notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A legfinomabb karácsonyi ajándék!

hirdetes

Sós ehető ajándék karácsonyra: hagymalekvár, bacon jam, fokhagymakrém

NA
Ehető ajándék karácsonyra

Grissini recept

Ezt az olasz rágcsálnivalót, igazából alap pizzatésztából kell elkészíteni, nagyon finom mindenféle mártogatós mellé, a fent említettekhez is melegen ajánljuk, és persze, egy finom vörösborral csak még inkább fokozzuk az élvezeteket. A recept nagyon részletes, de kifejezetten egyszerű. 

HOZZÁVALÓK:
•    0,5 kg fehér búzaliszt (BL 55)
•    3 dl langyos víz
•    25 g élesztő
•    1 teáskanál barna cukor vagy kristálycukor
•    2 kávéskanál só (én parajdi sót használok)
•    2 evőkanál olívaolaj

GRISSINI ELKÉSZÍTÉSE:
1.     Egy nagy tálba (keverőtálba) öntsük bele a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt és kanalazzuk bele a cukrot is. Majd keverjük el!
2.    Ha az élesztő úgymond felfutott, magyarul habos lett (ehhez kb. 10 perc kell), akkor szépen lassan elkezdem beleönteni a lisztet. Igen ebbe az élesztős löttybe.
3.    Ekkor már a kezemben van a robotgépem, amibe a dagasztó pálcákat szúrom bele. Ha nincs ilyenem vagy nem akarom, akkor kézzel is mehet az egész folyamat.  Fel kell gyűrni ekkor az ingujjat, mert kemény munka vár ránk!
4.    Úgy kell gondolkodni a keverés-dagasztás során, mintha a lisztet képzeletben 4 részre osztanánk.
5.    Az első rész lisztet szépen eloszlatjuk a géppel vagy kézzel a vízben. Majd jöhet a következő negyed liszt. Ezt is szép lassan összekeverjük a tésztával.

hirdetes
6.    Majd jön a két kanál olívaolaj bele, persze csak, ha akarjuk vagy van otthon!
7.    A harmadik negyed liszt is mehet a tésztánkba, ekkor már bizonyosan nehézkessé válik a folyamat. Mehet bele a 2 kávéskanál só is. Oszlassuk el szépen!
8.    HA ÚGY ÉRZED EGY TÖMB AZ EGÉSZ, ÖNTS EGY KIS LANGYOS VIZET BELE (0,5 DL) ÉS KEVERD TOVÁBB!!! NAGYON FONTOS, HOGY KELLŐ IDŐT HAGYJUNK A TÉSZTÁNAK, HOGY FELVEGYE A LISZTET MINDEN FOLYAMATNÁL!
9.    Jön a negyedik negyed liszt is a tésztához! Ha teljesen összekeveredett a liszt a kenyértésztával, akkor jön a dagasztás része tovább.

GRISSINI TÉSZTA DAGASZTÁS:
1.    HA GÉPPEL FOLYTATJUK! Úgy ahogy eddig is tettük. Addig dagasztjuk. míg el nem válik az edény falától és úgymond egy kisebb cipót nem tudunk képezni belőle, melynek aránylag sima a felülete.
2.    HA KÉZZEL! Alulról felfelé felemeljük a tésztát és szépen ráhajtjuk a tetejére, hogy kellő levegő menjen bele a tésztába. Addig dagasztjuk. míg el nem válik az edény falától és úgymond egy kisebb cipót nem tudunk képezni belőle, melynek aránylag sima a felülete.
3.    Nagyjából MINDKÉT ESETBEN 10 PERC minimum kell a dagasztáshoz!
4.    Majd lefedjük az edény tetejével vagy egy konyharuhával és meleg helyre tesszük (radiátor közelébe stb.)

hirdetes

GRISSINI TÉSZTA KELESZTÉS:
1. Kelesztési idő min. 1 óra legyen, de az sem gond, ha ennél több. Bajunk nem származik belőle.
2. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. 
3.Több részre osztjuk és kisebb cipókat készítünk belőlük.
 Ezekből aztán kisebb darabokat tépek le és min. 20 cm hosszú és max. 1 cm széles kígyókat sodrok. Gyakorlatilag formázod a grissiniket.
8. Ha van kedved sodrás közben dolgozz bele fűszereket is. Például: rozmaring, bazsalikom, oregánó kiválóan illik hozzá.

GRISSINI SÜTÉSE:
1.    FONTOS!!! Kezdjük azzal, hogy a sütőt előmelegítjük 220-250 fokra és légkeveréses sütésre, amennyiben ez az opció fennáll.
2.    Készítsünk elő egy tepsit és tegyünk bele szilikonos sütőpapírt. Ha ez nincs, akkor sima sütőpapír, amit kilisztezünk.
3.    A grissiniket helyezzük a tepsibe egymástól legalább 2-3 cm távolságra. Hiszen megnőnek sütés közben.
SÜTÉSI IDŐ: max. 10 PERC

Szerintem nem kell agyonsütni, inkább legyen fehérkés a külseje. Nekem ennyi idő mindig elég szokott lenni, de ez egészen biztos sütő függő! Úgyhogy tapasztalat kérdése! Ha kihűlt, fogyaszthatjuk is az isteni grissiniket. Nyugodtan tároljuk, ha nem fogy el, dobozban, vagy akár egy tányéron. A szabad levegőn megszárad, de isteni ropogós lesz. 

Forrás: mivanahutoben.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Papírfonás

A papírfonás egy olyan folyamat, mely alatt papírból készítünk csodálatosan szép és nagyon... Tovább

Nappali

Szokták mondani, hogy a nappali a lakás szíve, hiszen itt gyűlik össze legtöbbször a család,... Tovább

Tovább a lexikonra
Recept