notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így lett könnyebb a nők élete a háztartási eszközös fejlődésével.

hirdetes

Sosem volt a nők dolga egyszerű, de néhány dolog segített megkönnyebbíteni pár dolgot

Bettina

Ezek azok a háztartási berendezések amik sokat segítenek a nők életében, szüleinkhez és nagyszüleinkhez képest felére csökkent a nők háztartási feladata.

nők élete régen és most

Így lett könnyebb a nők élete az idő múlásávalNem nagy meglepetés persze, ez mindig így is volt és így is lesz, hogy a házimunka a nőkre hárul. Ebben is meg lehet találni a szórakozást, sőt manapság nagyon sok konyhai eszköz segít a nőknek abban. hogy a háztartási feladatokat felére tudja csökkenteni. Régen amikor még nem volt mosogató és mosógép akkor a nőknek az élete a háztartás körül forgott, gyakorlatilag emellett semmi másra nem volt idejük. De a nők mindenre is képesek, emellett még gyereket is neveltek.
 

Leszámítva a kétkezi otthoni feladatokat, mint az ablakpucolás, az edények szivaccsal való elmosása és az egész otthon rendben és tisztán tartása a legtöbb háztartásbeli feladat idejét már régen is igyekeztek redukálni. Így bármennyire is érdekesnek tűnik ma már egy ilyen eszköz, de a képen látható háztartási eszközöket, szívesen használták.
A mosásra való egyik legősibb módszer a kézzel való ruhamosás. Ezt a legtöbbször mosódeszkán végeztek. Nagyjából az 1950-es évekig mostak mosódeszkán a nők. Az nők maguk készítettek lúgot hamu felhasználásával. Ebből állítottak elő szappant ami segített a ruhák tisztára mosásában.

hirdetes

mosás

De például a 20. század elejéig sok háztartásban lehetett találni köpülőt is. Ezt egy mai fiatal valószínűleg fel sem ismerné, hogy mi az. A köpülőben legtöbbször az asszonyok kézzel vajat köpültek. Mivel a nagyszüleink még többnyire maguknak állították elő az elfogyasztani kívánt élelmiszereket. Kemény idők voltak azok az biztos.

Az 1800-as években a porszívózás sem volt annyira egyszerű mint ma. Akkoriban manuálisan működő fém porszívókat használtak. Az 1900-as évekre ez a technológia is nagyon sokat fejlődött és sokat segített az asszonyoknak a takarításban. 

hirdetes

Kávéőrlőket a törökök találták ki. A 17. századtól a 19. század végéig minden háztartásban volt egy ilyen manuális kávéőrlő szerkezet. Aki kávét akart inni, annak bizony saját magának kellett megőrölnie a kávészemeket hozzá, nem lehetett akkoriban még darált kávét vásárolni. Te láttál már ilyen kávéőrlő eszközt?  Igaz, ezen a képen egy férfi van, de leggyakrabban a nő feladata volt ez is. ( A képen Dutka Ákos költő máriaremetei otthonában. A képet adományozta a Fortepan oldalnak: Hunyady József ,  Képszám: 107306) 

kávéőrlő

A mosogatás sem volt olyan egyszerű mint ma, hogy bepakolunk étkezés után a mosogatógépbe és egy óra múlva már mindent fényesre mos. 1887-ben Josaphine Cochrane és George Butters közös erővel elkészítették az első hatékony, mechanikus mosogatógépet. Ebben az időszakban Amerikában elterjedtek voltak a mosogatógépek, de Magyarországon még 1997-ben is csak minden 100. háztartásban volt.1871-ben egy nő szabadalmaztatta a cserélhető vasalónyelet. Előtte, ha kibírhatatlan forróságúra melegedett a nyele, és olyankor abba kellett hagyni a vasalást. Meg várni, hogy lehüljön majd kezdeni előlről. Ezen a képen már egy ilyen új fajta vasalót láthattok. A kép 1941-ben készült, a vasalók azóta is mind a mai napig folyamatos újdonságokkal és jobb képességekkel vannak fejlesztve. 

vasalás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Párásító

Nagyon fontos, hogy a lakásunk levegője ne legyen túl száraz és túl párás se. A túl száraz... Tovább

Tovább a lexikonra