülök, hogy verge itt a nyár. A csodásan ünnepi asztalterítő, az élénk sárga szalvéták és a virágok mind hozzájárulnak a különleges élményhez. A tréfás tehénszobor a háttérben – kíváncsi, de nem tolakodó-  tökéletesen kerekíti ki a képet. Itt akár még a kelbimbót is berzenkedés nélkül enném meg!

 

Ha a gyertyafény nem az ön világa, vehet elektomos kültéri csillárt is.

 

Kerti étkezés

Játszadozzon el színes székek kombinációival. Vagy hozzon áttetsző függönyöket és hívja meg barátait és családját egy emlékezetes nyári ünnepre. A vendégszeretetében sütkérezve megerősödnek majd barátságai és mindenki egy kicsit boldogabb lesz.

 

Forrás: Képek: houzz.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Nedszívás

Az építőanyagok nedvességfelvevő tulajdonsága. Az anyagok nedvszívó képessége függ az... Tovább

Mobilfal

A mobilfal egy olyan térelválaszót falrendszer, amelyet legtöbb esetben irodai épületekben és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert