notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mutatom, miket nem szabad egyáltalán vízzel tisztítani - ezeknek a felületeknek fog ártani

hirdetes

Bár ez a legkönnyebb megoldás, ezen felületeket mégse tisztítsd soha vízzel!

TK

Amennyiben valamit szeretnénk tisztára varázsolni, a legegyszerűbb megoldás, ha vízzel átmosunk egy-egy tárgyat. Mégis, vannak olyan felületek, melyeknek ez többet árt, mint segít – tudd meg most Te is, mikor kell elkerülnöd a vizes tisztítást!

Takarítás

Amennyiben takarításra szánjuk magunkat, köztudott, hogy a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha egyszerű, tiszta vízzel áttörölnénk tárgyainkat, bútorainkat, éppen mit szeretnénk megtisztítani. Mégis, ha jobban belegondolunk, akkor szinte bárhol találhatunk már akár olcsóbb tisztítószereket is – amiket jobban megéri használnunk néhány esetben, ugyanis vannak felületek, anyagok, melyeknek a vízzel való takarítás csak ártani fog.


Nézzük, mik ezek!


Fa hangszerek


Bár a legtöbb hangszeren megtalálható egy valamilyen mértékben ellenállást biztosító bevonat, az mégis idővel lekophat – éppen emiatt nem érdemes vízzel megtisztítanunk őket. Az is ellene szól, hogy a hangszer egyes részein a víz lassabban száradhat meg, így viszont ezeken a helyeken az behatolhat az anyagba, foltokat hagyva szeretett hangszerünkön – ez pedig minőségromláshoz is vezethet.

hirdetes
Érdemes hozzájuk speciális tisztítószereket használni, noha ez körülményesebb megoldásnak ígérkezik.


Márvány, tégla felületek


A jelenlegi lakberendezésben egyre népszerűbbek ezek a porózus anyagok – ugyanakkor a tisztán tartásuk kapcsán ezek a felületek is körülményesek., hiszen az szintén az anyag romlásához vezethet. A téglához hasonlóan a márványt is könnyedén károsíthatja, amennyiben azt víz éri – az eltávolíthatja a rajta lévő védőtömítést.

hirdetes


Mindkét anyagnál érdemesebb először egy puha kefével eltávolítani a port, valamint a szennyeződéseket – ezután pedig egy puha ruhával tisztítani a felületeket.


Bársony


A bársony huzatokhoz sose használj egyszerű vizet tisztításhoz. Ennek oka, hogy amikor az anyag szálai megszáradnak majd, könnyedén más pozícióban rögzülhetnek, ami akár végleges nyomot hagyhat bársonyanyagodon. 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Romantikus stílus

  A romantikus stílus a 18-19. század forulúján elindult korstílus, amely több... Tovább

Lépcső

Rengeteg háznál megtalálhatók ma is a régen nagyon általános, beton lépcsők. Annak idején... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Háztartás Textilek