notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így lett könnyebb a nők élete a háztartási eszközös fejlődésével.

hirdetes

Sosem volt a nők dolga egyszerű, de néhány dolog segített megkönnyebbíteni pár dolgot

Bettina

Ezek azok a háztartási berendezések amik sokat segítenek a nők életében, szüleinkhez és nagyszüleinkhez képest felére csökkent a nők háztartási feladata.

nők élete régen és most

Így lett könnyebb a nők élete az idő múlásávalNem nagy meglepetés persze, ez mindig így is volt és így is lesz, hogy a házimunka a nőkre hárul. Ebben is meg lehet találni a szórakozást, sőt manapság nagyon sok konyhai eszköz segít a nőknek abban. hogy a háztartási feladatokat felére tudja csökkenteni. Régen amikor még nem volt mosogató és mosógép akkor a nőknek az élete a háztartás körül forgott, gyakorlatilag emellett semmi másra nem volt idejük. De a nők mindenre is képesek, emellett még gyereket is neveltek.
 

Leszámítva a kétkezi otthoni feladatokat, mint az ablakpucolás, az edények szivaccsal való elmosása és az egész otthon rendben és tisztán tartása a legtöbb háztartásbeli feladat idejét már régen is igyekeztek redukálni. Így bármennyire is érdekesnek tűnik ma már egy ilyen eszköz, de a képen látható háztartási eszközöket, szívesen használták.
A mosásra való egyik legősibb módszer a kézzel való ruhamosás. Ezt a legtöbbször mosódeszkán végeztek. Nagyjából az 1950-es évekig mostak mosódeszkán a nők. Az nők maguk készítettek lúgot hamu felhasználásával. Ebből állítottak elő szappant ami segített a ruhák tisztára mosásában.

hirdetes

mosás

De például a 20. század elejéig sok háztartásban lehetett találni köpülőt is. Ezt egy mai fiatal valószínűleg fel sem ismerné, hogy mi az. A köpülőben legtöbbször az asszonyok kézzel vajat köpültek. Mivel a nagyszüleink még többnyire maguknak állították elő az elfogyasztani kívánt élelmiszereket. Kemény idők voltak azok az biztos.

Az 1800-as években a porszívózás sem volt annyira egyszerű mint ma. Akkoriban manuálisan működő fém porszívókat használtak. Az 1900-as évekre ez a technológia is nagyon sokat fejlődött és sokat segített az asszonyoknak a takarításban. 

hirdetes

Kávéőrlőket a törökök találták ki. A 17. századtól a 19. század végéig minden háztartásban volt egy ilyen manuális kávéőrlő szerkezet. Aki kávét akart inni, annak bizony saját magának kellett megőrölnie a kávészemeket hozzá, nem lehetett akkoriban még darált kávét vásárolni. Te láttál már ilyen kávéőrlő eszközt?  Igaz, ezen a képen egy férfi van, de leggyakrabban a nő feladata volt ez is. ( A képen Dutka Ákos költő máriaremetei otthonában. A képet adományozta a Fortepan oldalnak: Hunyady József ,  Képszám: 107306) 

kávéőrlő

A mosogatás sem volt olyan egyszerű mint ma, hogy bepakolunk étkezés után a mosogatógépbe és egy óra múlva már mindent fényesre mos. 1887-ben Josaphine Cochrane és George Butters közös erővel elkészítették az első hatékony, mechanikus mosogatógépet. Ebben az időszakban Amerikában elterjedtek voltak a mosogatógépek, de Magyarországon még 1997-ben is csak minden 100. háztartásban volt.1871-ben egy nő szabadalmaztatta a cserélhető vasalónyelet. Előtte, ha kibírhatatlan forróságúra melegedett a nyele, és olyankor abba kellett hagyni a vasalást. Meg várni, hogy lehüljön majd kezdeni előlről. Ezen a képen már egy ilyen új fajta vasalót láthattok. A kép 1941-ben készült, a vasalók azóta is mind a mai napig folyamatos újdonságokkal és jobb képességekkel vannak fejlesztve. 

vasalás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Mosás

Ahhoz, hogy ne legyenek fehér ruháid egy idő után színesek, színes ruháid pedig haloványak,... Tovább

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Tovább a lexikonra